Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

PİLOT / OTO PİLOT ? ASIANA AIR FN 214

Merhaba, uzun yıllardır gündemde olan yapay zeka mı ? insan mı ? tartışması son günlerde artarak devam ediyor. Havacılık sektörü açısından bakarsak; soruyu, yapay zeka ile desteklenmiş otomasyon mu? yoksa pilot mu? şeklinde kabul ederek, havacılık sitesi olarak özel bir kapsamda değerlendirebiliriz.

UÇUŞ PERSONELLERİNİN KIDEM TAZMİNATI VE DİĞER HAKLARI

Merhaba, ister sendikalı bir işyerinde iş kanunu kapsamında çalışsın isterse borçlar kanunu kapsamında çalışsın uçuş personellerinin hepsinin kıdem ve ihbar süresi ile hakları olduğu gibi aynı zamanda iş hayatı ile ilgili diğer konularda yasal hakları vardır.

AIRBUS / BOEING ?

Merhaba, uzun yıllardır havayolu yolcu uçağı pazarını domine eden iki büyük üretici var; Airbus ve Boeing. Çin’den Brezilya’ya, Rusya’dan İtalya’ya ve diğer ülkelerde başkaca üreticiler olsa da bu kulvarda ilk ikinin yanına yazılacak 3. üretici için henüz erken ve daha vakit var gibi gözüküyor.

THY – SUNEXPRESS – AJET / ARÇELİK- BEKO – AYGAZ

Merhaba, Bayrak taşıyıcı havayolumuz THY, kuruluşundan günümüze, dönemsel yavaşlamalar olsa da pozitif ivme ile yoluna devam ediyor. Bu pozitif ivmenin temel dayanakları ülkemizin potansiyeli ve THY’nin kurumsal yapısı olarak kabul edilebilir. Yöneticilerin etkisi tabii ki yadsınamaz.

HAVACILIK SEKTÖRÜ İNSAN KAYNAKLARI İHRACATI

Merhaba, ülkelerin ihracatı , yapmış oldukları ithalattan daha fazla ise bu ülkeler zenginleşen ve görece gelişmiş ülkeler olarak kabul ediliyor. Tüm ekonomiyi etkilemesi açısından ekonominin temel hedeflerinden biri net ihracat fazlasına sahip olmak denebilir.

UÇUŞ EMNİYETİ : MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIK

Merhaba, şirketlerin bilançosunda şirketin röntgeni sayılabilecek hemen hemen tüm değerler gözükür. Aynı şekilde havacılık şirketlerinin bilançoları da benzerdir.

MARMARA DEPREMİ (OLASI) İÇİN HAVACILIK BAZLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Uçak kazalarının sadece bir faydası vardır , bu fayda ; yaşanan kaza sonrası gerekli dersler alınarak felaketin “tecrübe” ye dönüştürülmesi sayesinde benzer nedenlerle sonraki kazalara engel olunması veya kazaların en az kayıpla atlatılmasının sağlanmasıdır.

TOPLUM BASKISI YÜZÜNDEN YANLIŞ YAPTIYSANIZ ÇOK ÜZÜLMEYİN AYNI HATAYI EINSTEIN DA YAPMIŞ

Merhaba, havacılık pek çok alt dalı olan bir alan. Bunlardan biri de insan faktörü. Havacılık insan faktörü konularında çalışma yaparken kısıtlı da olsa ; fizyoloji , psikoloji ve sosyoloji konuları ile ilgili çalışmalar yapmanız gerekiyor.

THY KABİN MEMURU İSTİHDAMI VE EYT SÜRECİ : RİSKLER / FIRSATLAR

Merhaba, hizmet ihracatı ve istihdam sayıları açısından THY ülkemizin en önemli markalarından biri. Çok farklı unvanları bünyesinde barındıran THY’de ; Yönetim kurulu başkanı :1, YKB vekili: 2….. olarak devam eden yüzlerce farklı unvan var.

Türk şirketlerinin yurt dışı çalışanları* kıdem tazminatı zengini olabilir mi?

Merhaba, ulaşım imkanlarının artmasının da etkisiyle ticari ilişkilerin globalleşmesi sonucunda yeni özgün hukuki durumlar ortaya çıkıyor.

UÇAK KAZASI RAPORLARI VE SHGM UÇUŞ EMNİYET BÜLTENİ

Merhaba, çoğumuzun belgesel kanallarında dikkatle takip ettiği “uçak kazası raporu” programları ; kazaya konu uçağın tescilinin olduğu ülke veya kazanın gerçekleştiği ülke veya uçağın imalatçısı ülke / ülkelerin ilgili kuruluşları tarafından yayınlanan kaza raporlarına dayanarak hazırlanmaktadır.

5G HAVACILIK - UÇAKLAR İÇİN RİSKLİ Mİ ?

Merhaba, 1G - 2G derken sonunda 5G teknolojisine ulaştık ve bu teknoloji fiilen kullanılmaya başlandı. 5G, pek çok konuda faydaları olsa da uçak elektronik sistemlerini negatif etkileme potansiyeli nedeniyle uçuş iptallerine sebep olarak sektöre zarar vermeye başladı.

