Yeni yıla merhaba dedik. Birçoğumuz yeni yıldan çok şey bekliyoruz. Tabii beklentilerimiz dışında bir de geride bıraktıklarımız var... Dilerseniz 2008 yılında havacılık sektöründe neler yaşandığına kısaca hep birlikte göz atalım...
1 Ocak: TAV Havalimanları Holding, Tunus’un Monastir Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı’nın işletmesini üstlendi.
1 Ocak: THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ile Genel Müdür Temel Kotil arasında yaşanan kriz THY’nin aylık dergisi Skylife’da ortaya çıktı. Derginin ocak sayısında Temel Kotil’in yazısına yer verilmemesi THY içindeki gerginliği gün yüzüne çıkarmıştı.
2 Şubat: Atlasjet CEO’su Tuncay Doğaner görevinden alındı. Isparta kazası sonrası bir hayli yıpranan Doğaner’in yerine 30 yıllık pilot Orhan Coşkun getirildi.
6 Şubat: TÖSHİD Olağan Üstü Genel Kurulu Atatürk Havalimanı TAV Konferans Salonu’nda yapıldı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği’nin yeni başkanı ACT Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Çizmeci oldu.
21 Mart: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen süre içerisinde üç uçaklık filoya ulaşamayan Golden Havayolları’nın işletme ruhsatı iptal edildi.
27 Mart: Amerikan Sivil Havacılık Dairesi (FAA), McDonnell Douglas tipi yolcu uçaklarının Aux hidrolik pompasındaki kablolarda ark olabileceği ve bunun da yangına sebebiyet verebileceği endişesiyle md serisi uçaklara uçuş yasağı getirdi. Kararın ardından uçakların bakıma alınması sonucu şirketler çok sayıda seferi iptal etmek zorunda kaldı.
27 Mart: British Airways’in kullanacağı ve inşaatı 8.5 milyar dolara mal olan, 30 milyon yolcu/yıl kapasitesine sahip ‘terminal 5’ açıldı.
1 Nisan: Türk Hava Yolları, ilk kurulan havayolu ittifakı Star Alliance’ın 20. üyesi oldu. Üye havayolu şirketlerinin CEO’ları, Star Alliance yetkilileri ve basın mensuplarının katıldığı imza töreni Çırağan Sarayı’nda yapıldı. Türk Hava Yolları’nı Star Alliance’a tam üye yapan sözleşmeyi Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ve Star Alliance CEO'su Jaan Albrecht imzaladı.
9 Nisan: İstanbul Atatürk Havalimanı’nda görev yapan havalimanı muhabirlerinin tarihe tanıklık eden fotoğraflarından oluşan “Objektiften Havalimanı” sergisi, “TAV Galerisi”nde sanatseverlerle buluştu.
15 Nisan: ABD'nin en büyük havayolu şirketlerinden Delta Airlines ve Northwest Airlines birleşme kararı aldı.
22 Nisan: Moskova’da bir araya gelen Türk ve Rus sivil havacılık yetkilileri, her iki ülkede tarifeli sefer gerçekleştirilen nokta sayısının 10’a çıkarılması, kargo alanındaki frekans kısıtlamalarıyla, Royality Ücretleri’nin kaldırılması konusunda anlaşma sağladı.
23 Nisan: Türk Hava Yolları’nın alt markası Anadolujet Ankara-Van uçuşuyla operasyonlarına başladı.
1 Mayıs: Savunma Sanayii Müşteşarlığı (SSM) bünyesindeki Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmesi, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş’ye (ISG) devredildi.
3 Mayıs: Sudan'da özel uçak yere çakıldı. Kazada 23 kişi yaşamını yitirdi.
3 Mayıs: Sabiha Gökçen Havalimanı yeni dış hatlar terminal binası ve mütemmimleri projesinin temel atma töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Proje kapsamında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. tarafından yaklaşık 250 milyon Avro tutarındaki yatırım gerçekleştirilecek olup, söz konusu yatırımların 2009 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Yatırımlar tamamlandığında 4750 araçlık katlı otopark, 60 odalı havaalanı oteli ve 10 milyonu aşkın yolcuya hizmet verecek terminalden oluşan son derece modern tesisler hizmete açılacak.
5 Mayıs: Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 25 yıllığına TAV firması tarafından kiralanan havaalanının, projesinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nce onaylanması üzerine TAV Havalimanları Holding ilk kazmayı vurdu.
8 Mayıs: Reklam Kurulu, THY ve Pegasus'a, ucuz bilet reklamlarında ilan edilen fiyatlara vergi ve diğer ücretlerin dahil edilmemesi suretiyle tüketicinin yanıltıldığı gerekçesiyle 60 bin'er YTL idari para ve reklamları durdurma cezası verdi.
21 Mayıs: Türk Hava Yolları (THY), 75. kuruluş yıl dönümünü kutladı. Etkinlikler kapsamında Prof. Dr. Önder Küçükerman’ın danışmanlığında hazırlanan “75. yılında Türk Hava Yolları 1933-2008” kitabı tanıtıldı, genel müdürlük binasındaki anıt kitabenin açılışı gerçekleştirildi.
