11 Mart 2020, Çarşamba 23:20:05

Pegasus kazasında flaş gelişme! Ön rapor ortaya çıktı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasına ilişkin ön rapor ortaya çıktı.
  • Yetersiz bilgi içeren bir ön rapor. Normal iniş yazıyor, tam olarak kaç metrede teker koymuşlar, iniş sırasında süratleri tam olarak ne kadarmış, reverser'lar full açılmış mı, vs. gibi kritik bilgiler yok. Fren badıncı 3000 psi'a çıkmış, zaten hidrolik sistem basıncı normalde o kadar, fren yapınca sistem basıncı artmaz. Açıklık getirmek adına: Speedbrake kapatıldığında autobrake devre dışı kalır. Olan bu, sonra ekip 6sn. bekleyip manuel frenlemeye başlamışlar. O şartlarda uçak iyice yavaşlayana kadar reverserları kapatmamak, autobrake'i devre dışı bırakmamak daha mantıklı olurdu. Birçok faktör var ama ekip tarafından yapılan bariz hatalar var (bana göre en önemlisi kuyruk rüzgarı limitlerin üzerinde olmasına rağmen pas geçmemeleri ve inmeleri). Ama kaçma riski var diye daha tam iyileşememiş birisini hapiste tutmak bence haksızlık.
  • Kaptan mahkeme kararıyla mı içerde? Tam anlayamadım olayı
  • Bu savcı ve hakim ve ya ailesi , yarın birgün hiç uçmayacakmı? Pilotlar bu adamlara gerekeni yapmıyacakmı?
  • Adaletin bir kez daha irzina gecildigi olay. Pegasus durmasa da biz yanindayiz Mahmut hocam. Adaleti zaten gectim, yalaka mekanizmasina döndü hepten.
  • 3000 saate pegasus fo’lari kaptan yaparsan olacagi budur
  • Turkce bilmeyen yabancilari ise almayacaksin bu kadar basit. Herif 5-10 senedir Turkiye’de yasiyor nasilsin tesekurler meraba’dan baska Turkce kelime bilmiyor yahu, rezalet. Bu kadar mi ilgisiz ve tembel olunur. Thy’deki tum yabanci pilotlar boyle. Simdi kimse havacilik dili ingilizce’dir demesin ucun fransa hava sahasinda gorurum sizi ingilizce miymis yerel dil miymis
  • Türkiyede kılıf çok. Buda güzel bir kılıf. Ölenin öldüğü bir dünyadayız. Asla pegasus
  • “6 saniye” ifadesinin anlaşılmadığı çok açık. F taksi yolu hızlı çıkış içindir. 50-60 knot arasında kullanılabilir. Buradan çıkamadığı için bir sonraki çıkıştan yani pist sonundan terketmeye karar verilmiş görünüyor. Bu ikisinin arasındaki mesafe yaklaşık 2500 feet. Bir hayli mesafe var yani. O yüzden frenler 6 saniye bırakılmış olabilir. Doğru yada yanlış demiyorum. O andaki şartları tam bilemediğimiz için yorum yapmak hala erken. Uçak güzelce inmiş ve yavaşlamış gibi görünüyor. Bekleyelim görelim.
  • Çok kıymetli otoritemiz SHGM ve onun saz arkadaşları DHMİ ile şımarık çocuğu THY memnun edilsin, siyasi otorite dilediği gibi at koştursun diye baskı baskı baskı, sonuç 2 uçak pistten çıktı. Sonuncusunda ne yazık ki 3 tane de cana mal oldu. Birileri muradına erdi. Sonrasında bilen, yarım bilen, hiç bilmeyenlerde dahil her kafadan her ses çıktı. O çok bilmiş ukalaların hiç suratı kızarıyor mu acaba? Nihayet gerçekler akıl ve bilimin ışığında ortaya çıktı. Daha da netleşecek elbette. Bir insandan akıl ve vicdan denen şeyleri alırsanız geriye kalana insan diyemezsiniz. Şimdi o pilot hala hapiste. Kırıklarından sonra doğru düzgün oturup kalkamıyor, belki temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor ama kaçma şüphesi var diye hapiste tutuluyor. O bile bir yere kadar anlaşılabilir ama, ya pilot ve pegasus düşmanları, muhteris, haset, kötü ruhlu, karakter yoksunları? Biliyoruz bu kadar haksızlıkta vicdanınız hiç sızlamadı ise yüzünüz de asla kızarmayacaktır ama bari bu kez o karalayanların hepsi olmasa da bazıları ders alsın. Biliyorsan konuş, ilham alsınlar, Bilmiyorsanız bari susun, adam sansınlar.
  • Siz, bu raporun demek istediği gibi uçağın normal bir mesafede (06 başından 700-800. metrede) teker koyup sonra 2.600-2.700. metreye kadar, frenleme de yapmış olmasına rağmen duramadığına (hatta ciddi ölçüde yavaşlamadığına) inanıyor musunuz? Kimse olayda bir kasit olduğu iddiasında da değil; ancak gerçekler açığa da çıkmalı!

