Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yapılan THY Habom tesisinin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılıdığı törenle yapıldı.
500 milyon dolara mal olan tesis, 7 bin kişiye istihdam sağlayacak.
Açılış törenine Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eski Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, eski Devlet Bakanı Egemen Bağış, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Orhan Birdal ile çok sayıda THY personeli katıldı.
Açılışta ilk konuşmayı yapan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil oldu. Kotil; Türk havacılığının son 12 yıldaki büyümesinin altını çizerek artan yolcu sayısı ve filoya dikkat çekti.
Kotil'in ardından söz alan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu yaptığı konuşmada, 2006 yılından bu yana Türk Hava Yolları'nın THY Teknik, galley, koltuk gibi alanlarda yaptığı yatırımın 750 milyon dolar olduğunu açıkladı.
Hamdi Topçu HABOM'un tam kapasite ile çalışmaya başladıktan sonra 7 bin kişiye istihdam sağlayacağını ve yıllık 1 buçuk milyar dolar ciro hedeflediklerini belirtti.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY'nin 2023 yılında 450 uçaklık filo, 120 milyon yolcu ve tüm iştirakleriyle birlikte toplam 34 milyar dolar ciro hedeflediğini belirtti.
Topçu'nun ardından bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türk Havacılığı'ndaki gelişmeye vurgu yaptı.
Başbakan Erdoğan: "3 bin 100 kişinin çalışacağı ve yıllık 500 milyon dolar ciro elde etmesi beklenen bu tesisle birlikte ülkemiz havacılığında yeni bir tarih, yeni bir dönem açılmış oluyor. Bu tesisin açılmasıyla Türkiye artık havacılık bakım onarım alanında da iddialı bir konuma yükselmiş bulunuyor. 2023 hedefinde ülkemiz, dünyanın en iyi 10 ekonomisi hedefine yürürken, Türk Hava Yolları'nın da dünyanın en iyi 10 havayolu şirketinden biri olma yolunda attığı kararlı adımları takdirle takip ediyorum" dedi.
Başbakan Erdoğan; "Bu tesiste sadece Türk Hava Yolları uçakları bakım onarıma girmeyecek. Şu anda 30 ayrı ülkenin burada uçakları bakım onarıma giriyor. İleride daha da artacaktır. Tüm bunlar ülkenin şanını artırıyor. Büyük ülke olmak böyledir. Yeni Türkiye böyle inşaa edilecek."
Konuşmasında 3. havalimanı konusuna da değinen Başbakan Erdoğan: "3. havalimanının ilk etabını 29 Ekim 2017'de açmayı hedefliyoruz. Çok engellendik. Yargıdaki bu paralel yapı engellemeye çalıştı. Tüm bunlara rağmen engelleri aşa aşa yeni havalimanının temelini hamd olsun attık. Şimdi inşaat hızla devam ediyor" dedi.
Gezicilerin ve 17-25 Aralık tarihinde ortaya çıkan paralel yapının en büyük hedeflerinden birinin İstanbul'a yapılacak olan 3. havalimanı olduğunu söyleyen Erdoğan, bu yapıların Türkiye'nin havacılık alanında birinciliği almasını istemediklerini ifade etti.
ORDU-GİRESUN HAVALİMANI
Ordu-Giresun Havalimanı hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan; "Bu alandaki atılımlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Karadeniz'de Ordu ile Giresun arasında ülkemizde ilk defa deniz üzerinde bir havalimanını şu anda inşa ediyoruz" diyen Erdoğan, gözleriyle törene katılanları tarayarak, "Arıyorum arıyorum Cengiz'i bulamıyorum" şeklinde espri yaptı.