1 Haziran: IATA üyesi tüm havayolu şirketlerinde kağıt bilet uygulaması tarih oldu. 10 dolara mal edilen kağıt bilet yerine 1 dolara mal olan elektronik bilet uygulamasına geçildi. THY de bu tarih itibariyle yüzde 100 elektronik bilet uygulamasına geçti.
2 Haziran: Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği IATA'nın, 64. Yıllık Genel Kurul ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı.
12 Haziran: Ortadoğu ve doğu Avrupa bölgesinin en önemli sivil havacılık fuarı Airex, 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nda kapılarını yedinci kez açtı. 40’ın üzerinde özel iş jetini, bölgesel yolcu uçağını ve yeni nesil pervaneli uçakları Türk müşterileriyle buluşturan fuara 35 ülkeden 140 şirket katıldı.
8 Temmuz: Türk Hava Yolları (THY), `Kendisinin onayı olmadan yolcuların uçağa alındığı gerekçesiyle Ankara-İstanbul seferini yapacak uçakta bulunan yolcuları indiren kaptan pilot Bahadır Altan’ın işine son verdi.
12 Temmuz: Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları ilk kez 147 doların üzerine çıktı. Bu yükseliş tüm zamanların rekorunu kırdı.
14 Temmuz: THY Teknik A.Ş. ve Pratt&Whitney ortaklığında Sabiha Gökçen Havaalanı’nda kurulacak olan motor bakım merkezinin temel atma töreni yapıldı.
15 Temmuz: Ali Cavit Çelebioğlu tarafından 1958 yılında bir merdiven ve 5 işçi ile kurulan Çelebi Hava Servisi 50’nci kuruluş yılını kutlamanın gururunu yaşadı.
17 Temmuz: Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV, kendi tüketeceği elektriğin üretilmesini sağlayacak "Trijenerasyon Projesi"ni hayata geçirdi.
24 Temmuz: Kuzu Grup, bünyesindeki Kuzu Airlines Cargo, hisselerinin yüzde 51’ni sattı. Türkiye’de inşaat sektörüyle büyüyen Kuzu Grup, Kuzu Airlines Cargo'daki hisselerini Rus Universal Sistem Lojistik'e devretti.
27 Temmuz: Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'nın yer ve kabin ekipleri, ücret konusunda yaşanan anlaşmazlıklar ardından süresiz grev başlattı. Havayolunda 13 yıldan bu yana yaşanan en büyük grev, hem şirketi hem de alman ekonomisini büyük oranda etkiledi.
14 Ağustos: Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Lagos seferini yaparken seyrüsefer sistemleri arızalanan Airbus A310 uçağını Nijerya’nın Lagos Havalimanı yerine Lome Havalimanı’na indi. Olayla ilgili teknik raporların hazırlanmasının ardından 26 Eylül Cuma günü toplanan THY Uçuş Kurulu, Kaptan Pilot Nejat Tatarel’in kaptanlığının alınmasına, 2’nci Pilot Fatih Yurduseven’in de kaptanlığa terfisinin 1 yıl geciktirilmesine karar verdi.
20 Ağustos: İspanya'nın başkenti Madrid'deki Barajas Havaalanı'ndaki T4 terminalinden kalkış yapan Spanair'e ait MD-82 tipi yolcu uçağı düştü. Kazada 153 kişi hayatını kaybetti.
24 Ağustos: Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te içinde 100 kişi bulunan Itek Air’e ait Boeing 737-200 tipi bir yolcu uçağı kalkış sırasında düştü. Kazada 65 kişi öldü.
28 Ağustos: Türkiye’nin ilk ve tek turizm ve havacılık kanalı Airport TV, test yayınına başladı.
1 Eylül: Lufthansa, her yıl düzenlenen Dünya Havayolları Ödülleri çerçevesinde 59 havayolu arasında Avrupa’nın en iyi havayolu seçildi.
4 Eylül: TAV Havalimanları Holding, Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Büyük İskender, Ohrid’deki St.Paul The Apostle Uluslararası Havalimanı ve İştip’teki Yeni Kargo Havalimanı” ihalesini kazandı.
6 Eylül: ABD'li uçak şirketi Boeing'de çalışan teknisyenler ve işçiler, firma ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamayınca 52 gün sürecek greve çıktı. Grev yüzünden üretim durunca Boeing 737, 747,767 ve 777 yolcu uçaklarının yanı sıra “Boeing 787 Dreamliner”ın da teslimat programları değişti.
25 Eylül: Türk Hava Yolları, alkollü olduğu ileri sürülen 10 Eylül’deki Ankara-Tahran seferini yapan uçağın Kaptan Pilotu Ahmet Üşümezbaş’ın iş akdini feshetti. İkinci pilota da 5 yıl terfi durdurma cezası verildi.
