Girne Amerikan Üniversitesi Havacılık Kulübü tarafından düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak İTÜ Uçak Mühendisi ve Tarkim çalışanı Sermet Şahaner, Tarkim Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Bayındır ve Pegasus Havayolları Kaptan Pilotu Hüseyin Oymak katıldı. Toplantıda ilk konuşmacı olan Sermet Şahaner sivil havacılık sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği ile ilgili bilgi paylaştı ve sektörün gelişimi ile ilgili istatistiklerle bu konuları pekiştirdi. Sonrasında kürsüyü alan Ferhat Bayındır ise Tarkim Havacılık'ın faaliyet alanları, tesisleri, uçakları ve eğitim sistemi ile ilgili konuştu. Son olarak kürsüye çıkan Kaptan Pilot Hüseyin Oymak ise hem ATPL eğitimi hem de pilotlukla ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaşırken 17 senelik havayolu pilotluğu kariyerine dayanarak dinleyicilere tavsiyelerde bulundu.
Toplantıya yaklaşık 50 kişi katılırken, yabancı öğrencilerin sayısının da az olmadığı göze çarptı. ATPL eğitimi ve Tarkim Uçuş Okulu'nun çalışmalarının anlatımından sonra soru cevap kısmına geçildi. Dinleyiciler arasında bu camiayla ilk defa tanışanlar olduğu gibi havacılık ve pilotajla ilgili kişiler de olması sonucunda ilginç sorular da ortaya atıldı.
"İşsiz pilotların özellikleri yetersiz"
Tarkim Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Bayındır, "Bazı forumlarda okumuş olabilirsiniz veya bazı yerlerden duymuş olabilirsiniz, 'Pilotajı bitirdim, evde oturuyorum ve beni hiç kimse işe almıyor. Nasıl pilot açığı var?' Bu bahsettiğimiz kriterlerdeki kişiler THY gibi Pegasus gibi şirketlere başvurularda bulunmuş ama özellikleri bu şirketlerde çalışmaya yetmediği için evde oturuyor olabilirler. İngilizce seviyeleri yeterli olmayabilir, simulatörde yetersiz olabilir, psikomotor veya DLR testinde başarısız olmuş olabilir. Bunun da çıkış yolu özel jetlerde uçmak, uçuş öğretmenliği yapmak, ve pilotajın sadece büyük gövdeli uçakları uçurmakla ilgili olmadığını göz önünde bulundurarak diğer alanlarda çalışmak. Bizim 7 tane jet uçağımız var ve öğrencilerimizden beğendiklerimizi, uygun gördüklerimizi kendi bünyemizde istihdam ediyoruz” dedi.
"Monoton bir hayatı sevmeyen her kişi pilot olmalıdır"
Hava Kuvvetleri'nden ayrıldıktan sonra çok sayıda askeri pilot gibi sivil havacılığa geçiş yapan ve 17 senedir havayolu pilotu olarak çalışan Kaptan Pilot Hüseyin Oymak, pilotlukta zamanın çok hızlı ilerlediğini ve çoğunlukla zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığını belirtti. "Cazip olan nedir acaba, bu soruyu ben sizin için yanıtlayayım... Monoton bir hayatı sevmeyen her kişi bence pilot olmalıdır" diye konuşan Oymak, konuşmasının devamında gündemdeki önemli konulara da değindi.
Türkiye'de 500'e yakın yabancı kaptan uçuyor
Kaptan Oymak Türkiye'de günümüzde varolan ve ilerleyen yıllarda oluşacak olan pilot ihtiyacından bahsederek "Şu anda Türk Hava Yolları'nda 240 tane, Pegasus Hava Yollarında 86 tane, Atlas’te 70'e yakın yabancı pilot uçuyor ki buna SunExpress'i de Onur Hava Yolları'nı da katabiliriz. Türkiye'de yaklaşık olarak 500'e yakın yabancı pilot uçuyor. Bu da ihtiyaç olduğunu gösteriyor. " dedi.
Kaptan Oymak pilotluk için artık lise mezunu olmanın yeterli olmadığını ve THY başta olmak üzere çok sayıda yerli taşıyıcının üniversite mezunu olmayan pilotları kabul etmediğine değindi. "Bugün lise mezunu bir pilot adayına bir şeyler anlatmak, izah etmek çok zor. Üniversite bitirmiş arkadaşlara daha rahat anlatılıyor ve kavrama kapasitesi daha çok artıyor" diye konuşmasını noktalandırdı.
Yorumlar Tüm Yorumlar (44)