İsviçre’deki Basel merkezli dünyanın en büyük VIP dönüşüm, bakım ve modifikasyon merkezi AMAC Aerospace’nin Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan iştiraki AMAC Aerospace Turkey, Türkiye’deki faaliyetleri ve hedeflerini AirportHaber’e anlattı.
Bir ilki gerçekleştirerek Business jetlerin bakımının yanı sıra VIP modifikasyonunu da Türkiye’de gerçekleştirecek olan ve Atatürk Havalimanı Özel Hangarlar Bölümü’ndeki Sancak Air’a ait hangarı devralan AMAC Aerospace Turkey’in Genel Müdürü Atilla Güney, AirportHaber’e konuştu.
VIP tasarımda sınır tanımayan AMAC Aerospace, uçakların içini bir ev gibi düşünerek yatak odasından mutfağına kadar en ince detaylara ve VIP kaliteye göre tasarlıyor. 2011 yılı cirosu 300 milyon doları bulan Amac Aerospace’in Türkiye’deki iştarakinin hedefleri de oldukça göz doldurur kaliteye sahip.
VIP uçak bakım ve modifikasyonlarının yanı sıra Pilatus marka özel kullanım uçağının da Türkiye ve Ortadoğu satış ve bakım haklarını da elinde bulunduran AMAC Aerospace, Genel Müdür Atilla Güney’in deyimiyle dünyanın en büyük özel sermayeli VIP dönüşüm, bakım ve modifikasyon merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.
AirportHaber’in sorularını yanıtlayan AMAC Aerospace Türkiye Genel Müdürü Atilla Güney, ‘AMAC, deneyimi yüksek ve profesyonellerle çalışan büyük bir kurum’ dedi.
Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan AMAC’ın Türkiye Genel Müdürü Atilla Güney, ‘Merkezimiz İsviçre’nin Basel kentinde ve dünyanın en büyük özel sermayeli VIP dönüşüm, bakım ve modifikasyon merkezi konumunda. Toplamda 30 bin metrekarelik alana sahip 3 hangara sahip. Boeing 747, 777 gibi büyük gövdeli ve A320, Corporate jet gibi dar gövdeli uçakların VIP dönüşümü, bakımı ve modifikasyonunu yapıyoruz. İstanbul’daki merkez olarak biz de şirketin bir iştiraki konumundayız. AMAC Aerospace Turkey olarak, 2011 yılının sonunda ticari tesciline kavuşmuş, hava aracı bakım ve modifikasyon konusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Mayıs ayında devraldığımız hangarımız ve Tailwind’den aldığımız çekirdek kadromuzla Temmuz ayında Atatürk Havalimanı’na geldik’ dedi.
‘PİLATUS’UN YETKİSİ BİZDE’
Kuruluş amacı ile ilgili bilgiler veren Güney, ‘Kuruluş projemizi Pilatus PC-12 uçaklarının Türkiye ve Ortadoğu satış ve garantili bakım merkezi olmamız olduğunu söyleyebilirim. Şirketimiz bu uçakların Türkiye ve Ortadoğu satış haklarını almış durumda. Bunun için teknik destek konusunda alt yapısını oluşturmak gerekiyor. Bu nedenle Türkiye’de böyle bir yatırım ile başlandı. Bununla ilgili girişim ve başvurularımız sonunda bu yılın Nisan ve Mayıs ayında EASA’dan Part-145 bakım yetkisini ve SHGM’den de SHY-145 yetkilerini aldık. Bu anlamda Pilatus’un yetkili bakım ve satış merkeziyiz.
‘TÜRKİYE’DEKİ AÇIĞI KAPATMAK İSTİYORUZ’
İş jeti anlamında bazı çalışmalar neticesinde eksiklikler tespit ettik. Türkiye’de şu an 100’e aşkın iş jeti ve 50’yi aşkın hava taksi şirketi var. 3 tane de EASA onaylı iş jetlerine bakım hizmeti veren şirket var. İş jetlerinin çoğu Fransa, Almanya ve İsviçre’deki bakım merkezlerine gidiyor. Biz de bu boşluğu görünce adımımızı attık, çünkü Türkiye’de bunu yapacilecek kalitede iş gücü ve mühendislerimiz mevcut. Bu nedenle Falcon 900 serisi uçaklar üzerine yatırım yapmaya karar verdik. Şu an Falcon 900 ve 900 EX easy uçaklarının 4A Plus seviyesine kadar bakım yetkisine sahibiz. Önümüzdeki hafta Avrupa’dan denetlemeye geldiklerinde Falcon 900 konusunda yetkimizi de sertifikamıza ilave edeceğiz. Ayrıca önümüzdeki yıl Falcon 2000 tipi uçakların da bakım yetkisini alacağız, bununla ilgili çalışmalarımız tamamlandı’ şeklinde konuştu.
‘DÜNYANIN EN İYİSİ AMAC’
Dünyadaki VIP dönüşüm ve modifikasyon pazarı hakkında da bilgiler veren Güney, ‘AMAC dünyanın en büyük VIP dönüşüm merkezi. Basel’deki merkez bu anlamda örnek teşkil edebilecek durumda. Şu an dünyada ilk kez 747-800 tipi uçağın VIP dönüşümü yapılıyor. Bu nedenle dünyada çok önemli bir paya sahip durumda. Bizim de amacımız bakım anlamında kabiliyetimizi ispatladıktan sonra kabin içi dönüşüm, modifikasyon konusunda kabiliyetimizi Türkiye’ye kazandırmak olacak. Açıkcası buradan yurt dışına giden iş jetlerinin bizimle olmasını sağlayacağız. Çünkü ülkemizde bu potansiyel var’ dedi.
‘AHL’NİN İŞ JETLERİNE KALMASI BİZİM İŞİMİZE GELİR’
3. Havalimanı ile ilgili henüz somut projeleri olmadığını sözlerine ekleyen Güney, ‘Başbakanımız Atatürk Havalimanı’nın sadece iş jetlerine hizmet vereceğini açıklamıştı. Bu bizim için son derece faydalı bir adım olacak. Çünkü Atatürk Havalimanı’nın sadece iş jetlerine ait kalacak olması yatırım ve kapasitemizi artırmak anlamında çok önemli bir fırsat’ dedi.
‘TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜMENİN BENZERİ DÜNYADA YOK’
Türk Havacılığı’nın dünyadaki örneklerine oranla çok daha hızlı büyüdüğünü ifade eden Güney, ‘Türkiye’deki iş jeti pazarı ve yoğunluğu Avrupa ve dünyaya oranla çok hızlı büyüme ve potansiyele sahip durumda. Avrupa’daki girişimciler de Türkiye pazarına girmenin yollarını arıyor. Bu gelişmelere baktığınızda bakım hizmeti, operasyon ve uçak sayısı da bu paralelde artacak gibi görünüyor. Bizim de amacımız deneyimimiz ve ekiplerimiz ile kapasitemizi artırmak olacak. Fizibileti çalışmaları yapıyoruz, araştırıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Bu büyümenin gerisinde kalmayacağız. Hesap yapmadan adım atmıyoruz, çünkü atacağınız adımları hesaplamazsanız çok büyük kayba uğrayabiliyorsunuz. Ayrıca Ankara ve İzmir’de base edilmiş uçaklar da var, bu uçaklara yerinde hizmet vermek gibi hedeflerimiz var, çalışmalarımız devam ediyor’ dedi.
©AirportHaber Özel
Yorumlar Tüm Yorumlar (9)