GE Aerospace, Türkiye'deki mühendislik, AR-GE, yazılım ve katmanlı üretim yeteneklerini küresel programlar için daha da güçlendirmek amacıyla, Türkiye Teknoloji Merkezi’nin (TTC) yeni yerleşkesini İstanbul Kartal'da açtı.
GE Aerospace, Türkiye'deki mühendislik, AR-GE, yazılım ve katmanlı üretim yeteneklerini küresel programlar için daha da güçlendirmek amacıyla, Türkiye Teknoloji Merkezi’nin (TTC) yeni yerleşkesini İstanbul Kartal'da açtı. 400’den fazla mühendis ve teknisyenin çalıştığı bu yeni merkez, şirketin Türkiye’deki mühendislik ve inovasyon kapasitelerini önemli ölçüde artıracak.
2 Nisan 2024'te, GE Aerospace'in bağımsız bir havacılık odaklı şirket olarak faaliyet göstermeye başlamasından sadece iki ay sonra gerçekleşen açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türk havacılık sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı. Bakan Kacır, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin uçak motoru üretim ve test altyapısındaki gücünü vurguladı. “GE Aerospace, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağına, katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme vizyonuna inanarak son yıllarda Türkiye'deki operasyonlarını genişletti,” dedi.
GE Aerospace'in Türkiye'deki faaliyetleri, TTC'nin yanı sıra, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile 40 yıllık ortaklığa sahip olan TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ortak girişimini de içeriyor. TEI, GE Aerospace ve ortaklarına (CFM International motorları) yüzlerce motor bileşeni üretiyor ve CFM RISE (Sürdürülebilir Motorlar için Devrimci Yenilik) Programı için prototip oluşturuyor.
Yeni TTC yerleşkesi, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları ve SunExpress gibi ticari müşterilere hizmet vermekle birlikte, yerli muharip uçağı programı KAAN ve eğitim uçağı programı HÜRJET gibi projelere de destek verecek. Ayrıca, Türkiye'nin hava, kara ve deniz savunma programlarına da katkıda bulunacak.
GE Aerospace Başkan Yardımcısı ve Mühendislik Genel Müdürü Mohamed Ali, Türkiye'nin kendileri için güçlü bir pazar olduğunu ve burada bulunmaktan gurur duyduklarını ifade etti. TTC Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay ise, merkezin Türk havacılık sektörüne olan güvenlerini yansıttığını belirtti.
2000 yılında kurulan TTC, GEnx, CFM LEAP, GE9X ve Catalyst motorlarına ek olarak mevcut motorların teknolojik gelişimine yönelik küresel mühendislik çalışmalarına katkıda bulunuyor. Ayrıca, aeroderivatif teknolojiler üzerinde çalışarak ticari motorlardan türetilen deniz ve enerji motorları geliştiriyor.
TTC mühendisleri, CFM’nin RISE programına yaptıkları katkılarla emisyon azaltımı konusunda da çalışmalar yürütüyor. Bu program, mevcut ticari motorlara kıyasla yüzde 20 daha verimli yakıt tüketimine ve yüzde 20 daha düşük karbon emisyonuna sahip motor teknolojileri geliştirmeyi hedefliyor.
Yazılım alanında ise TTC mühendisleri, GE Aerospace’in küresel müşterileri tarafından kullanılan “Software as a Service (SaaS)” yazılım çözümlerini geliştiriyor ve güncelliyor. Gebze’deki Türkiye Teknoloji Merkezi’nde ise Katmanlı Araştırma Laboratuvarı, Thermofluid Laboratuvarı ve Gelişmiş İmalat ve Onarım Atölyesi gibi birimler bulunuyor.
GE Aerospace'in yeni TTC yerleşkesi, Türkiye'nin uzun vadeli stratejik büyümesini desteklemeye ve ülkeyi küresel havacılık sanayii için bir teknoloji ve mühendislik merkezi olarak konumlandırmaya devam edecek.
Yorumlar