Bakan Varank, Türkiye'nin, savunma sanayisi alanında önemli bir ivme yakaladığını belirterek, "İHA ve SİHA'larımızı satın alabilmek için ülkeler sıraya girmiş durumda" ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun yaptığı '7. Tematik Kış Kampları' kapsamında Cebeci Site Kız Öğrenci Yurdu'nda düzenlenen Diplomat Akademi Kampı'nı ziyaret etti.
'Üreterek satabilen bir ülkeyiz'
Türkiye'nin 254 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke olduğunun altını çizen Varank, şunları kaydetti:
"İhracatımızın yüzde 95'ini de sanayi ürünleri oluşturuyor. Üreterek satabilen bir ülkeyiz. Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Türkiye'nin bu üretim altyapısı, hem bölgesinde hem dünyada Türkiye'yi farklı bir konuma taşıdı. Şu anda bütün global markalar Türkiye'ye gelip yatırım yapmak istiyor. Tedarikçilerimiz, üreticilerimiz müthiş bir ivmeyle hareket ediyorlar. Sanayi politikalarından sorumlu bir bakanlığız. Organize sanayi bölgeleri kuruyoruz, şirketlere teşvikler veriyoruz. Bunun yanında Bakanlığımızın bağlı bir kuruluşu Türk Standardları Enstitüsü ile hem ulusal standartları belirliyoruz. Uluslararası belgelendirme faaliyetleri yapıyoruz. Teknoloji, tüm sektörleri dikey kesen bir alan. Teknolojiyle iç içe olmayan hiçbir konudan bahsetmemiz mümkün değil. Diplomasi de aslında bunlardan bir tanesi. Biz Türkiye'de teknoloji politikalarından ve bunların uygulamalarından sorumlu bir bakanlığız."
Varank, fikirlerini ticarileştirmek isteyen gençler başta olmak üzere, şirketlere AR-GE destekleri verdiklerini belirterek, yine şirketler kendi bünyelerinde AR-GE ve tasarım yapıyorlarsa bunları da desteklediklerini bildirdi.
'İHA'larda bir numaralı ülkeyiz'
Türkiye'nin, savunma sanayi alanında önemli bir ivme yakaladığına dikkati çeken Varank, şunları kaydetti:
"İHA ve SİHA'larımızı satın alabilmek için ülkeler sıraya girmiş durumda. Her gelen uluslararası heyet, 'Bizi BAYKAR'ın fabrikasına götürün' diyor. Neden? Biz sahada oyun değiştirici bir teknolojiyi Türkiye olarak geliştirdik. Bunu üretiyoruz, bunun etkilerini de her alanda görebiliyoruz. Ülkeler, İHA alanıyla ilgilenmezken biz, Türkiye olarak İHA alanına yatırım yapmaya başladık. Yani doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapmaya başladık. Eğer doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yaparsanız emin olun başarısız olma şansınız yok. Biz doğru zamanda İHA teknolojisine yatırım yaptığımız için dünyada İHA'larda bir numaralı ülke konumuna geldik. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türkiye'yi büyük bir değişim ve dönüşümle bölgesinde önemli bir güç haline getirmek istiyoruz. Türkiye'nin Otomobili'nin elektrikli bir araç olacağını ilan ettiğimizde bize gülenler oldu. Dediler ki, 'Önce siz içten yanmalı motorlu bir otomobil yapın. Daha bunlar için erken.' Bugün geldiğimiz noktada bütün dünya elektrikli otomobillerde 'Eyvah geç kaldık' diyor. İşte biz her alanda doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapmak için gayret ediyoruz. İHA'lar, uzay, biyoteknoloji bunların tamamında uyguladığımız projeler var."
Varank, yapılan çalışmalar sonucunda çok daha başarılı bir Türkiye'nin, Türkiye Yüzyılı'nın gelecek dönemde hep beraber görüleceğini vurgulayarak, bunun gençler sayesinde başarılacağını belirtti.
BAYKAR'daki yaş ortalamasının 27 olduğuna işaret Varank, şu değerlendirmede bulundu:
"Teknoparklara gittiğinizde 20'li yaşlardaki gençlerin müthiş işler yaptığını görebiliyorsunuz. Onun için biz gençlerimize güveniyoruz. Bizim bütün gayemiz sizin gibi gençlerin önünü açabilmek. Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek gençlerimize katkı sağlayabilmek. Bu Türkiye Yüzyılı'nı sizin gibi gençler sayesinde göreceğiz. Biz seçilme yaşını 18'e indirdik. Muhalif partileri ne dedi? 'Siz bu parlamentoyu çoluk çocukla mı dolduracaksınız?' dedi. Elbette amaç 600 milletvekilinin tamamını 18 yaşında gençlerden yapmak değil. Eğer ülkenin kaderini belirleyecek çalışmalar TBMM'de yapılıyorsa 18 yaşındaki bir gencin fikrini dinlemek önemli değil mi? İşte biz bu vizyonu ortaya koyduk."
Yorumlar Tüm Yorumlar (13)