Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

En yüksek, en uzun…

Çin'in Tibet bölgesinin uzak ve engebeli arazisinde yer alan Qamdo Bamda Havalimanı, havacılık altyapısı alanında benzersiz bir ayrıcalığa sahiptir.

PISA versus MEB

MEB, Uluslararası değerlendirmeleri beğenmeyip kendisi bir araştırma yaptı. Elde ettiği sonuçlarda, 8. Sınıf öğrencilerinin %60’ının, Türkçe Atatsözleri ve Deyimleri anlamadıkları ve ne anlama geldiklerini bilmedikleri ortaya çıktı.

KARAKTER..!

Yıl 1917. İngiliz General Stanley Irak'ta bir çobana rastlar. Çevirmen aracılığı ile çobana; “Eğer sürüdeki köpeğini öldürürse, ona yüz sterlin vereceğim” der.

Paha

Buradan istediğiniz sonucu çıkarabilirsiniz ama asıl önemli olan, ülke nüfusunu verimli kullanıp kullanamadığımız sorusu. Kadınlar evlerinde otursun, hamile iseler sokağa çıkmasınlar, sokağa çıkanlar yüksek sesle gülmesinler gibi söylemler, hastaneye gidince “Kadın doktor yok mu?” sorusunu bu tür insanların aklına dahi getirmemekte. Cahiliye devri buna deniyor aslında.

Pasaport

Zweig diyor ki: “1914 yılından önce yeryüzü tüm insanlığa aitti. Herkes istediği yere gidebiliyor ve istediği kadar uzun kalabiliyordu. İzin verme yoktu, kabul etme yoktu.” (Pass-Port = Pasaport)

Yusuf Dikeç - Şevval İlayda Tarhan

Dikeç 2012 Yaz Olimpiyatları'nda 10 m havalı tabanca ve 50 m tabanca dallarında ülkesini temsil etti. Mersin'de düzenlenen 2013 Akdeniz Oyunları'nda ise bir altın ve bir gümüş madalya kazanmayı başardı.

YAS-LAK

Yasa ve ahlak, toplum düzeninin temel taşlarıdır. Ancak her zaman örtüşmek zorunda değillerdir. Bir eylem yasal olsa da ahlaki değerlere aykırı olabilirken, bazı ahlaksız eylemler yasal çerçeve içinde kalabilir.

Sorgu ve Karşı Koyma

Binlerce yıllık insanlık birikiminin, tüm kişisel gelişim kitaplarının toplamının zerresi bile olamayacağı muhteşem bir kitaptan kişisel gelişime yönelik (bazı) notlar...

Öğretmen

Bir keresinde Japon meslektaşım Öğretmen Yamamoto'ya sormuştum:- Japonya'da Öğretmenler Günü'nü ne zaman ve nasıl kutluyorsunuz? Sorum karşısında şaşırarak cevap verdi: - Bizim Öğretmenler Günü diye bir kutlamamız yok. Cevabını duyunca ona inanıp inanmayacağımı bilemedim. “Gelişmiş bir ekonomiye, bilime ve teknolojiye sahip bir ülke neden öğretmenlere ve onların çalışmalarına bu kadar saygı göstermiyor?” diye merak ettim.

SEN AĞA BEN AĞA, BU İNEĞİ KİM SAĞA?..

Ülkemizde havacılık sanayiinde mevcut bir avuç şirketin çalışan sayısı belli ve bu sayının dönüşüm hesabını yapmadan üniversite açıp işsizliği ve o beldenin makus talihini değiştirdiğini ifade ile havalimanı yapıp üniversiteler açarak işletme zararını arttıran zihniyet, aslında kendi halkına göstermelik de olsa fayda yerine zarar verdiğinin farkında olmadığını söyleyemem ama gerçek böyle.

Ezber-leme

PISA, öğrencilerin matematiği nasıl öğrendiklerini bilmek istemişti. Katılımcı öğrencilere dağıtılan bir ankette, olası üç seçenek arasından hangi öğrenme stratejisinin matematiğe yaklaşımlarını en iyi şekilde tanımladığı soruldu.

Suç-lamak

Başkalarını suçlamayı seviyoruz. Bu bir tür hobi ve bu konuda yalnız olmadığımızı görebiliyorum.

Korku…

İngiliz ordusuna karşı bir savaşta yaralanan nişanlısının silahıyla ateş eden bir kadının 1972'de İrlanda'da çekilen bir fotoğrafı.

