08 Ocak 2014, Çarşamba 13:50:16

TEK MOTORLU UÇAKLARA GECE UÇUŞ İZNİ

Pilot Oben Oğultarhan, tek motorlu uçakların gece uçuş yasağı olduğu şeklindeki algının yanlış olduğunu belirterek, “ Ticari olmadığı sürece tek motorlu uçaklarla gece uçuşunun önünde hiçbir engel yok” dedi.
  • Böbrek satın almak mı istiyorsunuz yoksa böbreğinizi satmak mı istiyorsunuz? Finansal çöküş nedeniyle böbreğinizi para karşılığında satma fırsatı mı arıyorsunuz ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, bugün bizimle iletişime geçin ve size iyi miktarda para ve Böbreğiniz için hayat ve sağlık sigortası dahil olmak üzere teklif edelim. Benim adım DOKTOR GUS, MOUNT ALVERNIA HASTANESİ'nde Uluslararası Nörolog danışmanıyım. Kliniğimiz Böbrek ve diğer Cerrahi konusunda uzmanlaşmıştır ve ayrıca canlı ve ilgili bir donörle böbrek satın alma ve nakli ile ilgileniyoruz. Singapur, Türkiye, ABD, Malezya, Hindistan, Almanya'da bulunuyoruz. Böbrek satmak veya satın almakla ilgileniyorsanız lütfen bizimle şu yollarla iletişime geçmekten çekinmeyin, E-posta: [email protected] Whats-app numarası: +393512676198 Viber: +393512676198 Saygılarımla, DR GUS TEO. Uluslararası Tıbbi Danışman.PHDLL.CDC
  • Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen [email protected] adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin. Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz. NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.
  • Ben tamamen değişik bir konuda bilgi almak istiyorum. Türkiye'de yabancı kayıtlı bir uçak örnek verecek olursa G plakalı bir uçak local vfr uçabilir mi? Ben ingilterede yaşayan bir Kıbrıslı türküm ve yakında istanbula yerleşeceğim. Burada bulunan g plakalı uçağımı istanbula getirip orada konuşlandırmak istiyorum ve vfr olarak local uçmak istiyorum. Bir engel var mı? Lütfen bilgi bedeviler misiniz. Teşekkürler
  • Night Vfr ucakta bulunmasi gereken minimum ekipmani bir yazarmisiniz bize, bilgilenmis oluruz
  • Değerli Yorumcular. Konu hakkındaki bazı eleştiri/yorumlara cevap vermek istiyorum. Öncelikle, konu sadece gece VFR meselesi değildir, tek motorlu uçakların gece uçabilmesi meselesidir ve bu konuda zaten sorun yok.Tek motorlu uçaklar önceden de,şimdide geceleri IFR olarak uçabilirler,arzu eden planını çeksin IFR uçuşunu yapsın(tabii ki uçak ve pilot uygun olması gerekir).Ne SHGM yönergeleri ne de AIP de gece tek motor uçamaz diye bir kural yoktur,gece VFR uçamaz diye bir kural vardır. Bu meseleye bakacak olursak, AIP'miz ülkemizin yapısından dolayı doğal olarak ticari havacılık endeksli hazırlanmış bir yönergedir ancak gelişmektedir.Ülkemizde genel havacılık henüz gelişme aşamasında olduğu ve bu tip uçucuların talepleri çok az olduğu için durum dikkate alınmamıştır. EASA ya göre geceleri tek motor uçak ile IFR/VFR TİCARİ uçamazsanız, gece tek motor ile sadece ticaret harici IFR uçarsınız. Ancak EASA ya göre tek motorlu uçak ile ticaret harici geceleri VFR uçmak mümkündür.
  • Gece VFR tekniğine bakacak olursak.Öncelikle VFR uçak demek sadece derme-çatma yarısı çalışır yarısı çalışmaz pat pat yaparak bir aşağı bir yukarı giden pırpır demek değildir.VFR uçuşta her zaman yeri görerek gideceksiniz demek değildir. Günümüzde artık öyle tek motorlu uçaklar var ki bunlardaki teknolojiler havayollarında bile henüz yok (SVT, IR iniş sistemi v.b. gibi) Piper'in M serisi uçakları, Cessna Caravan, Pilatus PC-12, Beechcraft'ın bazı serileri FL270'e çıkan,VIP kabinli,çok gelişmiş kokpitleri olan 1000nm mile menzile sahip çok başarılı tasarımlardır.Bu uçaklar geceleri VFR/IFR Ticaret harici uçabilmesi gerekir.Bir yorumcu arkadaş Türkiye'nin coğrafyasından bahsetmiş,Ülkemizin coğrafyasını en ücra köşesine kadar iyi bilen bir pilot olarak bu konuda sorun olmadığını söyleyebilirim.Bu ülkede ortalama FL120-FL130 çıkabilen ve oksijen desteği olan tüm VFR uçaklar geceleri planlanmis rotalarında rahatlıkla uçar.
  • Kaldı ki gece VFR demek öyle istediğim gibi burnumun dikine giderim demek değildir,yukarıda bahsedilen rad-nav usuller uygulanır ve VOR'dan VOR'a,yol minimaları takip edilip uçulur.jeppesen'in güncellenmiş VFR sectional da belirtilen MSA değerlerine uyabildiğiniz ve meteorolojiyi iyi takip ettikçe gece VFR da asla sorun yoktur.AIP'ye geri döndüğümüzde görüyoruz ki bu madde yazılırken VFR uçuş sadece yerdeki nirengiler takip edilerek yapılan uçuştur diye düşünülmüş,yani dead-reckoning.Gece dead-recogning uçulmaz,VFR'ın diğer navigasyon yöntemleri olan nav-aids ya da rad-nav uculur.Bu yöntemler ise zaten PPL'in navigasyon dersinde verilen(!) yöntemlerdir,yani IFR pilotu olmanıza da gerek yoktur.Elbette pilotların bu yöntemleri ne kadar bildiği tartışma konusudur ancak bu durum yasağı gerektirmez.Gece uçuşun emniyeti konusunda PIC'nin tereddütü yoksa karşılaşılabilecek riskler gündüz risklerinden fazla değildir.Pilot riski ve sorumluluğu alabiliyorsa uçabilmesi gerekir.Saygilarimla.
  • Gece uçar ama uçuş planınıza Night VFR yazınız bakalım brifingten ve ATC den ne cevap alçaksınız...
  • ... Birgun trabzona alcalirken gunluk guneslik bir havada, kuleyle ilk temas kuruldugunda yerle goz temasimizin oldugunu pilot sorumlulugunda VMC alcalma talep ettigimi ifade ettim, gelen cevap sert bir ses tonuyla "Turkiye'de VMC Descent yok efendim!. 170 seviye alcalin ve muhafaza edin temel noktasi rapor edin seklinde oldu. Bunun ardindan bilgisizligimden utanan ben ":)" bir sonraki temasta kuleci arkadasin "yedirebilirseniz su irtifa serbest" cumlesiyle kahkahalar icinde yedirebilirseniz yok diyerek gunduz gunduz IFR yolda alcalmaya devam ettim. Kissasan hisse "gece VFR ucmaya daha cok var..."
  • Türkiye AIP'si ENR 1.3: FL200 üzerinde veya günbatımı ile gündoğumu arası veya gece VFR uçuşları ilgili otoritenin vereceği şartlar gereğince yapılacaktır. 1.4: İlgili ATS ünitesince izin verilmedikçe VFR uçuşlar A-Gece Saatlerinde B-FL200 üzerinde C-Supersonik hızlarda yapılmayacaktır.

