İçinde bulundukları duruma adeta isyan eden SHYO mezunları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e şikayetlerini "Havacılık sektörünün içinden yetişen kişilerin önünün bu uygulamalarla kapatılmak isteniyor" diyerek dile getirdi.
İŞTE BİR SHYO MEZUNU TARAFINDAN CUMHURBAŞKANI'NA GÖNDERİLEN O MEKTUP:
"SAYIN CUMHURBAŞKANIM,
Ellerinizden öper, memleketinizde öğrenim gören Erzurumlu bir genç olarak sizi devletimizin zirvesinde görmekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Allah yolunuzu açık etsin.
Mağduru olduğumuz bu konuyu dikkatle gözden geçireceğinizi ve mağduriyetimizi gidereceğinizi bilmenin sevinciyle;
Havacılık sektörüne teknisyen yetiştirmek amacı ile açılmış sivil havacılık yüksekokulları öğrencileri olarak son yıllarda, 5 sene emek harcayarak bitirilen bu bölümün ülkemizde ne kadar değersiz kabul edildiğine şahit olmanın üzüntüsünü ve mağduriyetini yaşamaktayız. Ki bu okulu bitiren arkadaşlarımızın çoğunun lise hayatlarını (4) da havacılıkla ilgili liselerde geçirdikleri gerçeğini de ele alırsak;
İŞ-KUR ve THY, MNG, myTECHNIC gibi havayolu şirketlerinin işbirliği ile ve ne büyük talihsizliktir ki erciyes üniversitesi gibi kendi öğrencisini çiğneyerek bu kursa destek olan bazı üniversitelerin işbirliği ile işsizliği azaltmak ve işgücünü artırmak amaçlı yapılan bir kurs ile 6 aylık kısa bir zaman diliminde, mesleğimizi icra edecek teknisyen (!) ler yetiştirip, aynı mesleki statüde çalıştırması emeğimizi görmezlikten gelmekten başka hiçbirşey değildir.
Havacılıkla ilgili liseden gelip üniversitede de bu bölümü okuyan arkadaşlar 9 sene, veya sadece üniversitede bu bölümü okuyan arkadaşlar 5 sene bu meslek için çaba sarfetmektedirler.
Var olan tek farkımız ise teknisyenlik sınavlarının birçoğundan 2008 öncesi üniversite girişli olan arkadaşlarımızın muaf olması. Fakat unutulmamalıdır ki muaf olalım veya olmayalım biz zaten bu sınavları geçebilecek seviyede bilgi birikimine sahibiz.Ayrıca 2008 yılı sonrası üniversite girişli olan öğrenci arkadaşlarımızdan bu sınavlara girebilmek için üstelik iki yıl deneyim süresi tamamlamaları şartı bile istenmektedir.
Sonuç olarak sektör de göz önünde bulundurularak 2008 yılı öncesi üniversiteye kayıtlı olan arkadaşlarımız en erken 5.5 senede, 2008 yılı sonrası üniversiteye kayıtlı olan arkadaşlarımız ise en erken 7 senede teknisyen olabilmektedirler, üniversite bitirmelerine rağmen.
Öteki taraftan 6 ay gibi kısa bir sürede her ay 600 milyon para alarak okuyan, kurs biter bitmez işe girme garantisini elinde bulunduran,teknisyenlik sınavına girebilmesi için gerekli 5 yıl deneyim süresini sektörde maaş alarak geçiren ve en yakın 5.5 yıl içerisinde de teknisyen olunabilen bir işkur kursu öğrencisi.
Sayın Cumhurbaşkanım,
Bu durumda mağduriyetimizin giderilmesi adına, biz öğrencilerin gördüğü uygulanabilecek 3 durum mevcut.
1) 1.1)İşkur önderliğinde düzenlenen bu kurslar kapatılarak bu kursla bakım teknisyeni olmanın yolu kapatılmalı,
1.2)Sektörün açığı hesaplanarak bu açık
1.2.1 ) üniversitelilerden(deneyim süresi istenmeden(veya istenecek deneyim süresi üniversitede stajlarla ve uygulamalı eğitimlerle tamamlanacak şekilde program yapılarak )),
1.2.2 ) veya havacılıkla ilgili liselerden 5 yıl deneyim süresi istenme şartı olacak şekilde, bu okullarda kontenjan artırımına gidilerek tamamlanmaya çalışılmalı.
1.3) Havayolu şirketleri, işkur, havacılıkla ilgili lise ve üniversite öğrencilerinin menfaatlerinin kesiştiği bu noktada birlik ve beraberlik sağlanmalı. böylelikle hem öğrencinin eğitiminin kalitelileştirilmesi, hem havacılığı iyi bilen teknisyenlerle sektör açığının kapatılması, hemde üniversiteli işsiz durumuna katkı sağlamamak adına adım atılmalmış olur.
2) Yahut ingilizce hazırlık sınıfı ile 5 yıllık bir bölüm olan, fakat fakülte değilde yüksekokul olarak adlandırılan, buna rağmen ders içeriğinde mühendislik fakültelerinde okutulan birçok dersin aynısı bulunan( aerodinamik, termodinamik, akışkanlar mekaniği, diferansiyel denklemler vb.) bu bölümün ismi ve statüsü değiştirilerek uçak bakım mühendisliği olmalı, ve sektörde de onaylı bakımlar bu kişilere yaptırılmak zorunda bırakılmalı.
3) Son olarak bizler bir tarafa, bundan sonra başka kişileri mağdur etmemek adına hiç bir anlamı olmayan bu okullar kapatılmalı.
SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU MEZUNU"
Yorumlar Tüm Yorumlar (106)