Altın deposu

Ruslar Doğu Anadolu'yu ele geçirdiklerinde ilk işleri Erzincan'a tren yolu yapmak oldu. Geri çekilirken nüfusun bir kısmını beraberinde götürdüler. Kim bilir belki Kuva-i Milliye'ye verdikleri borç altınları Erzincan'dan çıkarmışlardı.

Sorgulamanın Etkileşimi

Hem eski öğretilerde hem de modern yapay zekada (AI) soru sormanın önemi, bilgi edinme ve anlamanın temel taşı olarak durmaktadır. Dini kutsal kitaplarda ve geleneklerde insan bilişinde ve teknolojik ilerlemede sorgulamanın zamansız doğasına ışık tutmak, sorgulamanın önemine değinmek, transformatörler gibi AI modellerini yönlendiren mekanizmalarla paralellikler ortaya koymaktadır.

Toplum ve Zeka

Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 85 milyon insanımızın zeka yaş ortalaması 11..! Konsantrasyon süresi ise 17 dakika. Algı kapasitesi ise 4 sözcükten oluşmuş tümceler.

YÖNTEM SORUNU

“Gerçeğin sadece 'gerçek' olması yeterli değildir; aynı zamanda anlaşılmalı ve pratikte uygulanmalıdır. İkisi arasındaki fark önemlidir çünkü insan kolayca, 'gerçek' olan ancak uygulanamayan bir gerçeği hayal edebilir; bu durumda gerçekten anlaşılmamış ve dolayısıyla hiçbir şekilde gerçek olmayan bir gerçek olur.”

Pusuda

LinkedIn’de ‘B787 Üretiminde Rus Parçası Gecikmesi’ başlıklı bir paylaşımda ‘uçaklarda kullanılan ısı enjektörleri’nden bahsediliyordu. Bu yoruma verilen yanıt şöyle; “Merhaba. Isı enjektörü (?) değil- eşanjör. Söz konusu Parçanın ismi Heat Exchanger. Türkçesi Eşanjör.”

CEHALETİN İNTİKAMI

Büyük Friedrich, Aydınlanma Çağı'nın önde gelen hükümdarından biri. İlham kaynağı da Voltaire...

FAYLARIN TAŞINMASI

Dışarıdan I. Nihat Erim Hükümetine İmar ve İskân Bakanı seçildim. 23 Nisan 1971 günü Erzurum’dan Erzincan’a otomobille geldim. Fırat’ın güneyinde ve fay hattının güneyinde çok katlı (4–5) binaları gördüm.

TOMBİLİ

Tembelliği ve umursamazlığıyla ünlü Tombili, Kadıköy Ziverbey Mahallesi'ndeki bir apartmanda oturan Sarıca Ailesi'nin bahçesinde kardeşi Kezban'la birlikte dünyaya gelmiş.

Bir Savaş Uçağı Geliştirmeye Nasıl Başlamalı?

Tam 14 yıl önce bugün (7.Nisan.2010) dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı HvPltOrg Hasan Aksay’a Hürkuş için brifing vermeye gidildi. Toplantıya HvKK Karargahındaki tüm komutanlar, dönemin Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, SSM Uçak Dairesi Başkanı Sedat Güldoğan, TAI-TUSAŞ adına da Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı ve Uçaklardan Sorumlu GnMdYrd olarak ben katıldık.

YASA

Atinalı Demosthenes: “Yeni yasa teklifinde bulunan kişi boynuna ip geçirerek bunu yapar. Teklif övgüye değer ve faydalı görünürse yasayı öneren geri çekilir ve hayatı kurtulur. Aksi takdirde ipi gereriz ve yasayı öneren ölür”.

Neden Dostoyevski okumalıyız?

Dostoyevski'nin eserleri edebiyat, psikoloji ve felsefe üzerinde derin bir etkisi olmuştur. Friedrich Nietzsche, Dostoyevski hakkında “benim öğrenmem gereken tek psikolog” der.

Batı eğitiminin geçirdiği evrim

Batı Eğitiminin Evrimi - Nasıl başladı ve şimdi neredeyiz Batı eğitiminin evrimi, batı dünyasının değişen toplumsal, ekonomik ve teknolojik manzarasını yansıtan karmaşık ve çok yönlü bir yolculuktur. Antik çağlardaki mütevazı başlangıcından modern dijital çağa kadar, batı eğitiminin yörüngesi bilgi, kişisel gelişim ve toplumsal ilerleme için süregelen bir arayışı ortaya koymaktadır.