Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına vize verilmesini engellemek gibi bir politikası olmadığını belirten Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye'nin reddedilme oranının dünya ortalamasının altında olduğunu ileri sürdü.
Avrupa’ya seyahat etmek isteyen kişilerin başvurduğu Schengen vizesinde yaşanan randevu krizi ve vize almakta yaşanan sıkıntılara dair konuşan Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye'nin reddedilme oranının dünya ortalamasının altında olduğunu söyledi.
Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuşan Nikolaus Meyer-Landrut, AB tarafından Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına vize verilmemesi üzerine bir alınmış bir karar olmadığını savunarak, "Bakın problemi çözmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak öncelikle şu çok iyi bilinmeli: Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına vize verilmesini engellemek gibi bir politikası yok" ifadelerini kullandı.
2022 yılı için istatistikleri paylaşan Landrut, "2022 yılı boyunca en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan ülke Türkiye. Hatta 2021 yılından daha fazla. Reddedilme oranlarına baktığımızda Türkiye’nin reddedilme oranı dünya standartları ortalamasının altında. Önceki yıllara göre Türkiye’nin reddedilme oranlarının düştüğünü görüyoruz. 2021 yılına göre reddedilme oranı 2022’de yüzde 15 oranında düşmüş. Uzun süreli ve çok girişli vizeler konusunda ise Türk vatandaşlarına verilen bu tür vizeler de dünya ortalamasının üzerinde." şeklinde konuştu.
Landrut, vize başvurusunun uzamasının ya da reddedilmesinin sebepleri hakkında ise şu ifadeleri kullandı:
"Vize başvurusuyla, vizenin verilmesi arasındaki süre bazen uzayabiliyor. Bu süreyi azaltmak için tüm ülke konsoloslukları ellerinden geleni yapıyorlar. Sorunu çözmeye çalışıyorlar. Herkesin kişisel başvurusuna göre eksikliklerden kaynaklanan birtakım reddedilmeler olabiliyor.”
Yorumlar Tüm Yorumlar (25)