Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü görevlileri, her yolu denemelerine rağmen apron ve pistlerde dolaşan martı, karga, sağırcık ve serçe sürülerini bir türlü uzaklaştıramıyor. DHMİ görevlileri, uçakların bulunduğu alanda korkusuzca dolaşan kuş sürelerini kovmak için zaman zaman araçlarla siren çalarak dolaşıyor.
Bunun yanı sıra özellikle göç zamanı binlerce leyleğin 'termal' havada süzülerek uzun süre havalimanı çevresinde uçması pilotları endişelendiriyor. Kanat açıklığı 1,5 metreyi bulan kara leyleklerin motora girmesi ise büyük risk oluşturuyor. Uçuş kontrol kulesi görevlileri, göç zamanı geldiğinde uçak trafiğinin yanı sıra göçmen kuşların geçiş yönünü takip edip, uçakların iniş-kalkış yapacağı pisti buna göre belirliyor.
Pilotların yanı sıra havacılık tutkunlarının buluşma noktası olan 'sanalpilot' adlı siteye üyelerin gönderdiği fotoğraflar tehlikenin ne boyutta olduğunu göstermeye yetiyor. Havacılık istatistikleri; kuşların özellikle iniş ve kalkış sırasında uçaklara çarpıp, motora girmesiyle büyük tehlike oluşturduğunu gösteriyor. Kuş çarpma sonucu kazalarının genellikle 0- 200 metre yükseklikler arasında meydana geldiği kaydedildi.
Star
Yorumlar