Rusya, dün de Karadeniz kıyılarına uçan casuslarını gönderdi. Rusya'nın Karadeniz’de Türkiye hava sahasını ihlal etmeden yaptığı beşinci casus uçuş üzerine Türkiye yine F-16’ları havalandırdı. Genelkurmay yaptığı açıklamada, "Rusya’ya ait bir adet İL-20 uçağı, Romanya tarafından gelerek, Türk hava sahasına paralel olarak, Karadeniz’in uluslararası hava sahasında kıyılarımıza ortalama 15-20 deniz mili mesafede olacak şekilde uçuş yapmıştır. Bu durum üzerine, Bandırma’dan ve Merzifon’dan kalkış yapan dört adet F-16 uçağımız, 12.17-15.53 saatleri arasında, İstanbul-Kocaeli-Sakarya-Düzce-Zonguldak-Bartın–Kastamonu–Sinop–Samsun-Ordu–Giresun-Trabzon üzerinde ve Türk Hava Sahası içerisinde anılan Rus uçağını takip ederek 12.35’de bir kez önleme yapmış, müteakiben yine Türk Hava Sahası içerisinde devriye uçuşu ile anılan uçağı 0.5-10 deniz mili mesafeden izlemiştir" denildi.
BOMBA YÜKÜYLE UÇUŞ
Genelkurmay kaynakları, F-16’ların “hava sahası ihlalini önleme” amacıyla bomba yüklü olarak havalandırıldığını kaydetti. Askeri kaynaklar bu casus uçuşların Ukrayna ile Rusya arasında başlayan krizin ardından arttığını da bildirdi. Öte yandan Genelkurmay kaynakları, Karadeniz kıyılarına paralel olarak IL-20 casus uçaklarıyla yapılan uçuşların uluslararası hava sahasında olduğu için müdahale edilmediğini kaydetti. Rusya, 22 Ekim 2013’de, 3 Mart’ta, 6 Mart’ta ve 8Nisan'da aynı uçakla Karadeniz üzerinde uçuş yapmıştı. Rusya bu zamana kadar yaklaşık 20 saat aynı uçakla Karadeniz semalarında elektronik istihbarat yaptı.
ELEKTRONİK CASUS
IL-20 pervaneli uçak Rusya Savunma Bakanlığı tarafından istihbarat toplama uçağı olarak kullanılıyor. 1968 yılında Sovyetler Birliği’nin ilk istihbarat toplama uçağı olarak geliştirilen IL-20, donanım modernizasyonundan geçirilerek görev yapmaya devam ediyor. Uçaklar, askeri UHF telsiz bandını da dinleme özelliği taşıyor. IL-20 uçakları altındaki özel bir radar sayesinde de uçtuğu bölgenin 3 boyutlu topografik haritasını dijital olarak kaydedebiliyor.
Kaynaklar, Rusya ile Türkiye arasında yapılan “Açık Semalar” anlaşmasına göre Türk ve Rus keşif uçaklarının karşılıklı izinleri alarak keşif uçuşları yaptığını, ancak bu izne rağmen Rusya’nın Karadeniz kıyılarına paralel yaptığı casus uçuşların TSK tarafından kaydedildiğini bildirdi.
Yorumlar