11 Ekim 2024, Cuma 09:52:56

Yeni bir havacılık vergisi geliyor

Danimarka, 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek yeni bir havacılık vergisi uygulamasına hazırlanıyor.

Danimarka, 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek yeni bir havacılık vergisi uygulamasına hazırlanıyor. 2030 yılına kadar kademeli olarak artacak olan bu vergi, hem ticari hem de özel uçuşlar için geçerli olacak. Vergi, 10’dan fazla koltuğa sahip ve 5.66 ton veya daha fazla kalkış ağırlığına sahip uçakları kapsayacak.

Vergi tutarı, uçuş mesafesine göre belirlenecek ve Avrupa içi, orta mesafeli ve uzun mesafeli uçuşlar olarak üç kategoriye ayrılacak. Yolcu başına 4.48 ila 44.82 dolar arasında değişecek olan vergi, 2030’a kadar 7.35 dolardan 60.30 dolara kadar çıkacak.

Danimarka hükümeti, bu yeni vergi ile yılda 180 milyon dolara kadar gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu gelir, sürdürülebilir havacılık yakıtlarına (SAF) geçiş gibi projelerin finansmanında kullanılacak. Danimarka, on yılın sonuna kadar iç hat hava yolculuğunu tamamen sürdürülebilir hale getirmeyi planlıyor. Yeni vergi kapsamında bu teknolojileri geliştiren şirketler devlet desteği almaya hak kazanacak.

Ancak, bazı uçuşlar vergi muafiyetinden yararlanacak. Askeri, hükümet, tıbbi, arama ve kurtarma, insani yardım, polis ve çocuk taşımacılığı gibi uçuşlar bu vergiden muaf tutulacak. Ayrıca, iş amaçlı seyahat eden havayolu mürettebatı ile belirli durumlarda transfer veya transit yolcular da muafiyet kapsamında yer alacak.

Danimarka, bu adımıyla havacılık sektöründe sürdürülebilirliği teşvik etmeyi ve karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlıyor.

Yeni bir havacılık vergisi geliyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000