Türk sivil havacılığında son dönemde çok sayıda havayolu şirketi kuruldu, kurulan şirketlerden bazıları bir süre sonra farklı nedenlerle kapanmak zorunda kaldı.
THY ve Pegasus’un başarılarıyla şahlanan Türk sivil havacılığının bu iki şirket dışında beklenen seviyeye erişememesi, zayıf yapılı şirketlerin birbiri ardına sektörden çekilmesine neden oldu. Dünya havacılığının krizle boğuştuğu 2008 yılından bu yana Türkiye’de batan havayolu şirketi sayısı 10’u buldu.
Mali ve yönetimsel gerekçelerle 2008 yılında havacılık sahnesinden çekilmek zorunda kalan Fly, İnter ve Tarhan Tower gibi şirketlerin kapanmasıyla başlayan süreçte o günden bu yana 7 şirket daha kapısına kilit asmak zorunda kaldı.
2008 krizi sırasında kurulan Turkuaz Havayolları ile Golden ve Best Havayolları gibi şirketler de kriz sonrası ayakta kalmayı başaramadı. Ekonomik darboğaz ile birlikte sendikal sorunlarla da boğuşan Kıbrıs Türk Hava Yolları da 2010 yılında pes etti.
Isparta’da yaşanan uçak kazasından sonra adını Ankair olarak değiştiren World Focus Havayolları da kazadan sonra bir daha kendine gelemedi ve uçuş serüvenini noktaladı.
Bu yaz uçuşlarını durdurmasından sonra SHGM tarafından ruhsatı iptal edilen SKY Havayolları ile Haziran ayında ruhsatı askıya alındıktan sonra geçtiğimiz günlerde tamamen ruhsatı iptal edilen Saga Havayolları ile birlikte son 5 yılda kapanan havayolu şirketi sayısı da 10 oldu.
2003 sonrası kurulan havayolu şirketlerinden sadece Tailwind ve Borajet ayakta kalmayı başarabilirken toplam havayolu şirketi sayısı 2003 yılı öncesinin de gerisine düştü. O dönem 16 olan havayolu şirketi sayısı bugün, THY, Pegasus, Onur Air, Atlasjet, SunExpress, Corendon, MNG, Free Bird, myCargo, Tailwind, Borajet, ULS ve İZair olmak üzere toplam 13’e indi.
1980'li yılların başından itibaren Türkiye'de kapanan havayolu şirket sayısı ise 59'a ulaştı.
Son 5 yıl içerisinde batan havayolu şirketleri binlerce kişinin işsiz kalmasına sebep oldu.
©AirportHaber.com ÖZEL
Yorumlar Tüm Yorumlar (30)