Bu yıl 1'incisi düzenlenen çalıştaya, başta SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, TALPA Başkanı Gürcan Mantı, TALPA Başkan Yardımcısı İlyas Karagülle, Pegasus Havayolları Uçuş İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nadir Kabaş, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Genel Başkanı Birol Bilgin, Türkiye Havayolu Kabin Memurları Derneği (TASSA) İdari Başkanvekili Turgay Taştepe ve çok sayıda üniversite öğrencisi de katıldı.
TALPA Başkanı Gürcan Mantı, amaçlarının üniversite gençliğinin havacılık konusunda ufkunu genişletmek olduğunu ifade ederek, "Havacılık sektörüne yeni buluşlar yapan, teknolojik gelişmeleri takip eden, kendi uçağını yapıp kullanabilen, üniversitelerde tez konusu olarak havacılık sektörü konularına yer veren bir gençlik oluşturmak için buradayız” şeklinde konuştu.
Mantı, çalıştayların sürekli hale getirileceğini ve bundan sonra bir aksilik olmadığı sürece her yıl Ekim ayında farklı bir üniversitede gerçekleştirileceğini de belirtti.
Çalıştay'da Hava Trafik Kontrolörlerini temsilen konuşan TATCA Genel Başkanı Birol Bilgin, yaptıkları işin öneminden uzun uzun bahsederek "Emniyetli uçuşun, yerdeki güvencesi" olduklarını söyledi.
1. Türkiye Üniversitelerarası Havacılık Çalıştayı'nda daha sonra öğrencilerin merak ettiklerini cevaplayan katılımcılardan Pegasus Havayolları Uçuş İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nadir Kabaş, "Türkiye'de neden lise mezunları pilotluk yapamıyor? Yurtdışında yapan pilotlardan bizim ne farkımız var? Bizim Türk pilotlarımız ülkemizde iş bulamazken lise mezunu yabancı pilotlar iş imkanı buluyor" şeklindeki bir soruya, "Bizde öyle bir durum söz konusu değil. Lise mezunu hiç bir pilot bizim bünyemize uçuş yapmıyor. Genel olarak da baktığımızda pilotların üniversite mezunu olmasının nedeni de kaliteyi en üst sevide tutmak içindir" diyerek cevap verdi.
Pilot eğitimlerinin pahalılığı üzerine sorulan bir soruya da açık yüreklilikle cevap veren Kabaş, "1 havayolu pilotuna Tip Eğitimi vermek 4 ayınızı alıyor. Daha sonra bu adam bir bağlayıcı durum olmazsa basıp gidiyor. Biz de bunu maddi açıdan bağlayıcı tedbirler almak zorunda kalıyoruz. Biz kendimiz pilot yetiştirmiyoruz ama yetişmiş pilotlara Tip Eğitimi veriyoruz. Eğitim verdiğimiz simülatörün 1 saatlik kullanım maliyeti 450 Euro, 1 pilot bu simülatörü yaklaşık 40 saat kullanıyor. Dolayısıyla maliyeti düşürmek söz konusu değil... Kaldı ki yurtdışında bizim verdiğimiz Tip Eğitimleri bu maliyetlerden de daha yüksek oluyor" dedi.
KABAŞ'TAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
Bir öğrencinin "Sektörde pilot açığı olduğu halde neden yetişmiş Türk pilotları yerine yabancı pilotlar tercih ediliyor" sorusuna cevap veren Pegasus Havayolları Uçuş İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nadir Kabaş çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"ÖNCEDEN "PİLOTUM" DİYENE KIRMIZI HALI SERİYORDUK"
Kabaş, "6-7 yıldan bu yana Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu pilotaj bölümü 3 ve 4. sınıf öğrencilerine burs veriyorduk. Ancak okul bittiğinde burs verdiğimiz öğrencilerden bazıları bizimle çalışmak istemedi ve başka havayollarına gitti. Biz de burs vermeyi bu yıldan itibaren bıraktık. Sonuçta biz ticari bir şirketiz. Olaya para olarak bakıyoruz.
Şu anda Pegasus’a 150’nin üzerinde pilot başvurusu var. 4-5 yıl önce pilot açığı vardı ve "Ben pilotum" diyen herkesin neredeyse altına kırmızı halı seriyorduk. Ama şimdi hava kuvvetlerinden ayrılmış, üç bin saat uçuşu olan pilotlar bile iş bulamıyor" şeklinde konuştu.
İŞ BULAMAYAN KAPTAN ÇOCUĞU PİLOT OLUYOR!
Pegasus Havayolları Uçuş İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nadir Kabaş, iş dünyasında başarıya ulaşamayanların dahi kolay para kazanma yolu olarak pilotluğu seçtiğini belirterek, "Diğer işlerde başarılı olamamış kişiler parayı bastırarak pilot oluyor. Mesela kaptan çocukları üniversiteyi bitiriyor, iş bulamıyor veya maaşını beğenmiyor. Hemen uçuş okuluna gidiyor bastırıyor parayı ve pilot oluyor. Israrla söylüyorum Türkiye’de şu anda pilot açığı yok. THY ve SunExpress dışında yabancı ikinci pilot yok. Önümüzdeki iki yıl içinde yabancı kaptan pilota da ihtiyaç kalmayacak. Alttan besleme devam ediyor. Kendi yetiştirdiğimiz pilotlar şirketlerin kapısında beklerken yabancı pilotlar çalıştırılıyor. Ama yeni genelgeyle yabancı pilotlar azalacak ve sözleşmesi biten yabancı pilotlar gönderilecek" dedi.
1. Türkiye Üniversitelerarası Havacılık Çalıştayı, bugün oluşturulacak workshopların ardından sona erecek.
©AirportHaber.com
Yorumlar Tüm Yorumlar (111)