İstanbul Havalimanı’nda ülkeye kaçak yollarla sokulmaya çalışılan 300’den fazla Afrika gri papağanına ihracat izni olmadığı gerekçesiyle el konuldu. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Ömür Kula, olayla ilgili açıklamasında, el konulan papağanlardan 50’sinin öldüğünü, kalan 250 papağanın ise yasal süreç tamamlanana kadar Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gönderildiğini belirtti.
Kula, Afrika gri papağanlarının, evcil hayvan ticareti ve yaşam alanı kaybı nedeniyle yabani popülasyonlarında ciddi azalma olduğunu vurgularken, bu türün ihracatının 2016 yılından itibaren uluslararası ticaret kapsamında yasaklandığını hatırlattı. "Bu türün doğal yaşam alanlarından ihracatı yasal olarak mümkün değil. Yasadışı ticaretten ele geçirilen gri papağanlar, rehabilitasyon sürecinin ardından doğaya geri bırakılmalıdır" dedi.
Kula, Bulgaristan’da ele geçirilen gri papağanların Uganda’da doğaya geri bırakılması örneğine dikkat çekerken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin de el konulan papağanları geri alarak rehabilitasyon sonrasında doğaya salmayı planladığını ifade etti. Bu kapsamda yasal süreçlerin geciktirilmeden tamamlanması gerektiğini vurguladı.
İstanbul Havalimanı’nın yasadışı yaban hayatı ticaretinde önemli bir transit noktası olmaya devam ettiğini belirten Kula, yaban hayvanlarının sevkiyatlarına ilişkin yasa ve yönetmeliklerin titizlikle uygulanmasının hayati önem taşıdığını söyledi.
Yorumlar