01 Şubat 2025, Cumartesi 18:28:01

'Ulus Faciası'nın üzerinden tam 62 yıl geçti

Ankara’nın Ulus semtinde 1 Şubat 1963’te meydana gelen ve Türkiye’nin en büyük havacılık kazalarından biri olarak tarihe geçen Ulus Faciası, aradan geçen 62 yıla rağmen hafızalardaki yerini koruyor.

Ankara’nın Ulus semtinde 1 Şubat 1963’te meydana gelen ve Türkiye’nin en büyük havacılık kazalarından biri olarak tarihe geçen Ulus Faciası, aradan geçen 62 yıla rağmen hafızalardaki yerini koruyor.

Havanın Karanlığında Korkunç Çarpışma

Middle East Airlines’a ait Beyrut-Lefkoşa-Ankara seferini yapan yolcu uçağı, Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan havalanan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait nakliye uçağıyla Ankara semalarında çarpıştı.

Kaza sonrası askeri uçak Bentderesi civarındaki evlerin üzerine düşerken, yolcu uçağı ise Hükümet Caddesi üzerindeki Ticaret Han’a çarparak infilak etti. Çarpışmanın şiddetiyle uçak parçaları kilometrelerce alana yayıldı, yolcu uçağındaki jet yakıtının alev alması sonucu büyük bir yangın çıktı.

Faciada Onlarca Kişi Hayatını Kaybetti

Kazada, Middle East Airlines uçağındaki 11 yolcu ve 3 mürettebat ile askeri uçaktaki 3 asker hayatını kaybetti. Uçakların düştüğü noktalarda onlarca sivil de enkaz altında ve yangında yaşamını yitirdi.

Bunun yanı sıra çok sayıda kişi yaralanırken, onlarca dükkan, ev ve araç kullanılamaz hale geldi.

“Ankara’nın İçine Düşen Uçaklar” Manşetlere Taşındı

Facia, ertesi gün gazetelerin manşetlerinde “Büyük Bir Facia: Ankara’da Çarpışan İki Uçak Şehrin Merkezine Düştü”, “Çarpışan İki Uçak Ankara’nın İçine Düştü – Facia” başlıklarıyla yer aldı.

Anadolu Ajansı’nın 3 Şubat 1963’te geçtiği haberde, enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü belirtilerek “Askeri uçağımızın düştüğü Yeni Hayat Mahallesi Üçüncü Sokak’ta, bugün saat 11.00 sıralarında bir kadın cesedi bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Kazadan günler sonra bazı kurbanların kimlik tespitinde güçlük çekildiği ve ölü sayısının 87’ye yükseldiği bildirildi.

On Binlerce Kişi Kazada Hayatını Kaybedenleri Uğurladı

Kazanın ardından kimliği tespit edilebilen 47 kişinin cenazesi, siyasetçilerin, büyükelçilik yetkililerinin ve on binlerce Ankaralının katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye havacılık tarihine “Ulus Faciası” olarak geçen bu kaza, kent merkezine düşen uçakların neden olduğu büyük yıkım ve can kaybıyla hafızalardaki yerini korumaya devam ediyor.

'Ulus Faciası'nın üzerinden tam 62 yıl geçti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000