Uluslararası Havalimanı Konseyi Avrupa Direktörlüğü'nün (Airports Council International Europe - ACI EUROPE) Avrupa'daki 187 havaalanı istatistiklerinden oluşturulan rapordan derlenen bilgilere göre, Avrupa hava taşımacılık trafiği bir yıl öncesine göre 2014 yılının Ocak ayında yüzde 6,3 artış gösterdi.
Bu yılın ilk ayında yakalanan 6,3'lük büyüme rakamının "umut verici" olduğu vurgulanan raporda, ekonomik krizden etkilenen Avrupa havacılık piyasasında yolcu trafiğinde ise 4,6'lık artış sağlandığını belirtildi.
Avrupa Birliği üyesi olmayan Türkiye, Rusya, İzlanda ve İsrail'de havalimanlarındaki yolcu trafiğinin yüzde 11,8 arttığı kaydedilen raporda, İstanbul Atatürk Havalimanı'nın, Avrupa havalimanları arasında, Londra Heathrow ve Paris Charles de Gaulle havalimanlarından sonra en işlek havalimanı olarak 3. sıraya yerleştiği aktarıldı.
"İyi bir başlangıç oldu"
Raporda görüşlerine yer verilen Uluslararası Havalimanı Konseyi Avrupa Genel Direktörü Olivier Jankovec, rakamları "iyi bir başlangıç" olarak yorumladı.
Jankovec, "Avrupa havalimanlarının yüzde 80'i son 2 yılın en iyi performansını gösterdi. 2011 yılına göre, kargo kapasitesindeki yüzde 3'lük artış da yenilenen pazar dinamiğini doğruluyor. Bu rakamlar, gelecek aylarda, havayollarındaki kontrollü kapasite artırımında hava trafiğinin büyümesini devam ettirmesine yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları değişik kategorilerde birinci
Bir önceki yılın ocak ayı ile kıyaslandığında 2014 Ocak'ta yüzde 5,2'lik artış gösteren "Yılda 25 milyondan fazla yolcu ağırlayan havalimanları" kategorisinde ilk sırayı, yüzde 14,8'lik artışla İstanbul Atatürk Havalimanı alırken, sıralamayı yüzde 10,4 artışla Antalya Havalimanı, yüzde 10,3 artışla Moskova Havalimanı, yüzde 6,7 artışla Amsterdam Schiphol Havalimanı ve yüzde 6,6 artışla Londra Gatwick Havalimanı takip etti.
"Yılda 10 ile 25 milyon yolcu ağırlayan havalimanları" kategorisinde, yüzde 7,8'lik artış gözlendi. Bu kategoride, ilk sırayı yüzde 43,6'lık artışla Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı aldı. Bunu, yüzde 20,8 artışla Ankara Esenboğa Havalimanı, yüzde 16'lık artışla St. Petersburg Pulkovo Havaalanı, yüzde 15,1 artışla İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve yüzde 10,4 artışla Lizbon Uluslararası Portela Havaalanı izledi.
Diğer kategoriler
Verilere göre, yüzde 5,6'lık artış yaşanan "Yılda 5 ile 10 milyon yolcu ağırlayan havalimanları" kategorisinde, ilk sırada yüzde 26,4'lük artışla Kiev Uluslararası Havalimanı bulunurken, yüzde 17,1 artışla Lanzarote Havalimanı ikinci, yüzde 10,6 artışla Birmingham Uluslararası Havaalanı üçüncü, yüzde 9,7 artışla Catania Fontanarossa, Bologna Guglielmo Marconi ve Gran Canaria havalimanları dördüncü sırada yer aldı.
İstatistiklere göre, yüzde 7'lik artışın gözlendiği "Yılda en az 5 milyon yolcu ağırlayan havalimanları" kategorisinde de ilk sırayı yüzde 93'lük artışla Bükreş Uluslararası Baneasa Havaalanı aldı. Bunu yüzde 91,3 artışla Chalons Vatry Havalanı, yüzde 44,5 artışla Santoron Havaalanı, yüzde 38 artışla Roma Ciampino Havaalanı ve yüzde 36,7 artışla da Kaunas Havaalanı takep etti.
Yorumlar