27 Eylül: myTechnic uçak bakım ve onarım merkezi, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda açıldı.
8 Ekim: Türkiye’nin ilk ve tek havacılık-turizm temalı kanalı Airport TV, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle resmen yayınına başladı. Hilton Convention Center’de düzenlenen ve ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in renk kattığı muhteşem Airport TV açılış gala yemeğinde bütün sektör bir araya geldi.
8 Ekim: Airshow 2008, 2. Sivil Havacılık Fuarı, 9-12 Ekim tarihlerinde başkent Ankara’da gerçekleştirildi.
14 Ekim: Ural Dağları'ndaki Perm Kenti yakınlarında Aeroflot Havayolları’na ait bir Boeing 737 tipi uçak düştü. 88 kişinin öldüğü kazada Levent Nuri Koçak isimli bir Türk de hayatını kaybetti.
15 Ekim: Türk Hava Yolları'nın Antalya-St. Petersburg seferini yapan TK3105 sefer sayılı Airbus A320 tipi uçağına sarhoş bir yolcu tarafından kaçırılma girişiminde bulunuldu.
26 Ekim: Türk Hava Yolları, 1991’deki körfez savaşı sırasında durdurulan İstanbul-Bağdat uçuşlarına 17 yıl aradan sonra yeniden başladı.
30 Ekim: ABD'nin en büyük üçüncü havayolu şirketi olan Delta Airlines'ın, en büyük beşinci havayolu şirketi Northwest Airlines'ın birleşme kararına ABD Adalet Bakanlığı’ndan onay çıktı. Birleşme sonucunda 800 uçaklık filosu ile Delta, “Dünyanın En Büyük Havayolu Şirketi” oldu.
4 Kasım: TAV Havalimanları Holding’e bağlı olarak havalimanlarında yiyecek içecek hizmeti sunan BTA Catering Services İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde Restro; Eat’n FLY’ı hizmete açtı.
10 Kasım: Mardinli işadamı Ömer Torosluoğlu'nun havayolu şirketi Inter Havayolları, faaliyetlerini durdurdu. Antalya merkezli operasyonlar yürüten Inter Havayolları, global krizle birlikte ağır darbe alan şirketler arasına girdi ve artan maliyetlere dayanamayarak faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
14 Kasım: Air France için çalışan pilotlar, hükümetin emeklilik yaşını yükseltme planlarını protesto etmek amacıyla dört günlük greve başladı.
25 Kasım: 30 Kasım’da Isparta’da düşen WorldFocus uçağının resmi kaza raporu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklandı.
9 Aralık: Onur Havayolları İç Hatlardaki 5’inci yılını kutladı. “Uç Türkiye uç” sloganıyla İstanbul-Kayseri seferiyle iç hat tarifeli uçuşlara başlayan şirket 5 yılda 10 milyon 200 bin yolcu taşıdı.
14 Aralık: Eşi Remziye Kotil ile birlikte 2 Aralık’ta hac görevini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan’a giden THY Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul’a dönüşünde giydiği terlikleriyle dikkat çekti, Kotil’i V.I.P. salonunda sadece AirportHaber ve Airport TV görüntülerken, Kotil’in terlikleri günlerce konuşuldu.
14 Aralık: İtalya’nın ekonomik sorunlarla boğuşan ve Ağustos ayında iflas başvurusu yapan milli havayolu şirketi Alitalia, Italian Air Company (CAI) konsorsiyumu tarafından satın alındı.
19 Aralık: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Mehmet Hasançebi’ye ait FLY Havayolları’nın işletme ruhsatını tamamen iptal etti.
19 Aralık: TAV İnşaat, Mısır’daki Kahire Uluslararası Havalimanı’nın üçüncü terminal binasını tamamladı.
22 Aralık: Türk Hava Yolları, Bosna Hersek’in milli havayolu şirketi Air Bosna’nın yüzde 49’luk hissesini satın aldı. Saray Bosna’daki Başbakanlık Konutu’nda atılan imzaların ardından THY, Air Bosna’nın ortağı oldu.
22 Aralık: Türk Hava Yolları, kurduğu TGS ( Turkish Ground Service)adlı yer hizmetleri şirketinde ortak olarak Havaş'la anlaştı.
23 Aralık: Kıbrıs Türk Hava Yolları ve Havaş ortaklığında kurulan Cyprus Airport Services (CAS) Kıbrıs'ta basına tanıtıldı.
24 Aralık: Türk Hava Yolları, Jet Airways havayolu şirketinden ekipleriyle birlikte kiraladığı üç adet Boeing 777-300ER uçaklarından ilkini İstanbul’a getirdi. Uçaklardan ikincisi de 26 Aralık’ta İstanbul’a geldi.
24 Aralık: Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Kurulu’unda, TÖSHİD başkanlığına Gözen Air Genel Müdürü İzzet Tükenmez seçildi.
29 Aralık: Türk Hava Yolları'nın Hintli havayolu şirket Jet Airways'ten kiraladığı ve first class hizmet verilen B777-300ER, THY adına ilk uçuşunu yaptı. Singapur'a giden uçakta hiç first class biletli yolcu olmaması dikkat çekti.
AirportHaber.com
Yorumlar