Boeing CEO'su Dave Calhoun, kendi kendine uçan uçakların ticari havacılığa girip girmeyeceğinin değil, ne zaman gireceğinin önemli olduğunu söyledi.
ABD'li uçak üreticisi Boeing'in İcra Kurulu Başkanı Dave Calhoun, Bloomberg'e verdiği röportajda, uçak üreticisinin askeri uygulamalar için geliştirdiği otonom uçuş teknolojisinin gelecekte ticari uçaklarda da yer alacağını söyledi. Calhoun, Washington'da ikonik 747 jumbo jetinin son teslimatını anmak üzere düzenlenen bir etkinlik sırasında yaptığı açıklamada, "Otonomi eninde sonunda tüm uçaklara gelecek. Otonominin geleceği sivil havacılık için gerçek" dedi.
Boeing'in bir sonraki ikonik tasarımı, Calhoun'un 737 Max gibi mevcut nesil dar gövdeli jetlere göre yüzde 30'a kadar yakıt verimliliği artışı sağlayabileceğini söylediği yeni bir kanat tasarımına sahip bir prototip uçağı test etmek için NASA ile yaptığı ortaklıktan kaynaklanabilir. Boeing ve NASA, transonik kafes destekli kanat olarak bilinen ve Calhoun'un 737'nin halefi olmasını umduğunu söylediği tasarım için 2028 yılında test uçuşları yapmayı hedefliyor.
Teknoloji şirketlerinden çıkarılanlar Boeing'de işe başlıyor
CEO, "Şimdi bunun ticarileştirilebileceğini kanıtlamamız gerekiyor. Bu tür bir teknolojinin pazara girebileceğini kendimize kanıtlamayı umuyoruz" dedi. Calhoun ayrıca şirketinin Amazon.com Inc. ve Microsoft Corp. gibi teknoloji şirketlerinin işten çıkarmalarından yararlanarak kalifiye çalışan sayısını artırmaya çalıştığını söyledi. Calhoun "Geçen yıl 15 bin kişiyi işe aldık. Bu yıl 10 bin kişi daha alacağız ve işe alınan yazılım mühendislerinin çoğu Amazon'dan geliyor. Bu konuda hiç sorun yaşamadık. İşten çıkarmaların bunu biraz daha kolaylaştırdığını düşünüyor muyum? Elbette" dedi.
Otonom uçuş teknolojisi nedir?
Otonom araçlar, yapay zeka ve benzeri algoritmalar sayesinde kendi kedine hareket edebilir ve kritik görevleri yerine getirebilir. Otonomi ve akıllı cihazların yakın zamanda öğrenek ve öğreterek belirsiz durumlarda insanlardan daha iyi karar verebilmesi bekleniyor.
NASA Boeing iş birliğinin geçmişi
NASA ve Boeing emisyonları büyük ölçüde azaltacak milyar dolarlık uçak planını hayata geçireceğini açıkladı. Bu ortaklığın başlamasındaki ilk neden havacılığın da sürdürülebilir olduğunu göstermek. Havayollarının emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan ABD uzay ajansı Sürdürülebilir Uçuş Test Aracı projesine yedi yıl boyunca 425 milyon dolar yatırım yaparken, Boeing ve diğer ortaklar da 725 milyon dolarlık bir katkıda bulundu. (Gazeteoksijen)
Yorumlar Tüm Yorumlar (8)