İnterfaks'a Rusya-Türkiye ilişkilerini değerlendiren İvanovski, "Uçak krizinin kapandığını söyleyebilirim. Şimdi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Aralık ayında Türkiye'ye başarılı bir ziyaret gerçekleştirmesi, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişimi için yeni adımların atıldığının göstergesi." dedi.
"Türk tarafının kargo taşımacılığı sırasında Chicago Konvasiyonu'na göre önceden bildirilmesi yönündeki şikayetlerini anlıyoruz." değerlendirmesinde bulunan Büyükelçi, uçakta bulunan kargonun yolcu güvenliği açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını da hatırlattı.
Türk savaş uçakları 10 Ekim 2012'de Moskova'dan Şam'a giden Suriye Havayollarına ait uçağı askeri mühimmat bulunduğu gerekçesi ile Ankara'ya indirmişti. Kargoya el koyan Ankara, içinde Rus yolcuların da bulunduğu yolcu uçağının kalkışına izin vermişti. Ankara, uçakta bulunan elektronik radar sistemlerinin askeri amaçlı olduğunu ifade etmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara'nın uçakta silah ya da patlayıcı madde taşınmadığını kabul ettiğini açıklarken, Kasım ayında da Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, kargonun Rusya'ya değil, Suriye'ye ait olduğunu kaydetmişti.
SURİYE'DE FARKLI BAKIŞ, RUS-TÜRK İLİŞKİLERİNİ ETKİLEMİYOR
Rusya ve Türkiye'nin Suriye konusunda farklı yaklaşımlarının iki ülke ilişkilerini olumsuz yönde etkilemediğini ifade eden İvanovski, Aralık ayında İstanbul'da gerçekleşen Rus-Türk İşbirliği Konseyi'nde bireysel dış politika farklılıklarının ikili ilişkileri etkilememesine vurgu yapıldığını söyledi.
Rusya-Türkiye ilişkilerinin genel olarak 2012'de çok başarılı bir dönem geçirdiğini kaydeden Rus Büyükelçi, iç dinamiklerle oluşan başarıların her zaman renkli bir şekilde dışa yansımayacağına; turizm, toplam ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımların hızla geliştiğine dikkat çekti. (Bugün)
Yorumlar