Pilotlar arasında yapılan araştırmada her 10 pilottan 9'unun yorgunluk nedeniyle telsiz konuşmalarını kaçırmak, yanlış yükseklik ve hızda uçmak gibi önemli hatalar yaptığı, her iki pilottan birinin uyuduğu ortaya çıktı.
Politiken gazetesinin röportaj yaptığı 21 pilot, gün içinde, uzun mesai saatleri ya da değişik destinasyon ve saatlerde çalışmak zorunda kaldıkları için bitkin düştüklerini ve yorgun vaziyette uçak kullanarak yolcuların hayatlarını tehlikeye atmak zorunda bırakıldıklarını söylediler.
Ryanair, SAS, Cimber Sterling, Norwegian, Thomas Cook Airlines ve EasyJet şirketlerinde çalışan pilotlar "Bu böyle gitmez, yakında masada ceset görürseniz hiç şaşmayın" dediler.
UÇAKTA UYUYORLAR
İşten atılmamaları için isimleri gazete tarafından gizli tutulan pilotlar "Yaptığığmız hatalar büyük veya küçük hatalar ama hepsi de yolcular ve kendi hayatımız için çok tehlikeli. Örneğin yorgunluk nedeniyle telsizde bize verilen talimatı duymayabiliyoruz. Sağa dön denildiği zaman sola dönüyoruz. İniş izni verildiğini bile fark etmeyip inişe geçtiğimizde kuleyi 'Bize iniş izni vermişmiydiniz?' diye soruyoruz. Hava yolları arasında rekabet çok fazla, bu nedenle her gün 10-12 saat çalışıyoruz. Ayrıca sabah akşam olmak üzere çalışma saatlerimiz çok değiştiği için uykumuza almadan, dinlenmeden tekrar göreve gidiyoruz. Bir gün çok büyük kazalar olacağını bile bile göreve gitmek zorunda bırakılıyoruz" ifadelerini kullandılar.
DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTARIYORLAR
Politiken gazetesi ve pilotlar sendikası tarafından ortaklaşa yapılan araştırmada 1013 pilota soru formları gönderildiği, 575 pilotun formlardaki soruları yanıtladığı bildirildi.
Formları dolduran pilotlardan biri "Bir gün yorgunluk nedeniyle hem yanlış yükseklikte hem de yanlış hızla uçmuşum haberim yoktu. Sonra uyarıldım ve hatamı düzelttim" derken, bir başka pilot, yanımdaki ikinci pilota yarım saat uyuma izni verdim ama bir de baktım ki üçüncü pilot da uyumuş kalmış. Ben de kendimi zor tuttum. Uyusaydım büyük bir felaket olabilirdi" dedi.
Bir başka pilot da yorgunluktan uçuş güvenlik raporu bile doldurmadığını söyledi. Pilotların yüzde 83'ü çok büyük tehlike yaratacak hatalar yaptıklarını anlatırken, yüzde 50'si uçuş esnasında uyuduğunu, yüzde 43'ü uçağı düşmekten son anda kurtardığını anlattı.
KAZA OLUNCA GEÇ OLUR
Pilotlar Sendikası Başkanı Mogens Holgaard, araştırma neticesinin ürkütücü olduğunu belirterek "Bir gün pilotun biri hata yapıp uçak düşerse geç kalınmış olacak. Bugüne kadar meydana gelen uçak kazalarında pilotların yorgunluğu nedeniyle uçak düştüğünü biliyoruz. Pilotlar yorgunlukları nedeniyle göz kapaklarını bile açmakta güçlük çekiyorlar" dedi.
Uçuş Güvenliği kuruluşundan Kent Hansen ise pilotların anlattıklarına inanmanın güç olduğunu öne sürerek "Bugüne kadar elimizde olan bilgiler bize böyle bir durumun ortada olmadığını gösteriyor. Zaten bir olay olduğunda pilotlardan rapor istiyoruz. 2010 yılında sadece 11 pilot bize bazı durumlar için başvuruda bulundu, bu yıl ise sadece 4 pilot. Ama konuyla ilgili geniş çaplı bir araştırma da biz yapacağız" diye konuştu.
Adı geçen uçak şirketleri pilotlara sık sık rapor hazırlatıldığını ama benzeri şikayetleri raporlarda görmediklerini açıkladılar. İskandinav Hava Yolları SAS'dan Bjørn Granviken, pilotların uyumasıyla ilgili bir önleyici sistem için büyük bütçe ayrıldığını belirerek iddiaların araştırılacağını söyledi. (Hürriyet)
Yorumlar Tüm Yorumlar (13)