Pegasus Havayolları’nın Roma-İstanbul seferini yapan uçağına kalkıştan 25 dakika sonra yıldırım çarptı. Yolcular olayı 'bomba etkisi' şeklinde nitelerken uçak tekrar Roma Havalimanı'na dönmek zorunda kaldı.
Pegasus Havayolları'nın PC1226 sefer sayılı Airbus A321NEO tipi uçak bu akşam 17.05'te İtalya'nın başkenti Roma Havalimanı'ndan kalktı. Kalkışta herhangi bi sorun yaşanmadı ancak yolcular yaklaşık 25 dakika sonra büyük bir patlama sesiyle sarsıldı. Uçaktan patlama sesiyle panik havası hakim oldu.
İş insanı Hasan Aksoy da uçakta yolculardan biriydi. Olayın nasıl olduğunu anlatan Aksoy “Kalkıştan 25 dakika sonra yıldırım çarpması sonucu patlama oldu. Uçağa sert bir cisim çarpmış gibiydi. İnsanlar panikledi. Kaptan pilot uçağın tekrar Roma'ya geri döneceğini anons etti ve tekrar Roma'ya döndük. Uçağa teknik bakım yapılıyor, yolcular da uçakta bekletiliyor” dedi.
PROSEDÜRLER UYGULANDI
Yıldırım çarpmasının ardından pilot hızlıca prosedürü uyguladı. Durumu kontrol altına alan kaptan pilot ve ekibi güvenli bir iniş yaptı.
Uçağın İstanbul'daki Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmesi bekleniyor.
PEGASUS’TAN AÇIKLAMA
Olayın ardından Pegasus Havayolları'ndan da bir açıklama yapıldı ve “Uçuş güvenliği en öncelikli ilkemizdir. Uçağımıza yıldırım isabet etmesi sebebiyle prosedür gereği Roma’ya geri dönülmüştür. Yolcularımızın güvenliği için gerekli tüm önlemler alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan Pegasus havayollarının internet sitesinde uçağa yıldırım çarpması durumunda neler yaşanabileceğim ayrıntılı olarak anlatıldı. “Uçuş esnasında uçaklara yıldırım çarpabilir” denilen açıklamada “Yapılan araştırmalara göre her yolcu uçağına yılda ortalama 1 kez yıldırım çarpmaktadır. Uçak, havada yıldırım çarpmasına maruz kalırsa güçlü bir ses eşliğinde parlak ışık ortaya çıkar ve sarsıntılar olabilir. Bu tür durumlarda sakinliğinizi koruyup kabin memurlarının duyurularını dikkate alınız” ifadelerine yer verildi.
“Uçağa yıldırım düşerse ne olur?” başlığının altında ise şu açıklama yapıldı: “Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler. Yıldırıma karşı özel tasarlanan, gövdedeki statik elektriğin havaya karışmasını sağlayan donanımlar sayesinde, meydana gelen yıldırım çarpmaları uçağın önemli parçaları için bir tehlikeli durum oluşturmaz. Ayrıca yakıt tankı çevresinde bulunan sıvı contalar ve uçak gövdesindeki statik elektriği uçaktan atan jumper’lar da yıldırım kaynaklı elektrik boşalması etkilerini minimize etmektedir. Yıldırım çarpması sonucunda sadece uçak gövdesindeki birkaç perçem hasar alabilir. Bu da öngörülebilir bir durumdur.” (Aydınlık)
Yorumlar