Alman-Türk Saniye ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Marc Landau, "Biz kimlik ve uçak biletiyle iş bağlantıları için Türkiye'ye uçarken, ülke genelinde tanınmış önemli Türk işadamlarına dahi Almanya için verilmemesi bizi utandırıyor" dedi. Landau, Türk-Alman ticaret hacmindeki düşüşün nedeninin de bu olduğunu söyledi.
Almanya'nın Hamburg kentinde "Türkiye Ticaret Günü" düzenlendi. Türkiye Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği, Avrupa-Akdeniz Birliği (EMA), Hamburg Ticaret Odası, tarafından düzenlenen seminere çok sayıda Alman ve Türk kökenli işadamı katıldı.
Almanya'daki işadamları Türkiye'deki yatırım imkanları hakkında bilgilendirmeyi hedefleyen toplantı Hamburg Ticaret Odası Başkan Vekili Heinz W. Dickmann'ın konuşmasıyla açıldı. Dickmann, Hamburg'da 650 şirketin Türkiye ile ticaret yaptığını ve bunlardan 130'unun Türkiye'de temsilciliği bulunduğu belirterek, "Ayrıca Türkiye ile özel bağlarımızın diğer bir nedeni Hamburg'da Türklerin işlettiği 2 bin 700 şirketin bulunması" dedi.
VİZE SORUNUNU DİLE GETİRDİ
Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönatim Kurulu üyesi Marc Landau, yaptığı konuşmada Almanya'nın hala Türk işadamlarından vize talep etmesini eleştirdi. Landau, "Türkiye son yollarda Avrupa'nın en hızlı ekonomik gelişme kaydeden ülkesi., Türkiye'deki kalkınma rakamlarını bir çok AB ülkesi hayal bile edemiyor. Kamyon, otobüs gibi ticari araç üretiminde Türkiye Avrupa'da birinci. Türkiye'de hızla gelişen otomobil sektörü yılda bir milyon hususi araç üretiyor. Bu araçların yüzde 70 ihraç ediliyor. Türkiye'deki ekonomik kalkınma, nüfus artışı oranının dört misli üstünde. Bu rakamlara rağmen Almanya-Türkiye ticaret hacminde bir düşüş var. Başka ülkeler Türkiye ile ticaret hacmini artırırken, Almanya'nın ticaret hacmindeki bu düşüş düşündürücü. Türkiye'nin ticari ilişkilerinde birinci ülke konumunda olan Almanya bu konumu kaybedebilir. Vize Almanya'nın ekonomik kaybına neden oluyor. Biz yapacağımız iş bağlantısı için Türkiye'ye giderken, elimizde uçak biletimiz ve kimliğimiz yetiyor. Türkiye'den yanımıza davet ettiğimiz tanınmış işadamlarına dahi Alman temsilciliklerinde bazen vize verilmiyor, bezdiren bir yığın bürokratik engel çıkartılıyor. Ticaret hacminin düşüşünde vize ve Almanya'daki Türkleri olumsuz gösteren uyum tartışmalarının da rolü büyük" dedi.
2015'TE 2. BÜYÜK EKONOMİ
OECD verilerine göre Türkiye'nin şu an Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu Başkonsolos Devrim Öztürk, 2015'e kadar kıtanın ikinci büyük ekonomisi haline gelmesi beklendiğini söyledi.
Ardından Almanya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Helge Tolksdorf, Türkiye Yatırım ve Teşvik Dairesi Almanya ve Avusturya temsilcisi Michael Maasmeier, Türkiye'deki yatırım imkanları, yasal prozedür,bölge ve branşlara göre teşvikler hakkında bilgiler verdiler. Toplantının ikinci bölümünde makine ve gıda sektörü üzerine duruldu. Türkiye Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ali Eren,Türkiye Makine sanayi, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı uzmanları Kudret Ceran, Üstün Alan ve Sezmen Alper gıda sanayi yatırımları, AB-Türkiye gıda ithalat ve ihracatı üzerine konuştular.
Türkiye'de gelişmekte olan yenilebilir enerji üzerine ise Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı uzmanı Sinem Çaynak konuştu. (Hürriyet)
Yorumlar Tüm Yorumlar (8)