İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakanlar Kurulu kararı ile İzmir’e turist getirecek olan tarifesiz seferlere 6 bin dolar destek verilmesinin olumlu olduğunu belirterek, “Ama bizim için yeterli değil. Mutlaka İzmir’e turist getiren tarifeli seferlere de aynı destek verilmeli. İzmir’e çok büyük acenteler 10 binlerce turist getirmez, küçük acenteler getirir onlar desteklenmeli yoksa çabalarımız boşa gider” diye konuştu.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 12 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine yakıt desteği verilmesi kararı alındığını söyledi. Demirtaş, “Alanya-Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havaalanlarına ise sadece tarifesiz (charter) turistik uçak seferleriyle turist getiren seyahat acentelerine, uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verilecek. Acil eylem planı açısından son derece olumlu bir karar. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve T.C Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’a hem turizm sektörü hem de kentimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
İZMİR’DE TARİFELİ SEFERLER CHARTER SEFERLERİNİN İKİ KATI
Geçtiğimiz yıl desteğin sadece 13 ülkeden gelen turistler ve bazı havalimanları için verildiğini hatırlatan Demirtaş, bu yıl hem havalimanı sayısının arttırılarak hem de tüm destinasyonlardan yapılan seferlere destek verilmesi kararı ile desteğin kapsamının genişletildiğini söyledi. İzmir açısından kararın olumlu olmakla birlikte eksik olduğunu kaydeden Demirtaş, “Antalya, Alanya, Dalaman, Milas- Bodrum’a tarifeli - tarifesiz ayrımı yapılmadan tüm seferlere destek verilirken İzmir’e ise sadece tarifesiz (charter) seferlerine destek verilecek. Bizim isteğimiz İzmir’e yapılan tarifeli - tarifesiz ayrımı olmadan tüm seferlerin bu destek kapsamına alınmasını istiyoruz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı istatistiklerini incelediğimizde 2015 yılının 12 ayında dış hat tarifeli gelen-giden toplamda 11801 uçak seferi ile toplamda gelen-giden yolcu sayısı ise 1.8 milyonluk yolcu hacmi var. Tarifesiz dış hat seferleri ise giden yolcu gelen-giden toplamda 7590 uçak seferi ile toplamda gelen-giden yolcu sayısı hacmi ise 980 bin yolcu civarında. 2016 yılında ise Ocak ayı incelendiğinde tarifesize oranlar neredeyse 3,5 kat daha fazla tarifeli dış hat seferimiz var. Yani bize her şekilde gereken, tarifeli seferlerin de desteklenmesi” dedi.
TARİFELİ SEFERLERİN ARTTIRILMASI İÇİN YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI YARALAR
İzmir Adnan Menderes Havalimanı için tarifeli seferlerin de destek kapsamına alınması halinde sadece büyük hacimde turist getiren tur operatörlerinin değil, az sayıda olsa da turist getiren seyahat acentelerinin destekten yararlanabileceğini belirten Demirtaş, “Ancak İzmir için, çoğunlukla Avrupa pazarından havayolu ile turist sağlayan kentimizde tarifesiz - tarifesiz tüm seferlerin desteklenmesinin yanı sıra aynı zamanda sadece sefer başına değil, koltuk başına da destek verilmesi kentimiz turizmine büyük katkı sağlar. Uçak desteği koltuğa da verilirse İzmir kriz dinlemez, turizmin tozu atılır. İzmir’e çok büyük acenteler 10 binlerce turist getirmez, daha küçük acenteler getirir. Onlar desteklenmez ise turizmi geliştirmek için çabalarımız boşa gider. Ulaştırma Bakanımız ve İzmir milletvekillerinden bu konuda destek bekliyoruz. Bizim turizm ve kentimiz ekonomisinin gelişimi için yaptığımız çalışmaların en önemli parçalarından birisi de İzmir ile yurtdışı kentleri arasında yapılan direkt seferlerin arttırılması. Bunun için yoğun çaba sarf ediyoruz, İzmir’in bir HUB (transfer merkezi) olması için çalışıyoruz. Ancak İzmir’e yapılan tarifeli seferler destek kapsamında bırakılırsa gösterdiğimiz bu çabalar da yara alır. Bu nedenle de mutlaka tarifeli uçuşların da desteklenmesini istiyoruz” dedi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (14)