Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği öğretim üyeleri tarafından yürütülen "Uçakların İniş Takımlarında Kullanılan Ti-5553 Alaşımının Yüksek Kesme Hızlarında İşlenebilirliğinin Araştırılması" projesiyle, uçakların iniş takımlarının ömrünün uzatılması hedefleniyor.
Çalışmanın yürütücüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Kubilay Aslantaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle işlenmesi zor ve bir o kadar da maliyetli olan bu yeni malzemenin işlenebilirlik testlerinin gerçekleştirileceğini söyledi.
İniş ve kalkış esnasında bu ekipmanların yüksek basınca maruz kaldığını aktaran Aslantaş, şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere uçakların en önemli aksamlarından biri de iniş takımlarıdır. İniş ve kalkış esnasında sürekli dinamik yüklere maruz kaldığından yorulma ömrünün yüksek olması istenir. Şu an gündemde olan Ti-5553 malzemesi, hali hazırda uçakların iniş takımlarında kullanılan malzemeye göre daha yüksek mukavemete sahiptir. Bu da bir uçakta kullanılacak olan ekipmanın daha uzun süreyle kullanılması anlamına gelmektedir. Mukavemeti yüksek ama şekillendirme kabiliyeti düşük olan bu malzeme, nasıl daha ekonomik ve kolay şekillendirilebilir onun arayışı içerisindeyiz. Bu malzemenin işlenebilirliği ve üretilebilirliği noktasındaki konuyu içine alan çalışma yaklaşık 2 yıl sürecek. Projenin toplam bütçesi ise yaklaşık 320 bin lira. Projedeki amacımızı farklı süreç ve yöntemler kullanılarak daha az maliyetle bu parçayı nasıl işleyebilir ve son şekline nasıl getirebiliriz."
Sonuçlar TUSAŞ ile paylaşılacak
Aslantaş, projenin sonuçlarının Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile paylaşılacağını aktararak, proje tamamlandığında hem modellemesinin hem de optimum işleme parametrelerinin belirlenmiş olacağını belirtti. Projenin sonuçlarının başka sektörler için de kazanımlar elde edilebilmesinin önünü açacağını vurgulayan Prof. Dr. Aslantaş, şöyle devam etti:
"Proje Marmara Üniversitesi ile beraber yürütülecek olup, proje ekibinin başında Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kaynak bulunmaktadır. Marmara Üniversitesinde modelleme çalışmaları yapılacak. AKÜ'de de deneysel çalışmalar ve testler yapılacak. Projede 2 yüksek lisans ve bir doktora öğrencisi de görev alacaktır. Bilindiği üzere havacılık sanayiinde kullanılan malzemelerin çok çeşitli testlere tabi tutulması gerekmektedir. Bizim projemiz bu testlerin bir kısmını oluşturmaktadır. Bir sonraki dönemde TÜBİTAK'a sunulacak diğer projemizde Ti-5553 malzemesinin yorulma testleri gerçekleştirilecektir. Buradan elde edilecek sonuçlar da en az bu projemiz kadar önemli ve ulusal havacılık sanayisine katkıda bulunacaktır. Destekleri için TÜBİTAK'a teşekkür ederiz."
Yorumlar Tüm Yorumlar (7)