Pilot Oben Oğultarhan, tek motorlu uçakların gece uçuş yasağı olduğu şeklindeki algının yanlış olduğunu belirterek, “ Ticari olmadığı sürece tek motorlu uçaklarla gece uçuşunun önünde hiçbir engel yok” dedi.

Türkiye’de son yıllarda havayolu sektörü kadar olmasa da gelişim gösteren Genel Havacılık zaman zaman mevzuatlardan kaynaklanan bazı sorunlardan dolayı sıkıntılar yaşıyor. Genel havacılığa ilginin artması ile özel uçak sayısında yaşanan artışa rağmen, bazı konulardaki yanlış kanılar genel havacılığın gelişiminde en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Bunların başında ise tek motorlu uçakların gece uçuş yapamayacağına yönelik yanlış algı...

Deneyimli pilot Oben Oğultarhan bununla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yasal düzenlemeleri yerine getirdiğini kaydederek,  tek motorlu uçakların ticari olmadığı sürece gece uçuşunda engel bulunmadığını kaydetti.

Oğultarhan, ‘’Dünyanın nerede ise tamamında uygun sertifikasyonu ve donanımı olan uçaklar motor sayısına bakılmaksızın geceleri uçmaktadır. Bu uçuşlar sadece IFR değil, VFR olarak da yapılmaktadır. Tek motorlu uçakların gece uçamayacağı konusu bir şehir efsanesinden başka bir şey değildir. Tek motorlu uçaklar geceleri hem IFR hem de VFR olarak uçabilirler. EASA dahilinde bu konudaki tek sınırlama gece tek motorlu uçaklar ile ticari uçuş yapılamayacağı, para karşılığı yolcu ve yük taşıma uçuşlarının icra edilemeyeceği yönündedir. Netice itibarı ile eğer uçuş Genel Havacılık kapsamında ise ve ticaret yapılmıyorsa tek motorlu uçakların gece uçmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır” dedi.