HAVACILIK SEKTÖRÜ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Merhaba, insan kaynağı, hemen hemen tüm sektörler için en önemli unsur olup bu durum havacılık sektöründe bir kaç kademe daha belirgindir.

UÇAK İNİŞ TAKIMLARINDA UÇANLAR HAYATTA KALABİLİR Mİ ?

Merhaba, nadiren de olsa uçak iniş takımlarında saklanarak uçmaya çalışan kişiler olduğunu basından okumuş veya görmüşsünüzdür. Bu haberlerden hiçbiri geçen hafta Afganistan’da şahit olduğumuz olay kadar üzücü ve etkili olmamıştı.

EASA Pilot Lisanslarının SHGM Lisansına Çevrilmesi Zorunlu Mu?

Merhaba, SHGM tarafından 09.02.2021 tarihinde yayınlanan ve yürürlük tarihi 31 ağustos 2021 olan SHT-1LC talimatı ile ilgili bazı yanlış anlamalar olduğunu bana gelen benzer sorulardan anlıyorum. Soru sahiplerinin büyük bir kısmının ortak sorusu : “ …… 31 ağustos 2021 tarihinden sonra SHT-1LC talimatı zorunluluğu nedeniyle EASA lisansları geçersiz olacakmış… doğru mu ? ”

Uçak acil çıkış kapıları ile ilgili prosedür değiştirilmeli

Merhaba, havacılık sektörü için uçuş konforu ve yakıt ekonomisi gibi hedefler önemli olmakla beraber tartışmasız en önemli / en öncelikli hedef , kaza/kırım yaşamadan uçuşların yapılmasıdır.

SHGM'nin vekaleten yönetilmesi uçuş emniyet riski oluşturur

Merhaba, ülkemizin sivil havacılık alanında otorite kurumu olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) uçuş emniyetinin sağlanması konusunda yetkili ve sorumludur.

Kayıp uçak karakutuları için alternatif çözümler

Merhaba, Uçakların teknik verilerini ve pilotların kokpit konuşmaları ile hava trafik kontrolörleri / haberleşme sistemi üzerinden yaptıkları diğer konuşmaları kaydeden sistem yaygın olarak karakutu olarak adlandırılmaktadır.

Boeing 737 Max yeniden göklerde peki güvenli mi?

Merhaba, ABD havacılık otoritesi FAA, başkanları olan Steve Dickson’un pilot olarak bizzat test uçuşu yaptığı çalışmalar sonunda geçen hafta Boeing 737 Max uçaklarının uçuşuna şartlı olarak izin verdi.

Korona faturası havacılık personeline mi kesildi?

Merhaba, sitemizi sürekli takip eden sayın okurların da yakından şahit olduğu üzere aylardır korona salgınının havacılık sektörüne özellikle de personellere etkilerini gündeme getiren haber, yazı ve yorumlara yer veriliyor. Okurlar yazılardan bilgi edindiği gibi biz yazarlar da sizlerin gönderdiği yorum ve mailer ile yeni bilgiler edinmiş oluyoruz.

İptal edilen uçuşların ücret iadesi

Merhaba, Hem yolcu hem havayolu için avantajlar içeren erken rezervasyon sistemi ‘’ Korona salgını ‘’ nedeniyle yaşanan uçuş iptalleri ile iki tarafı da üzen bir duruma geldi. Bu konunun farklı yönlerini sizlere sunmaya çalışacağım.

Coronavirus salgını sonrası uçak yolculuğu

Merhaba, Kesin hüküm belirtmek için erken olmakla beraber güçlü tahminler gösteriyor ki corona virüs salgını ( covid 19 ) sonrası havayolu seyahati de dahil çok şey değişecek. Bazı sektörler çok büyük bazıları ise daha küçük değişiklikler yaşayacak. Havacılık sektörü büyük değişiklikler olacak sektörlerden biri olarak kabul ediliyor.

Hukuki sorumluluklar açısından uçak kazaları

Merhaba, Uçak kazalarının tek bir faydası olduğu söylenir ; bu fayda ilgili kazadan öğrenilen bilginin tecrübeye dönüştürülerek, bu tecrübe ışığında gerekli tedbirlerin alınması ile sonra ki olası kazaları önlemektir.

SHGM Ölçü Yönetmeliği Ve Ölçüler Tarihçesi

Merhaba, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) geçtiğimiz hafta içinde SHY-ÖLÇÜ yönetmeliğini yayınladı.( 27 kasım 2019 tarih ve 30961 sayılı resmi gazete) Yönetmeliğin tam adı: Hava ve Yer Operasyonları için Kullanılan Ölçü Birimleri Yönetmeliği. Aslında bu yönetmelik ile ilgili yazmaktan ziyade bir iki küçük eleştirim dışında bu yönetmeliğin hatırlatması ile ölçüler ile ilgili merak edilen bazı konuları tekrar yazayım istedim.

Brexit ve Havacılık Sektörü

Hatırlayacağınız üzere 23 haziran 2016 tarihinde İngiltere’de yapılan referandum sonucu kıl payı diyebileceğimiz bir fark ile İngilizler, Avrupa Birliği macerasını bitirme kararı aldılar. Britanya ve “Exit” kelimelerinin karışımı ile bu süreci de “Brexit” olarak adlandırdılar.