Havalimanlarında gerçekleştirilen güvenlik denetimlerinde, 1 Temmuz'dan itibaren sistem değişikliğine gidiliyor.
Yeni uygulama yakınlarını uğurlamaya veya karşılamaya gidenler için sevindirici olsa da, yolcular ve havalimanı çalışanları için büyük bir çileye dönüşecek gibi gözüküyor. Yolcular, yeni dönemde pasaport kontrol sonrasında bulunan güvenlik noktasındaki, ‘vücut tarayıcı sistem' veya ‘iz dedektörü' adı verilen ‘patlayıcı madde dedektörü' ile aranacak. Kontroller nedeniyle, güvenlik denetimlerinde uzun kuyruklar oluşacağı ve bu yüzden yolcularla görevliler arasında tartışmalar yaşanacağı ifade ediliyor.
11 havalimanı kurulacak
Havalimanlarının güvenliğinden sorumlu Milli Sivil Havacılık Güvenliği Kurulu'nun, geçen salı gerçekleşen toplantısında önemli kararlar alındı. Buna göre, 1 Temmuz'dan itibaren ilk etapta İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali giriş kapılarındaki x-ray güvenlik noktaları kaldırılacak. 1 Eylül'den itibaren de daha detaylı yolcu ve bagaj kontrolleri gerçekleştirilecek. Yolcular için pasaport kontrol noktaları sonrası ‘vücut tarayıcı' ve ‘iz dedektörü' sistemleri kurulacak. Yolcu valizlerinin denetimlerini artırmak için ise, her havalimanında EDS (X ışın tabanlı bilgisayarlı tomografi cihazı) cihazları monte edilecek. Şüpheli yolcularla ilgili denetimler daha da artırılacak. Vücut tarama ve iz dedektörü sistemleri İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile Ankara, Antalya, İzmir Adnan Menderes, Bodrum, Dalaman, Adana, Trabzon, Şanlıurfa'daki GAP ve Kütahya'daki Zafer Havalimanı'nda yaygınlaşacak.
Elle arama kalkmıyor
Girişteki x-ray güvenlik noktalarının kaldırılmasıyla, terminaldeki güvenlik daha da artırılacak. Terminale giren herkes, resmi ve sivil güvenlik görevlilerinin yanı sıra kameralar tarafından takip edilecek. Şüpheli kişiler detaylı şekilde aranacak. Pasaport sonrası kontroller ise en üst seviyeye çıkarılacak. Her on yolcudan en az biri, ‘vücut tarayıcı' veya ‘iz dedektörü' sisteminde aramaya tabi tutulacak. Kapı geçişlerinde sinyal veren yolculara elle arama gerçekleştirilecek. Topuz saçlar açılacak, kabarık saçlar da elle aranacak. Denetimlerde hiçbir yolcuya taviz verilmeyecek. Görevlilerle tartışan veya aranmak istemeyen yolculara yasal işlem yapılacak.
Sıvı kısıtlaması devam edecek
Milli Sivil Havacılık Güvenliği Kurulu toplantısında sıvı madde taşıma yasağının devam etmesi de kararlaştırıldı. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı, İngiltere'de uçaklara yönelik planlanan terör saldırısının ortaya çıkarılmasının ardından 2009'da dış hat uçuşlarında kabin içi el bagajlarında sıvı madde taşınmasına yasak getirmişti. Daha sonra ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün talimatı üzerine önce dış hat uçuşlarında başlatılan yasak kararı, 1 Mart 2012'de İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, 1 Nisan 2012'de diğer havalimanlarında gerçekleştirilen iç hat seferlerinde uygulanmaya başladı.
Toplanan sıvılar imha ediliyor
Havalimanlarında uçuş öncesi gerçekleştirilen denetimlerde toplanan eşyalar arasında erkek yolcularda alkollü içecekler ve tıraş köpüğü, kadın yolcularda parfüm ve makyaj malzemeleri dikkat çekiyor. Yolculardan alınan sıvı maddeler ise özel bir yerde toplanarak belirlenen günlerde imha ediliyor. İşlem sırasında itfaiye ile emniyet ve gümrük başta olmak üzere birçok birimden yetkili hazır bulunuyor.
Uzakdoğu uçuşlarına yeni uygulama
Uzakdoğu uçuşlarındaki transit yolculara daha konforlu hizmet sunmak amacıyla yeni bir uygulama başlatılıyor. Daha önce bazı Avrupa ülkelerinden gelen ve İstanbul üzerinden Uzakdoğu ülkelerine seyahat eden yolcular için uygulanan, ‘uçaktan-uçağa aktarma' sistemi bu kez Uzakdoğu'dan gelip Avrupa'ya seyahat eden yolcular için yapılacak. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluğun azaltılmasını sağlayacak uygulamanın bu ay başlatılacağı belirtiliyor. (Mustafa Gün / Zaman)
Yorumlar Tüm Yorumlar (28)