08 Ekim 2024, Salı 16:02:07

Almanya, Eurofighter için mülteci kartını mı masaya koydu?

Almanya, Türkiye’nin Eurofighter savaş uçakları talebini yeniden değerlendiriyor. Middle East Eye’a konuşan bir kaynağa göre, Berlin başlangıçta bu satışa mesafeli duruyordu, ancak son dönemde değişen bölgesel dinamikler kararın tekrar gözden geçirilmesine yol açtı.
  • çok güzel ülke yönetiyorsunuz. siyasi hayatınız boyunca açamayacak kutusundan çıkartamayacağınız sistemler için, 10.000 adet parçası ülkemizde üretilecek yeni nesil savaş uçağı projesinden şutlandık. şimdi yerini elimizde ne var? tarih öncesinden kalma savaş uçakları var. siyasal islam kafalılar hem hava gücümüzü yok ettiler. hem ülkeyi milyarlarca dolar zarara soktular. elinizi atıp kurutmadığınız ne var.
  • Eee hani Almanya bizi kıskanıyordu niye onlardan uçak almak istiyoruz? Arabalarıyla hava atıyoruz yetmedi bir de uçaklarıyla mı hava atacağız?
  • Bu işlerde karar verici ülke abd. Onlar ne derse o olur maalesef...

Almanya, Türkiye’nin uzun süredir devam eden Eurofighter savaş uçakları talebini yeniden değerlendirme kararı aldı. Middle East Eye’a konuşan bir kaynağa göre, Berlin yönetimi başlangıçta bu satışa mesafeli duruyordu, ancak son dönemde bölgedeki jeopolitik gelişmeler, kararın tekrar gözden geçirilmesine neden oldu.

Türkiye, 2023 yılından bu yana yaklaşık 5,6 milyar dolar değerinde 20 adet Eurofighter savaş uçağını satın almak için Almanya ve Eurofighter’ın diğer paydaş ülkeleriyle müzakereler yürütüyor. Ancak Almanya’daki koalisyon hükümetinin bazı bileşenleri, özellikle Yeşiller Partisi, bu satışa karşı çıkmış ve süreç duraksamıştı. Buna rağmen, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi diğer Eurofighter konsorsiyumu üyeleri Türkiye’nin talebine olumlu yaklaşmıştı.

Konuya yakın bir kaynak, Almanya’nın bu satışa yönelik tutumundaki değişimin, Orta Doğu’daki gerilimler ve Rusya’nın Avrupa’ya yönelik tehditlerinin artmasıyla ilişkili olduğunu belirtti. Kaynak, “Türkiye’nin savaş uçağı talebini yeniden gözden geçiriyoruz. Bölgesel dinamiklerdeki değişiklikler ve İran-İsrail arasındaki olası bir çatışma ihtimali, Almanya’nın bu konuda daha esnek bir tutum sergilemesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada, Eurofighter anlaşmasında ilerleme kaydedildiğini söylemiş ancak detay vermekten kaçınmıştı.

Almanya, geçmişte Türkiye’ye yönelik silah satışlarında oldukça kısıtlayıcı bir tavır takınmıştı. Özellikle Türkiye’nin Suriye’deki kara harekâtlarında Alman yapımı Leopard tanklarını kullanması, Almanya’da ciddi eleştirilere yol açmıştı. Ancak son gelişmelerle birlikte, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik silah satışındaki tutumunun yumuşamaya başladığı gözlemleniyor.

Bu gelişme, iki ülke arasındaki savunma işbirliği sürecinin nasıl evrileceği konusunda yeni bir döneme işaret ediyor.

Almanya, Eurofighter için mülteci kartını mı masaya koydu?

Yorumlar

bravo ~ 3 gün önce
çok güzel ülke yönetiyorsunuz. siyasi hayatınız boyunca açamayacak kutusundan çıkartamayacağınız sistemler için, 10.000 adet parçası ülkemizde üretilecek yeni nesil savaş uçağı projesinden şutlandık. şimdi yerini elimizde ne var? tarih öncesinden kalma savaş uçakları var. siyasal islam kafalılar hem hava gücümüzü yok ettiler. hem ülkeyi milyarlarca dolar zarara soktular. elinizi atıp kurutmadığınız ne var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 3 gün önce
Eee hani Almanya bizi kıskanıyordu niye onlardan uçak almak istiyoruz? Arabalarıyla hava atıyoruz yetmedi bir de uçaklarıyla mı hava atacağız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hans ~ 3 gün önce
Bu işlerde karar verici ülke abd. Onlar ne derse o olur maalesef...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000