İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda (ISG) yaklaşık 6 ay önce faaliyet göstermeye başlayan ve gözünü Doğu Avrupa-Ortadoğu-Avrasya bölgesindeki 4 bin uçağın bakım işine diken MyTechnic Uçak Bakım ve Onarım Merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya ziyareti sonrasında 400 Rus uçağını Sabiha Gökçen'e çekebilmek için düğmeye bastı.
Rus havayolu şirketleri ile görüşme halinde olduklarını dile getiren MyTechnic Uçak Bakım ve Onarım Merkezi Ticari Direktörü Remzi Saltoğlu, "Bir yolcu uçağının ortalama bakım fiyatı 200-300 bin dolar arasında değişiyor. Rusya'da milyar dolarlık uçak bakım işi var. Gül'ün ziyareti ile bölgedeki rakiplerimize karşı avantaj sağladık" dedi. Uçak bakım pazarının tüm dünyada her geçen gün büyüyen bir pazar olduğunu ifade eden Saltoğlu, sektörün en büyük avantajını ise şöyle tanımladı: "Uçak bakımı kriz dinlemez. Uçaklar uçsa da uçmasa da yılda bir kez bakıma girmek zorunda. Yoksa uçuş izni alamazlar. Dolayısıyla kriz döneminde bile büyüyen bir alanda hizmet veriyoruz."
Standart bakım 200-300 bin dolar
Mytechnic olarak özellikle Rusya pazarına odaklandıklarını belirten Saltoğlu, Rus filosunun Boeing 737 ağırlıklı bir filo olmasına rağmen bünyesinde Airbus uçaklar barındırdığını anlattı. Saltoğlu, şunları söyledi: "Her bir uçağın bakımı için minimum fiyat 100 bin dolardır. Biz ise standart bakım için ortalama 200-300 bin dolar fiyat veriyoruz. Ama bakımın niteliğine göre tek bir bakım 1 milyon dolarlık olabilir. Zorunlu olarak yılda ortalama bir bakım yapılır. Türkiye'nin uçak bakımı pazarındaki bölgedeki en büyük rakibi, Özbekistan, Bulgaristan, Malta, Romanya, Litvanya ve Macaristan. Bu ülkeler kültürel ve coğrafi olarak Rusya'ya daha yakın ama Türkiye'nin avantajı kaliteli hizmeti düşük işçi maliyetleri ile vermesi."
Krize rağmen hangar ağzına kadar dolu
Mytechnic'in kriz döneminde kurulmuş olmasına rağmen şu anda hangarında uçak alacak yer kalmadığına işaret eden Saltoğlu, "Şu anda Suudi Arabistan'dan iki tane, İtalya'dan bir tane, Türkiye'den birkaç tane uçağımız var. Bu hafta içinde Avusturya ve Portekiz'den uçaklar gelecek" diye konuştu. Aynı anda 12 uçağa bakım hizmeti verebilecek kapasiteye sahip tek Türk özel şirketi olduklarını kaydeden Saltoğlu, Türkiye'de kendilerinin dışında MNG Teknik ve THY Teknik AŞ'nin uçak bakım hizmeti verdiğini ancak en büyük hangarın Mytechnic'e ait olduğunu belirtti.
Yurtiçindeki havayolu şirketleri ile de yakın temas halinde olduklarını ifade eden Saltoğlu, şu ana kadar Onur, ACP, SKY, ve Pegasus havayollarına bakım hizmeti verdiklerini söyledi.
70 milyar dolarlık dev pazar
Uçak bakım ve onarım pazarı, 2008'de tüm dünyada 70 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Türkiye'ye 3,5 saat uçuş mesafesinde olan Doğu Avrupa-Kuzey Afrika- Ortadoğu-Avrasya bölgesinde ise pazarın büyüklüğü 15 milyar doları buluyor. Bölgede Türkiye ile birlikte Özbekistan, Bulgaristan, Malta, Romanya, Litvanya ve Macaristan uçak bakımı konusunda öne çıkıyor. Uçuş emniyetine giderek artan ölçüde verilen önem ve düzeltici veya tamamlayıcı talepler ile pazarın daha da büyüyeceği bekleniyor.
Yorumlar Tüm Yorumlar (12)