Kendilerinin de  tek motorlu Piper PA-46 serisi uçaklarının gece uçup uçamayacağını SHGM’ye sorduklarını ve olumlu yanıt aldıklarını kaydeden Oğultarhan, “ Tek motorlu uçakların işletme el kitapları güncellenmiş ve pilotlar gerekli eğitimleri almış ise, sertifikasyon ve donanımları da tamamsa geceleri de VFR/IFR uçabileceği şeklinde cevap aldık. Konu ile ilgili Genel Havacılık işletmeleri aynı şekilde SHGM’ne danışarak işletmelerine ait cevabı da SHGM’den alabilirler” diye konuştu.

Tek motorlu uçakların gece uçuşu konusunda AIP içerisinde yer alan bir maddenin kafa karıştırdığının altını çizen Oben Oğultarhan şöyle devam etti: “Bu maddede esasen ticari havacılık üzerine yazılmıştır ve genel havacılığı kapsamaz. VFR uçuş VMC şartlarda ve 3 seyrüsefer yöntemine göre yapılır. Bunlar Dead reckoning,Nav-Aids ve Rad-Nav yöntenleridir. AIP içerisindeki hüküm VFR uçuşların sadece Dead reckoning usülüne göre yapılabileceği düşünülerek konulmuş ve VFR uçuş olursa yol boyu görsel nirengiler görülemez ve yol bulunamaz gibi düşünülmüştür. Halbuki bir şekilde Dead reckoning navigasyon yapılamıyorsa diğer navigasyon yöntemleri uygulanır, zira AIP nin konu ile ilgili hükümleri tamamen geçerli olsa o zaman gündüz VMC şartlarda ve bulut üzerinde yapılan uçuşlarda VFR olarak icra edilememesi gerekir.”

 

TEK MOTORLU UÇAKLARA GECE UÇUŞ İZNİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

DR GUS TEO ~ 3 ay önce
Böbrek satın almak mı istiyorsunuz yoksa böbreğinizi satmak mı istiyorsunuz? Finansal çöküş nedeniyle böbreğinizi para karşılığında satma fırsatı mı arıyorsunuz ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, bugün bizimle iletişime geçin ve size iyi miktarda para ve Böbreğiniz için hayat ve sağlık sigortası dahil olmak üzere teklif edelim. Benim adım DOKTOR GUS, MOUNT ALVERNIA HASTANESİ'nde Uluslararası Nörolog danışmanıyım. Kliniğimiz Böbrek ve diğer Cerrahi konusunda uzmanlaşmıştır ve ayrıca canlı ve ilgili bir donörle böbrek satın alma ve nakli ile ilgileniyoruz. Singapur, Türkiye, ABD, Malezya, Hindistan, Almanya'da bulunuyoruz. Böbrek satmak veya satın almakla ilgileniyorsanız lütfen bizimle şu yollarla iletişime geçmekten çekinmeyin, E-posta: [email protected] Whats-app numarası: +393512676198 Viber: +393512676198 Saygılarımla, DR GUS TEO. Uluslararası Tıbbi Danışman.PHDLL.CDC