Bunun üzerine ayağa kalkan iş adamı Mehmet Cengiz'e, "Ne zaman bitiyor bu havalimanı?" diye soran Erdoğan, Cengiz ile projenin bitim tarihi konusunda konuştu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Altyapı bitti, helikopterle gittim, gezdim, indim, gördüm. Şu anda yıl sonuna kadar da üst yapı bitecek. Bu ne demek? Çarşamba'dan bir defa Samsun'a gidebiliyorsun, Ordu'ya gidebiliyorsun. Şimdi Ordu Havalimanı yapıldığı zaman Giresun'a gideceksin, alternatif, Ordu'yu kullanacaksın, aynı şekilde Trabzon'da bir sıkıntı olsa, mevsimsel koşullar da olabilir, alternatifler çoğalıyor. Örneğin şimdi Artvin ile Rize arasında da havaalanı inşallah başlıyor. O da bittiği zaman Artvinli Batum'dan da istifade edebilecek, buradan da istifade edebilecek. Rizeli, Trabzon'dan da istifade edebilecek, Rize'de yapılan da istifade edebilecek. Alternatifleri çoğalttıkça artık benim insanımın, şuraya ulaşırken acaba benim sıkıntım derdim ne olacak sorusunun cevabı karşılanmış oluyor. Biz buyuz. Geldiğimizden bu yana bunların adımını attık. Yılda 2 milyon yolcuya hizmet verecek, inşallah bu havalimanı Ordu-Giresun, bunu yıl sonu ya da önümüzdeki yılın başı itibariyle hizmete açıyoruz. Adana ile Mersin arasında yapacağımız Çukurova Bölgesel Havalimanı devam ediyor, onunla ilgili çalışmalar da ileri bir safhaya ulaştı." dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından Türk Hava Yolları yönetimi ve devlet yetkilileri ile birlikte açılış kurdelasını keserek Habom tesisinin resmi açılışını gerçekleştirmiş oldu.
HEDEF DÜNYANIN EN BÜYÜK 5 MRO TESİSİ ARASINA GİRMEK
Projenin faaliyete geçmesi ile Türkiye’nin dünya genelindeki MRO (uçak bakım, onarım ve revizyon) sektöründen elde edeceği payın büyük oranda artış göstermesi öngörülüyor. Bugün, 57,7 milyar dolar olan küresel MRO pazarının 2024 yılına kadar 86,8 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. 2024 yılına kadar yılda ortalama %4.2 büyüyeceği öngörülen pazarda, artan hangar kapasitesi ve nitelikli insan kaynağı ile Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., uçak bakım, onarım ve revizyon pazarından ciddi bir pay alarak dünyanın en büyük beş MRO tesisi arasına girmeyi hedefliyor.
Dünya haritası üzerindeki toplam filo genelinin %39’luk bölümüne hâkim olan bölge içerisinde konumlandırılmış HABOM tesislerinin mevcut etki alanı 3,5 saatlik uçuş mesafesi içerisinde 55 ülkeyi kapsıyor. Tam olarak faaliyete geçtiğinde, yaklaşık 7.000 kişiye istihdam sağlayacak HABOM’un yıllık cirosunun 1,5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Entegre bir yapıya sahip olan tesis, yaklaşık 380.000 m2 kapalı bir alan üzerine inşa edilmiş. Alan, dar gövdeli uçak bakım hangarı içerisinde aynı anda 11 adet dar gövdeli uçağa, geniş gövdeli uçak bakım hangarında ise aynı anda 3 adet geniş gövdeli uçağa bakım, onarım ve revizyon hizmeti verebilecek büyük bir kapasiteye sahip. Geniş gövdeli uçak bakım hangarının bir bölümü aynı anda 1 adet geniş gövdeli uçak ya da 2 adet dar gövdeli uçağa uçak boya hizmeti verebilecek şekilde ‘Uçak Boya Hangarı’ olarak tasarlanmış. Tesis dâhilinde, uçakların ‘APU’, ‘İniş Takımı’, vb. gibi çeşitli komponentlerinin bakım, onarım ve revizyon işlemlerinin yapılması için çok sayıda atölye yer alıyor. Operasyonel anlamda da mükemmeliyetçi bir yaklaşımla tasarlanan HABOM tesisi, son teknoloji unsurları dikkate alınarak, en modern bakım ekipmanları ile donatılmış.
HABOM tesisi ile birlikte Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin dar gövdeli uçak bakım kapasitesi %57, geniş gövdeli uçak bakım kapasitesi %43, kapalı alan kapasitesi ise %193 oranında artmış bulunuyor.
Hali hazırda HABOM çatısı altında uçak galley ve mutfak ekipmanları üretimi yapan ‘Turkish Cabin Interior’ (TCI) ve yakın zamanda yine bu alana taşınacak uçak koltuğu üretim şirketi ‘Turkish Seat Industry’ (TSI) ile tesisin uçak komponentleri de üreten bir havacılık üssü haline gelmesi planlanıyor.
©AirportHaber
Yorumlar Tüm Yorumlar (77)