Yapımı süren Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin İzmir turizmine yeni bir ivme kazandırması bekleniyor. İç hatlar terminalinin, 2014'ün ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle İzmir'i transit taşımacılıkta da yeni merkez haline getireceği kaydediliyor. TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, yeni iç hatlar terminalinin hizmete girmesiyle Adnan Menderes Havalimanı'nın İzmir'i iç ve dış hatlarda yeni bir merkez haline getireceğini söyledi.
"Yeni merkez olacak"
Havalimanında ilk kez bu yıl 10 milyon yolcu sınırının geçildiğini belirten Balcı, 2013'de dış hatlarda yaklaşık 2.5 milyon, iç hatlarda ise 7.5 milyon yolcuya ulaştıklarını dile getirdi. Geçen yıla göre yolcu sayısında iç hatlarda yüzde 11, dış hatlarda ise yüzde 2 artış yaşandığını ifade eden Balcı, inşaatı süren iç hatlar terminalinin 2014 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle Adnan Menderes Havalimanı'nın toplam 300 bin metrekarelik kapalı terminal alanı ile Atatürk Havalimanı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük terminali haline geleceğini kaydetti. İç hatlar terminali ile Adnan Menderes Havalimanı'nın 45 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağına dikkati çeken Balcı, bu kapasiteyle İzmir'in Türkiye'nin ikinci büyük aktarma merkezi olma hedefine yaklaşacağına işaret etti. Mevcut dış hatlarda 9 olan uçak yanaşma köprüsünün iç hatlarla beraber 17'ye çıkacağını vurgulayan Balcı, açık apron park yerleri sıkıntısının bulunmadığına ifade etti.
Balcı, şöyle konuştu; "İzmir'den iç hatlarda 6 havayolu firması ile 21 noktaya direkt uçuş bulunuyor. Dış hatlarda ise 34 ülkede 87 destinasyona İzmir'den uçmak mümkün. Aktarmayı İstanbul'dan yapmak yerine İzmir'den doğrudan yurt dışına gönderebiliriz. Bu konuda yeni hatlar açmak mümkün."
"Dış bağlantı yetersiz"
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Vekili Yakup Demir ise, terminalin yeni halinin hizmete girmesinin hem iç hatlara hem de dış hatlara ciddi bir ivme kazandıracağını belirtti. Demir, İstanbul'dan yapılan iç hat ve dış hat aktarmalarının bir bölümünün İzmir'e kaydırılması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan talepte bulunduklarını anlattı. Demir, "İstanbul'dan yapılan dış hat bağlantılarının yüzde 15'inin İzmir'e kaydırılması halinde İzmir yeni bir merkez haline olacak. İstanbul hatlarının yüzde 15'inin İzmir'e kaydırılması turizme yüzde 20 artı sağlar. İzmir'in bugün için en büyük sıkıntısı tarifeli dış bağlantıların yetersiz olmasıdır. İç hatlar terminalinin hizmete girmesiyle İzmir'in ana hatlardan birisi olması için sektör olarak çalışacağız" dedi. (Yeni Asır)
Yorumlar