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lutheran Hospital ~ 6 yıl önce
Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen [email protected] adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin. Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz. NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gürdal ~ 11 yıl önce
Ben tamamen değişik bir konuda bilgi almak istiyorum. Türkiye'de yabancı kayıtlı bir uçak örnek verecek olursa G plakalı bir uçak local vfr uçabilir mi? Ben ingilterede yaşayan bir Kıbrıslı türküm ve yakında istanbula yerleşeceğim. Burada bulunan g plakalı uçağımı istanbula getirip orada konuşlandırmak istiyorum ve vfr olarak local uçmak istiyorum. Bir engel var mı? Lütfen bilgi bedeviler misiniz. Teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oben Hocaya soru ~ 11 yıl önce
Night Vfr ucakta bulunmasi gereken minimum ekipmani bir yazarmisiniz bize, bilgilenmis oluruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oben Oğultarhan-1 ~ 11 yıl önce
Değerli Yorumcular. Konu hakkındaki bazı eleştiri/yorumlara cevap vermek istiyorum. Öncelikle, konu sadece gece VFR meselesi değildir, tek motorlu uçakların gece uçabilmesi meselesidir ve bu konuda zaten sorun yok.Tek motorlu uçaklar önceden de,şimdide geceleri IFR olarak uçabilirler,arzu eden planını çeksin IFR uçuşunu yapsın(tabii ki uçak ve pilot uygun olması gerekir).Ne SHGM yönergeleri ne de AIP de gece tek motor uçamaz diye bir kural yoktur,gece VFR uçamaz diye bir kural vardır. Bu meseleye bakacak olursak, AIP'miz ülkemizin yapısından dolayı doğal olarak ticari havacılık endeksli hazırlanmış bir yönergedir ancak gelişmektedir.Ülkemizde genel havacılık henüz gelişme aşamasında olduğu ve bu tip uçucuların talepleri çok az olduğu için durum dikkate alınmamıştır. EASA ya göre geceleri tek motor uçak ile IFR/VFR TİCARİ uçamazsanız, gece tek motor ile sadece ticaret harici IFR uçarsınız. Ancak EASA ya göre tek motorlu uçak ile ticaret harici geceleri VFR uçmak mümkündür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oben Oğultarhan-2 ~ 11 yıl önce
Gece VFR tekniğine bakacak olursak.Öncelikle VFR uçak demek sadece derme-çatma yarısı çalışır yarısı çalışmaz pat pat yaparak bir aşağı bir yukarı giden pırpır demek değildir.VFR uçuşta her zaman yeri görerek gideceksiniz demek değildir. Günümüzde artık öyle tek motorlu uçaklar var ki bunlardaki teknolojiler havayollarında bile henüz yok (SVT, IR iniş sistemi v.b. gibi) Piper'in M serisi uçakları, Cessna Caravan, Pilatus PC-12, Beechcraft'ın bazı serileri FL270'e çıkan,VIP kabinli,çok gelişmiş kokpitleri olan 1000nm mile menzile sahip çok başarılı tasarımlardır.Bu uçaklar geceleri VFR/IFR Ticaret harici uçabilmesi gerekir.Bir yorumcu arkadaş Türkiye'nin coğrafyasından bahsetmiş,Ülkemizin coğrafyasını en ücra köşesine kadar iyi bilen bir pilot olarak bu konuda sorun olmadığını söyleyebilirim.Bu ülkede ortalama FL120-FL130 çıkabilen ve oksijen desteği olan tüm VFR uçaklar geceleri planlanmis rotalarında rahatlıkla uçar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oben Oğultarhan-3 ~ 11 yıl önce
Kaldı ki gece VFR demek öyle istediğim gibi burnumun dikine giderim demek değildir,yukarıda bahsedilen rad-nav usuller uygulanır ve VOR'dan VOR'a,yol minimaları takip edilip uçulur.jeppesen'in güncellenmiş VFR sectional da belirtilen MSA değerlerine uyabildiğiniz ve meteorolojiyi iyi takip ettikçe gece VFR da asla sorun yoktur.AIP'ye geri döndüğümüzde görüyoruz ki bu madde yazılırken VFR uçuş sadece yerdeki nirengiler takip edilerek yapılan uçuştur diye düşünülmüş,yani dead-reckoning.Gece dead-recogning uçulmaz,VFR'ın diğer navigasyon yöntemleri olan nav-aids ya da rad-nav uculur.Bu yöntemler ise zaten PPL'in navigasyon dersinde verilen(!) yöntemlerdir,yani IFR pilotu olmanıza da gerek yoktur.Elbette pilotların bu yöntemleri ne kadar bildiği tartışma konusudur ancak bu durum yasağı gerektirmez.Gece uçuşun emniyeti konusunda PIC'nin tereddütü yoksa karşılaşılabilecek riskler gündüz risklerinden fazla değildir.Pilot riski ve sorumluluğu alabiliyorsa uçabilmesi gerekir.Saygilarimla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
plt ~ 11 yıl önce
Gece uçar ama uçuş planınıza Night VFR yazınız bakalım brifingten ve ATC den ne cevap alçaksınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
?? ~ 11 yıl önce
konu gece/VFR 'ı değil ki... bir anlasanız sonra yazsanız daha doğru olur .
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
... Birgun trabzona alcalirken gunluk guneslik bir havada, kuleyle ilk temas kuruldugunda yerle goz temasimizin oldugunu pilot sorumlulugunda VMC alcalma talep ettigimi ifade ettim, gelen cevap sert bir ses tonuyla "Turkiye'de VMC Descent yok efendim!. 170 seviye alcalin ve muhafaza edin temel noktasi rapor edin seklinde oldu. Bunun ardindan bilgisizligimden utanan ben ":)" bir sonraki temasta kuleci arkadasin "yedirebilirseniz su irtifa serbest" cumlesiyle kahkahalar icinde yedirebilirseniz yok diyerek gunduz gunduz IFR yolda alcalmaya devam ettim. Kissasan hisse "gece VFR ucmaya daha cok var..."

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gece VFR ~ 11 yıl önce
Türkiye AIP'si ENR 1.3: FL200 üzerinde veya günbatımı ile gündoğumu arası veya gece VFR uçuşları ilgili otoritenin vereceği şartlar gereğince yapılacaktır. 1.4: İlgili ATS ünitesince izin verilmedikçe VFR uçuşlar A-Gece Saatlerinde B-FL200 üzerinde C-Supersonik hızlarda yapılmayacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
?? ~ 11 yıl önce
Konu bu değil !!!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000