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasına ilişkin ön rapor ortaya çıktı. Savcılığa ulaşan ön raporda "Ses kayıtlarına göre inişten yaklaşık 6 dakika önce uçağa düşen yıldırım sebebiyle hava aracında herhangi bir sorun olma ihtimali nedeniyle pilotlardaki stresin arttığı ve bir an önce iniş yapılmak istendiği belirlenmiştir" denildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaşanan uçak kazasına ilişkin ön rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor soruşturmanın yürütüldüğü Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Ön raporda kulenin verdiği ilk bilgilerin yabancı uyruklu pilot tarafından anlaşılmadığı, bilgilerin İngilizce değil Türkçe yapıldığı ortaya çıktı. Pilotun ise inişten sonra 6 saniye gecikmeli fren yaptığı tespit edildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat'ta İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Hava Yolları'na ait yolcu uçağı, inişinden sonra pistten çıkıp topraklık alana düştü. Uçakta 3 yolcu hayatını kaybetti, aralarında mürettebatın da bulunduğu 180 kişi yaralandı. Kazanın ardından başlatılan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Uçağın kaptan pilotu tutuklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı'nca yapılan araştırma ve inceleme sonucunda hazırlanan ön rapor savcılığa ulaştı.

İKİNCİ PİLOT TÜRKÇE BİLMİYORDU

Raporda Operasyonel Uçuş Planı'nın Kaptan Pilot Mahmut Arslan tarafından imzalandığı, uçak ile kule arasında yapılan telsiz görüşmesine göre önceki iki uçağın pas geçtiği anlatıldı. Önceki uçaklardan birinin 600 feet altında 37 knot arka rüzgar bilgisini kuleye, verdiğinin anlatıldığı raporda, kulenin de bu bilgiyi kaza yapan uçağa Türkçe olarak verdiği fakat ikinci pilotun Hollanda vatandaşı olması ve Türkçe bilmemesi sebebiyle bu bilgiyi anlamadığına yer verildi. Ayrıca son telsiz görüşmesinde İngilizce olarak 270 dereceden 22 knot rüzgar bilgisi verilip iniş serbest bilgisi verildiği, uçağın pist başına indiği ve inişi takiben speedbrake (hız freni) ve autobrake'i (otomatik fren) otomatik olarak kullandığı ve thrust reverser'ları (ters itme) manuel olarak açıldığına yer verildi.

YILDIRIM ÇARPINCA PİLOTLARDAKİ STRES ARTTI

Sürat göstergesi 57 knotu gösterdiğinde speed brake ve thrust reserver'ların kapatıldığı, tekrar manuel frenlemenin başlatıldığı ve altı saniye sonrasına kadar uçakta yavaşlamanın durduğu aktarıldı. Raporda frenlemenin yapıldığı anda sürat göstergesinin 57 knot olduğu fakat rüzgarın da etkisiyle beraber yer hızının 84 knot olduğu andan itibaren negatif ivmelenmenin yeterli olmaması sebebiyle pisti yaklaşık 60 knot ile terk edildiği kaydedildi. Ses kayıtlarına göre de yaklaşık 6 dakika önce uçağa düşen yıldırım sebebiyle hava aracında herhangi bir sorun olma ihtimali sebebiyle pilotlardaki stresin arttığı ve bir an önce iniş yapmak istediği belirtildi.

6 SANİYE SONRA FRENLEME BAŞLATILDI

Uçağın kule ile gerekli temasları yaparak 06 pisti için iniş müsaadesini aldığı belirtilen raporda, uçağın iniş prosedürlerini uyguladığı, Flight Data Recorder'a (Uçuş veri kayıt sistemi) göre alçalış hattında sapmaların görüldüğü fakat uçağın uygun şekilde iniş yaptığı kaydedildi. Hava aracının pist üzerinde yavaşlaması için speed brake ve thrust reserselar'ın tam açıldığı ifade edilen raporda otomatik frenin devreye girdiği aktarıldı. Hava aracı üzerindeki knot indicated airspeed'in (gösterge hızı) 57 knot olduğu fakat rüzgarın da etkisiyle yer hızının 84 knot (155 kilometre) olduğu kaydedildi. F taksi yolu hizasında speedbrake kolu ve thrust reserver'ların kapatılarak autobrake'in devre dışı bırakıldığı ve F taksi yolu civarında frenleme yapılmadığından 6 saniye boyunca hava aracının hızında yavaşlama görülmediği belirtildi. 6 saniye sonra ivedilikle frenlemenin başlatıldığı ifade edilen raporda, brakke pressure'nın (fren basıncı) 3000 bin PSİ'ye çıktığı ve pistin sonuna kadar da bu şekilde devam edildiği ifade edildi.

