01 Mart 2011, Salı 08:19:09

HAVACILIKTA İLERLEMEK İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ TEKNOLOJİ GEREK

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Tolun, Türk havacılığının dünyada bir yere gelebilmesi için teknolojinin geliştirilmesi ve tasarımın ön plana çıkması gerektiğini söyledi.
  • Ne bireyseli? Havacılığın neresindeyiz ki? Kaç yüz tane sivil hava alanın var? Kaç yüz tane deniz uçağın var? Kaç bin tane 4 veya 6 kişilik uçağın var 70 milyonluk ülkede? Ne havacılığı? Sadece hava. MRO'lar ne yapıyor? MRO demek sadece bu yaptıkları iş mi? 737, 757,767,747 Dismantling yapan var mı?Bu çok karlı işin yanından bile geçen yok.Yukarıdaki sorulara ciddi bir cevap verecek SHGM var mı? 70 milyonluk üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkem. Kaç deniz kıyısı kentimize tarifeli deniz uçağı seferimiz var? Hangi sivil havacılık?
  • Bakınız "Bir Tayyarecinin Anıları-Vecihi Hürkuş". Yapı Kredi Yayınları'ndan satın alabilirsiniz.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sivil Havacılık Yüksek Okulu ve Samsun Makine Mühendisleri Odası işbirliğiyle yapılan 'Eğitimci Gözü ile Ülkemizde Havacılık ve Uzayın Son 35 Yılı' konusunda konferans veren Prof. Tolun, bireysel düşünüp karar vermekle ilerleme sağlanamayacağını kaydetti.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi'nde düzenlenen konferansa, OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Omü Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Topaloğlu ve Yrd. Doç. Dr. Lütfü Namlı, Uçak Mühendisi Yusuf Kahvecioğlu ile çok sayıda öğrenci katıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Türkiye'deki havacılık sektörünün sürekli gelişip önem kazandığını ifade etti. Kolbakır, bu gelişime katkı sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

OMÜ Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu'nun kurulmasında emeği geçen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Tolun ise Omü'nün havacılık konusunda gelişeceğine inandığını vurguladı. Ekonomik imkanlar yanında, bunun uluslararası görünüm kazanması gerektiğinin altını çizen Prof. Tolun, bu gerçekleştirilebilirse çok daha iyi işler yapılabileceğini ifade etti. Havacılıkta birçok fırsat ortaya çıktığını belirten Prof. Tolun, şöyle devam etti:

"Fakat biz bu fırsatları yeterince değerlendiremedik, kaybettik. Uluslararası bir işbirliği yaratamadık. Genç arkadaşlar 'Bizim vaktimiz var' dediler, bana göre vaktimiz yoktu. Her geçen gün ilerleyen bu sanayi içerisinde zamanı boşa harcamamak gerekirdi. Herkes bireysel olarak bir şeyler yapabileceğini düşünüyor. Aslında birlikte iş yapma arzusunu geliştirmek ve bütünlük sağlayabilmek havacılıkta ileri gidebilmemiz için çok önemli. Biz burada hata yapıyoruz. Bireysel düşünerek ilerlemek yerine geriliyoruz. Kararları zamanında ve iyi bir şekilde almak lazım. Havacılığın devlet tarafından doğrudan ve dolaylı olarak desteklenmesi, üretime teşvik edilmesi, projeler için bütçe sağlanması gerekir. Havacılık sektöründe bir yerlere gelebilmek için teknolojinizi iyi geliştirmeniz ve tasarımınızı ön plana çıkarmanız gerekir."

HAVACILIKTA İLERLEMEK İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ TEKNOLOJİ GEREK

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Ne bireyseli? Havacılığın neresindeyiz ki? Kaç yüz tane sivil hava alanın var? Kaç yüz tane deniz uçağın var? Kaç bin tane 4 veya 6 kişilik uçağın var 70 milyonluk ülkede? Ne havacılığı? Sadece hava. MRO'lar ne yapıyor? MRO demek sadece bu yaptıkları iş mi? 737, 757,767,747 Dismantling yapan var mı?Bu çok karlı işin yanından bile geçen yok.Yukarıdaki sorulara ciddi bir cevap verecek SHGM var mı? 70 milyonluk üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkem. Kaç deniz kıyısı kentimize tarifeli deniz uçağı seferimiz var? Hangi sivil havacılık?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bakınız "Bir Tayyarecinin Anıları-Vecihi Hürkuş". Yapı Kredi Yayınları'ndan satın alabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000