Türkiyenin iki büyük özel uçak bakım hangarından biri olan Sabiha Gökçen Havalimanındaki My Technicte huzursuz günler yaşanıyor. Çok sayıda çalışanın işine son verildi. En büyük korku ise işten çıkarmaların sürecek olması...
Çinli HNA Group ile ortaklık sonrası iyi gelişmeler yaşanan My Technic’te bir kez daha çalışanları işten çıkarılma korkusu sardı. Son zamanlarda ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek maaş ödemelerinin yapılmaması personel arasında huzursuzluğa neden oldu.
Maaşların ödenmemesini gerekçe gösteren çalışanların iş bırakması ise yönetimle çalışanlar arasında gerginlik yarattı. Genel Müdürü Cem İpek ve yönetici Ergün Demirci’nin işçilere yönelik yaptığı konuşmalar da sorunu çözmedi. Maaşların ödeneceğini söyleyen Cem İpek’in bu vaadinin gerçekleşmemesi üzerine çalışanlar iş bıraktı. My Technic’in ortağı Yavuz Çizmeci’nin yaşanan süreci gördüğü ve hangarda çalışma olmamasına çok sinirlendiği bildirildi.
Bir dizi toplantı sonrası önce maaşlar yatırıldı, sonrasında ise işçi kıyımı başladı. İlk etapta iş bırakma eylemine öncülük edenlerle yollar ayrıldı. Bir kaç gün içinde onlarca işçinin işine son verildi. Çalışanları en çok korkutansa işten çıkarmaların sürece olması... Şirket kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yaklaşık 150 kişinin işine son verilmesi bekleniyor.
Öte yandan Radikal Gazetesi’ne röportaj veren Yavuz Çizmeci, şirketin planlarına ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
İşte Radikal Gazetesi’nde bugün yer alan o haber:Türkiye’de sivil havacılıkta özellikle de hava kargoda en bilinen isimlerden biri olan Yavuz Çizmeci, sahibi olduğu myCARGO ile ‘ipek yolunu’ havaya taşıyor. 2006 yılında kurduğu ACT Havayolları (myCARGO) ve ardından 2007’de gelen myTECHNIC ile sivil havacılığa yeni bir yön veren Çizmeci, Çin’in en büyük sermaye gruplarından HNA’yı da arkasına alarak, Türkiye’yi hem kargo hem de uçak bakımında lojistik merkez yapmayı hedefliyor.
Çocukluğu uçaklarda geçti Çizmeci sivil havacılığın yükselişine iki yabancı tur operatörünün isteğiyle 1988’de Sultan Havayolları’nı kurarak katılır. Çizmeci, “Elektrik mühendisliği okudum ama bir şekilde ben de bu sektöre girdim, aslında tesadüfen” diyor. Yılda 1 milyon turist taşıdıkları Sultan Havayolları’nı 6 yıl işlettikten sonra kapatan Çizmeci 2006’ya kadar yöneticilik yapacağı MNG Havayolları’na geçer. Böylece Çizmeci, hava kargo sektörüne de ilk adımı atar. Bu süreçte MNG, filosunda 30 uçak ve Airbus A300 kargo uçağıyla uluslararası ödüller alarak bölgenin lider havayolu kargo şirketlerinden biri olur. Çizmeci, artık kendi şirketini kurmaya hazırdır. İlk olarak myCargo’yu ardından myTECHNIC’i kurar.
Türkiye’yi bu alanlarda bir merkez olarak gören Çinli HNA da gelişimden etkilenir ve Çizmeci’ye ortak olur. O dönem 30’a yakın yabancı grubun ortaklık teklifiyle geldiğini belirten Çizmeci, “Biz Çinli grubu tercih ettik. Çünkü artık yeni ‘ipek yolu’ havada kurulacak. Daha önce karada kurmuştuk, şimdi havada” diyor. İhracatta da hava kargonun öneminin arttığını belirten Çizmeci, geçen yıl getirdiği Boeing 747-400 ile de Türkiye’deki hava kargo sektörünü en büyük kargo uçağıyla tanıştırdı. 114 tonluk kapasiteye sahip ve kıtalararası yolculuk yapabilen bu dev kargo uçağından bu yıl iki adet daha gelecek.
Aynı anda 40 uçağa bakım! THY, MNG ve myTECHNIC’in uçak bakım merkezleri var.Aynı anda 40 uçak bakım kapasitesi. Daha önce bakım için Almanya, İngiltere ve ABD’ye gidiliyordu. Bir uçağın bakımı 2.5 hafta-1.5 ay arası.
HAVA KARGODA 600 MİLYON $ Hava kargo sektörü 600 milyon dolar. THY’nin 225 ton, MNG’nin 270 ton, MyCargo’nun 350 ton kapasitesi. Sektörün kargo uçak sayısı 20.
Yorumlar Tüm Yorumlar (36)