YANGIN KENDİLİĞİNDEN SÖNDÜ

Uçağın pist içinde duramadığı ve 24 pist başından geçerek önce ILS antenlerine daha sonra nöbetçi kulübesine çarpıp pist başından yaklaşık 30 metre derinlikteki alana düştüğü ve hava aracı gövdesinin 3'e bölündüğü anlatıldı. Motorların ve iniş takımlarının koptuğu ayrıca kuyruk takımı parçalarının hasarlandığı belirtilen raporda Sivil Hava Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği çerçevesinde hasar seviyesinin tam olduğu belirtildi. Sağ motor tarafında küçük çaplı bir yangın çıktığı ifade edilen raporda havanın yağışlı olması nedeniyle yangının kendiliğinden söndüğü kaydedildi.

UÇAĞIN BEKLEYEN BAKIMI YOKTU

Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. işletmesi envanterinde bulunan hava araçlarının periyodik bakım ve arızaları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verildiği ve TR.145.004 numaralı bakım kuruluşu onay sertifikası ile belirtilen taahhütler kapsamında sıralı bakımlarının yapıldığı belirtildi. Raporda 3242 numaralı 'Uçuşa Elverişlilik Sertifikası'nın 10 Mayıs 2019 tarihinde düzenlendiği ve 15 Mayıs 2020 tarihine kadar geçerli olduğuna dair sertifikası olduğuna yer verildi.

YAKIT PLANLAMASI UÇUŞ İÇİN UYGUNDU

Raporda TC-IZK tescil işaretli ve 37742 numaralı B737-86J tipi kaza yapan uçağın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 26 Ekim 2018'de düzenlenen 3242 numaralı tescil sertifikası olduğu da ifade edildi. Ayrıca uçağın iniş ağırlığının Maksimum İniş Ağırlık limitini aşmadığı, yakıt planlamasının da uçuş için uygun olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

Hürriyet

Pegasus kazasında flaş gelişme! Ön rapor ortaya çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

Ön rapor. ~ 5 yıl önce
Yetersiz bilgi içeren bir ön rapor. Normal iniş yazıyor, tam olarak kaç metrede teker koymuşlar, iniş sırasında süratleri tam olarak ne kadarmış, reverser'lar full açılmış mı, vs. gibi kritik bilgiler yok. Fren badıncı 3000 psi'a çıkmış, zaten hidrolik sistem basıncı normalde o kadar, fren yapınca sistem basıncı artmaz. Açıklık getirmek adına: Speedbrake kapatıldığında autobrake devre dışı kalır. Olan bu, sonra ekip 6sn. bekleyip manuel frenlemeye başlamışlar. O şartlarda uçak iyice yavaşlayana kadar reverserları kapatmamak, autobrake'i devre dışı bırakmamak daha mantıklı olurdu. Birçok faktör var ama ekip tarafından yapılan bariz hatalar var (bana göre en önemlisi kuyruk rüzgarı limitlerin üzerinde olmasına rağmen pas geçmemeleri ve inmeleri). Ama kaçma riski var diye daha tam iyileşememiş birisini hapiste tutmak bence haksızlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mahkeme? ~ 5 yıl önce
Kaptan mahkeme kararıyla mı içerde? Tam anlayamadım olayı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aa ~ 5 yıl önce
Bu savcı ve hakim ve ya ailesi , yarın birgün hiç uçmayacakmı? Pilotlar bu adamlara gerekeni yapmıyacakmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adalet ve tecavüz ~ 5 yıl önce
Adaletin bir kez daha irzina gecildigi olay. Pegasus durmasa da biz yanindayiz Mahmut hocam. Adaleti zaten gectim, yalaka mekanizmasina döndü hepten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kptn ~ 5 yıl önce
3000 saate pegasus fo’lari kaptan yaparsan olacagi budur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senin ~ 5 yıl önce
Kaptan olma ihtimalin yok. Öyleysen bile yarın başına bir iş geldiğinde o meçhul saatlerin seni kurtarmaya yetecek mi acaba???!!!
Turhan ~ 5 yıl önce
Turkce bilmeyen yabancilari ise almayacaksin bu kadar basit. Herif 5-10 senedir Turkiye’de yasiyor nasilsin tesekurler meraba’dan baska Turkce kelime bilmiyor yahu, rezalet. Bu kadar mi ilgisiz ve tembel olunur. Thy’deki tum yabanci pilotlar boyle. Simdi kimse havacilik dili ingilizce’dir demesin ucun fransa hava sahasinda gorurum sizi ingilizce miymis yerel dil miymis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ICAO ~ 5 yıl önce
Kusura bakma Turhan, yerel dil degildir havacilik dili ! ICAO'nun onayladigi dillerden biridir, Turkcemiz onayli diller arasinda degildir ... Hangi dillerin onayli diller oldugunu aristirip ogrenebilirsiniz, zor degil.
Murat ~ 5 yıl önce
Türkiyede kılıf çok. Buda güzel bir kılıf. Ölenin öldüğü bir dünyadayız. Asla pegasus

