Bir gün Sokrates yine öğrencileri ile sohbet ederken bir öğrenci Sokrates' e sorar: "Eğer demokrasi çoğunluğun kararını kabul etmekse, adil olan da bu değil midir? Örneğin yüz kişinin oy kullandığı bir yerde, elli bir kişinin kararına mı uymak daha adil ve doğru olur, yoksa kırk dokuz kişinin kararına uymak mı?
KADINLAR İÇİN EYLEMKadın-erkek eşitliği Avrupa Birliği'nin temel bir değeridir ve geçmişi eşit işe eşit ücret ilkesini getiren 1957 Roma Antlaşmasına kadar uzanmaktadır.
Sayın Başkan, Yüce Meclisin sayın üyeleri; hepimizi saygı ile selamlıyorum. Program üzerindeki görüşlerimize girerken bazı genel düşüncelerimizi orta ya koymak istiyorum.
MEB, Uluslararası değerlendirmeleri beğenmeyip kendisi bir araştırma yaptı. Elde ettiği sonuçlarda, 8. Sınıf öğrencilerinin %60’ının, Türkçe Atatsözleri ve Deyimleri anlamadıkları ve ne anlama geldiklerini bilmedikleri ortaya çıktı.
Yıl 1917. İngiliz General Stanley Irak'ta bir çobana rastlar. Çevirmen aracılığı ile çobana; “Eğer sürüdeki köpeğini öldürürse, ona yüz sterlin vereceğim” der.
Buradan istediğiniz sonucu çıkarabilirsiniz ama asıl önemli olan, ülke nüfusunu verimli kullanıp kullanamadığımız sorusu. Kadınlar evlerinde otursun, hamile iseler sokağa çıkmasınlar, sokağa çıkanlar yüksek sesle gülmesinler gibi söylemler, hastaneye gidince “Kadın doktor yok mu?” sorusunu bu tür insanların aklına dahi getirmemekte. Cahiliye devri buna deniyor aslında.
Zweig diyor ki: “1914 yılından önce yeryüzü tüm insanlığa aitti. Herkes istediği yere gidebiliyor ve istediği kadar uzun kalabiliyordu. İzin verme yoktu, kabul etme yoktu.” (Pass-Port = Pasaport)
Dikeç 2012 Yaz Olimpiyatları'nda 10 m havalı tabanca ve 50 m tabanca dallarında ülkesini temsil etti. Mersin'de düzenlenen 2013 Akdeniz Oyunları'nda ise bir altın ve bir gümüş madalya kazanmayı başardı.
Yasa ve ahlak, toplum düzeninin temel taşlarıdır. Ancak her zaman örtüşmek zorunda değillerdir. Bir eylem yasal olsa da ahlaki değerlere aykırı olabilirken, bazı ahlaksız eylemler yasal çerçeve içinde kalabilir.
Binlerce yıllık insanlık birikiminin, tüm kişisel gelişim kitaplarının toplamının zerresi bile olamayacağı muhteşem bir kitaptan kişisel gelişime yönelik (bazı) notlar...
Bir keresinde Japon meslektaşım Öğretmen Yamamoto'ya sormuştum:- Japonya'da Öğretmenler Günü'nü ne zaman ve nasıl kutluyorsunuz? Sorum karşısında şaşırarak cevap verdi: - Bizim Öğretmenler Günü diye bir kutlamamız yok. Cevabını duyunca ona inanıp inanmayacağımı bilemedim. “Gelişmiş bir ekonomiye, bilime ve teknolojiye sahip bir ülke neden öğretmenlere ve onların çalışmalarına bu kadar saygı göstermiyor?” diye merak ettim.
Ülkemizde havacılık sanayiinde mevcut bir avuç şirketin çalışan sayısı belli ve bu sayının dönüşüm hesabını yapmadan üniversite açıp işsizliği ve o beldenin makus talihini değiştirdiğini ifade ile havalimanı yapıp üniversiteler açarak işletme zararını arttıran zihniyet, aslında kendi halkına göstermelik de olsa fayda yerine zarar verdiğinin farkında olmadığını söyleyemem ama gerçek böyle.
PISA, öğrencilerin matematiği nasıl öğrendiklerini bilmek istemişti. Katılımcı öğrencilere dağıtılan bir ankette, olası üç seçenek arasından hangi öğrenme stratejisinin matematiğe yaklaşımlarını en iyi şekilde tanımladığı soruldu.
Ruslar Doğu Anadolu'yu ele geçirdiklerinde ilk işleri Erzincan'a tren yolu yapmak oldu. Geri çekilirken nüfusun bir kısmını beraberinde götürdüler. Kim bilir belki Kuva-i Milliye'ye verdikleri borç altınları Erzincan'dan çıkarmışlardı.
Hem eski öğretilerde hem de modern yapay zekada (AI) soru sormanın önemi, bilgi edinme ve anlamanın temel taşı olarak durmaktadır. Dini kutsal kitaplarda ve geleneklerde insan bilişinde ve teknolojik ilerlemede sorgulamanın zamansız doğasına ışık tutmak, sorgulamanın önemine değinmek, transformatörler gibi AI modellerini yönlendiren mekanizmalarla paralellikler ortaya koymaktadır.
Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 85 milyon insanımızın zeka yaş ortalaması 11..! Konsantrasyon süresi ise 17 dakika. Algı kapasitesi ise 4 sözcükten oluşmuş tümceler.
“Gerçeğin sadece 'gerçek' olması yeterli değildir; aynı zamanda anlaşılmalı ve pratikte uygulanmalıdır. İkisi arasındaki fark önemlidir çünkü insan kolayca, 'gerçek' olan ancak uygulanamayan bir gerçeği hayal edebilir; bu durumda gerçekten anlaşılmamış ve dolayısıyla hiçbir şekilde gerçek olmayan bir gerçek olur.”
LinkedIn’de ‘B787 Üretiminde Rus Parçası Gecikmesi’ başlıklı bir paylaşımda ‘uçaklarda kullanılan ısı enjektörleri’nden bahsediliyordu. Bu yoruma verilen yanıt şöyle; “Merhaba. Isı enjektörü (?) değil- eşanjör. Söz konusu Parçanın ismi Heat Exchanger. Türkçesi Eşanjör.”
Dışarıdan I. Nihat Erim Hükümetine İmar ve İskân Bakanı seçildim. 23 Nisan 1971 günü Erzurum’dan Erzincan’a otomobille geldim. Fırat’ın güneyinde ve fay hattının güneyinde çok katlı (4–5) binaları gördüm.
Tembelliği ve umursamazlığıyla ünlü Tombili, Kadıköy Ziverbey Mahallesi'ndeki bir apartmanda oturan Sarıca Ailesi'nin bahçesinde kardeşi Kezban'la birlikte dünyaya gelmiş.
Tam 14 yıl önce bugün (7.Nisan.2010) dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı HvPltOrg Hasan Aksay’a Hürkuş için brifing vermeye gidildi. Toplantıya HvKK Karargahındaki tüm komutanlar, dönemin Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, SSM Uçak Dairesi Başkanı Sedat Güldoğan, TAI-TUSAŞ adına da Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı ve Uçaklardan Sorumlu GnMdYrd olarak ben katıldık.