Fransa, Mısır’a teslim edilmeden önce Rafale savaş uçaklarının son testlerini gerçekleştiriyor.
XL Aviation Spotting tarafından 6 Nisan 2025 tarihinde çekilen görüntülere göre, Fransız üretici Dassault Aviation şirketi DM18 ve DM19 olarak adlandırılan 2 yeni Rafale savaş uçağının Mısır Hava Kuvvetleri’ne transferinden önce son uçuş testlerini ve sistem değerlendirmelerini gerçekleştiriyor.
Army Recognition tarafından yapılan habere göre söz konusu uçaklar, Mısır’ın Dassault Aviation’dan devam eden Rafale tedarikinin bir parçası olup 2015 yılına kadar uzanan bir dizi önceki teslimat ve sözleşmeyi takip etmektedir. DM18 ve DM19’un gelişi, Mısır’ın 2021’de imzalanan ikinci Rafale sözleşmesinin uygulanmasıyla bağlantılı olup Mısır’ın Fransa’dan sonra ikinci en büyük Rafale kullanıcısı konumuna katkıda bulunmaktadır.
Mısır, 16 Şubat 2015 tarihinde FREMM fırkateyni ve çeşitli mühimmatları da içeren 5,9 milyar Dolar’lık paketin bir parçası olarak 24 adet uçak sipariş ederek Rafale’nin ilk ihracat müşterisi olmuştu. Sözleşme 16 adet çift pilotun idame ettiği Rafale DM ve 8 adet tek pilotluk Rafale EM varyantını içeriyordu. Aslen Fransız Hava Kuvvetleri için tasarlanan 3 adet Rafale DM uçağını içeren ilk teslimat Temmuz 2015’te gerçekleşmişti.
Envanteri oldukça çeşitli ülke ve üreticiden savaş uçaklarına ev sahipliği yapan Mısır Hava Kuvvetleri, esas olarak ABD yapımı F-16, Rusya yapımı Mig-29 ve Fransa yapımı Rafale ve Mirage savaş uçaklarını kullanmaktadır. Mısır’ın çok yönlü savunma politikalarının bir yansıması olan Mısır Hava Kuvvetleri, yeni teslimatlar ile birlikte Rafale savaş uçağı filosunu arttırmaya devam ediyor.
Fransa’dan artan savaş uçağı siparişlerine yeni montaj hattı
L’Usine Nouvelle tarafından yapılan habere göre Fransız havacılık ve savunma şirketi Dassault Aviation, beklenen büyük siparişlerin ardından artan üretim taleplerini yönetmek için Hindistan’da Rafale savaş uçağı için bir nihai montaj hattı kurma olasılığını değerlendiriyor. Konuyla ilgili Dassault Aviation CEO’su Éric Trappier, “Hindistan büyük siparişler hazırlıyor ve bu yeni iş yükünü karşılayabilmek için bu ülkede kesinlikle bir nihai montaj hattı açabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda Rafale siparişlerini arttıran şirket, aynı zamanda üretim kapasitesini de arttırmak için çalışıyor. Öte yandan tedarik zinciri kısıtlamalarını yöneten Dassault, aylık Rafale teslimatlarını arttırmak için de çabalarını sürdürüyor.
(Defenceturk)
Yorumlar