Yanıtla

Kalan karakter 1000
6 saniye ~ 5 yıl önce
“6 saniye” ifadesinin anlaşılmadığı çok açık. F taksi yolu hızlı çıkış içindir. 50-60 knot arasında kullanılabilir. Buradan çıkamadığı için bir sonraki çıkıştan yani pist sonundan terketmeye karar verilmiş görünüyor. Bu ikisinin arasındaki mesafe yaklaşık 2500 feet. Bir hayli mesafe var yani. O yüzden frenler 6 saniye bırakılmış olabilir. Doğru yada yanlış demiyorum. O andaki şartları tam bilemediğimiz için yorum yapmak hala erken. Uçak güzelce inmiş ve yavaşlamış gibi görünüyor. Bekleyelim görelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dub ~ 5 yıl önce
Frenelemede bahsettiginiz gibi bilerek geciktirme yapilmis olabilir - bir sonraki cikisa daha cok oldugu dusunulerek. Eger raporda yazilanlar dogru ise onemli bir faktor thrust reverser ve speed brake lerin ucagin guvenli bir sekilde duracaginin kesinlesmeden kapatilmasi. Genel kural: pistten guvenli bir sekilde cikacaginiz kesin olmadigi muddetce thrust reverserlari kapatmayin, idle yapilabilir... Cok gecmis olsun tekrar. Keske nihai rapor herkese acik olsa.
Ya şimdi? ~ 5 yıl önce
Çok kıymetli otoritemiz SHGM ve onun saz arkadaşları DHMİ ile şımarık çocuğu THY memnun edilsin, siyasi otorite dilediği gibi at koştursun diye baskı baskı baskı, sonuç 2 uçak pistten çıktı. Sonuncusunda ne yazık ki 3 tane de cana mal oldu. Birileri muradına erdi. Sonrasında bilen, yarım bilen, hiç bilmeyenlerde dahil her kafadan her ses çıktı. O çok bilmiş ukalaların hiç suratı kızarıyor mu acaba? Nihayet gerçekler akıl ve bilimin ışığında ortaya çıktı. Daha da netleşecek elbette. Bir insandan akıl ve vicdan denen şeyleri alırsanız geriye kalana insan diyemezsiniz. Şimdi o pilot hala hapiste. Kırıklarından sonra doğru düzgün oturup kalkamıyor, belki temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor ama kaçma şüphesi var diye hapiste tutuluyor. O bile bir yere kadar anlaşılabilir ama, ya pilot ve pegasus düşmanları, muhteris, haset, kötü ruhlu, karakter yoksunları? Biliyoruz bu kadar haksızlıkta vicdanınız hiç sızlamadı ise yüzünüz de asla kızarmayacaktır ama bari bu kez o karalayanların hepsi olmasa da bazıları ders alsın. Biliyorsan konuş, ilham alsınlar, Bilmiyorsanız bari susun, adam sansınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tzx ~ 5 yıl önce
Pgs'un TZX kazası neden olmuştu peki?
Kpt ~ 5 yıl önce
Kardeşim bu memlekette herşey olabilirsin ama rezil olamazsın.
mafaky ~ 5 yıl önce
Siz, bu raporun demek istediği gibi uçağın normal bir mesafede (06 başından 700-800. metrede) teker koyup sonra 2.600-2.700. metreye kadar, frenleme de yapmış olmasına rağmen duramadığına (hatta ciddi ölçüde yavaşlamadığına) inanıyor musunuz? Kimse olayda bir kasit olduğu iddiasında da değil; ancak gerçekler açığa da çıkmalı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atco ~ 5 yıl önce
Son karar pilota aittir.ingilizce rüzgar bilgisi verilmiştir.iner veya pas geçer.zaten 06 pistine son iniş trafiğidir.pist değişikligi koordine edilmiş ve bu trafikten sonra 24 pistinden başlaması için mutabık kalınmıştır.adamın zaten niyeti inmek yönündedir.bu adamı kule pas geç arka rüzgar var dese ve adam stall olsa hv trafik hesap veremez.bunun aksini söyleyen kekodur.
Mafaky ~ 5 yıl önce
Yok butun kaza kirimcilar oturdular bu hicbirsey bilemeden konusan insanlari nasil inandiririz diye biryerlerinden vaka uydurdular sen ve senin gibiler icin. Gercekler bunlar,simdi inandin mi?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000