10 Eylül 2024, Salı 10:32:08

Avrupa'ya seyahatlerde yeni bir dönem başlayacak

Avrupa Birliği (AB), sınır güvenliğini artırma ve yasadışı göçü engelleme hedefiyle Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi’ni (EES) 10 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe sokacak.

Avrupa Birliği (AB), sınır güvenliğini artırma ve yasadışı göçü engelleme hedefiyle Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi’ni (EES) 10 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe sokacak. Yeni sistem, Schengen bölgesine seyahat eden AB dışı vatandaşların sınır geçişlerini dijital olarak kaydederek, sınır yönetimini modernize edecek.

Schengen Bölgesi ve Ekstra Ülkelerde Geçerli Olacak

Finans Gündem’de yer alan bilgilere göre, EES sistemi Schengen bölgesindeki 27 ülke ile Bulgaristan ve Romanya’da uygulanacak. Bu sistemle birlikte AB dışı ülkelerden gelen yolcuların, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu, tüm Schengen vizesi sahiplerinin sınır geçişleri artık elektronik olarak kaydedilecek.

Biyometrik Veriler Kaydedilecek

Pasaport damgalarının yerini alacak bu yeni sistemde, sınır geçişlerinde yolcuların biyometrik verileri toplanacak. Bu veriler arasında yüz fotoğrafı ve dört parmak izi yer alacak. AB sınır güvenliğini artırmayı, yasadışı göçü önlemeyi ve AB dışı vatandaşların Schengen bölgesinde geçirdikleri süreleri izlemeyi amaçlayan EES, sınır yönetiminin daha şeffaf ve verimli hale gelmesini sağlayacak.

Türk Vatandaşlarına Etkisi

Schengen bölgesine seyahat eden Türk vatandaşları da bu uygulamaya tabi olacak. Seyahat öncesinde ekstra bir belge ibraz etmeleri gerekmeyecek, ancak sınır kapılarında biyometrik verilerin toplanması zorunlu olacak. Bu durumun sınır geçişlerinde bekleme sürelerini uzatabileceği belirtiliyor.

AB'nin yeni Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi, seyahat güvenliğini artırırken, sınır yönetimini dijital çağa uyarlamayı hedefliyor.

Avrupa'ya seyahatlerde yeni bir dönem başlayacak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000