ABD'li Breaking Defence savunma sanayii dergisi, İsrail'in, İran’ın nükleer tesislerini vurmak için ABD'ye 25 adet gelişmiş F-15EX savaş uçağı alımı için resmi talepte bulunduğunu bildirdi.
Amerikan savunma sanayii dergisi Breaking Defence'e konuşan kaynaklara göre İsrail hükümeti, geçen hafta ABD hükümetine resmi satış için Talep Mektubu (LOR) gönderdi.
2020 yılında İsrail Hava Kuvvetleri'nin (IAF) ihtiyaçları kapsamında F-35 ve F-15 savaş uçaklarının gelişmiş versiyonunu alınmasına gerektiğine karar verilmişti. Ülkede yaşanan siyasi krizden dolayı resmi satın alım anlaşması F-35 savaş uçakları ile sınırlı kalmıştı.
Kaynaklar yeni kurulan Başbakan Netanyahu hükümet ile birlikte İsrail'in en yakın zamanda ABD ile F-15EX savaş uçağı sözleşmesi imzalanacağını belirtiyor. İmzalanacak sözleşme ile sipariş verilen uçakların 2028 yılına kadar teslim edilebileceği belirtildi.
Derginin Uluslararası Uzay Federasyonu'na (IAF) dayandırdığı haberinde, İsrail'in çoğu yerin derinliklerinde gömülü olan ve yoğun şekilde korunan İran'ın nükleer tesislerini vurmak için gerekli mühimmatı taşıyabilmesi için güçlü savaş uçaklarına ihtiyacı olduğu dikkat çekildi.
İsrail Savunma Bakanlığı ve Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği ise, haber hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Uçağın imalatçısı Boeing şirketine göre, her türlü hava şartlarında görev yapabilen ve yüksek manevra yetenekli F15EX, sınıfındaki diğer tüm savaş uçaklarından daha fazla silah taşıyor. 22 fit uzunluğa ve 7.000 pound ağırlığa kadar hipersonik silahlar fırlatabiliyor.
F-15EX avcı uçağı tek bir pilot tarafından uçurulabilmektedir. F-15'in yeni sürümü olan F-15EX; artırılmış taşıma kapasitesi, elektronik uçuş kontrolleri, gelişmiş kokpit ile görev sistemleri ve gelişmiş yazılım yeteneklerine sahip iki kişilik bir savaş uçağıdır.
Fox News'in bildirdiğine göre ise, ABD Hava Kuvvetleri F-15 EX'in ilk versiyonu 2021'de teslim aldı.
Kaynaklar Breaking Defence'e yaptıkları açıklamada ise, İsrail'in yeni jetleri muhtemelen en erken 2028'de teslim alacağını, ancak İsrail'in daha hızlı teslimat için bastıracağını söyledi. Ayrıca İsrail'in 25 uçaklık ilk sipariş teslimatını iki katına çıkarabileceği de öne sürüldü.
Yetkililer ayrıca, İran ile Rusya arasında artan savunma bağları ve Moskova'nın İran'a gelişmiş S-400 uçaksavar füze savunma sistemini sağlayabileceği korkusuyla İsrail'in kararının daha acil hale geldiğini söyledi.
Ayrıca İsrail'in Lübnan'daki İran destekli Hizbullah grubu tarafından yüzbinlerce roketi hedef almak için F-15'lere güvendiğini söyledi.
Eğer anlaşma gerçekleşirse, İsrail Hava Kuvvetleri yirmi yıl içinde ilk Boeing savaş uçağını satın almış olacak. İsrail, uçak ihtiyacını bu yıla kadar Boeing'in baş rakibi Lockheed Martin'den karşılıyordu. İsrail, Lockheed Martin firmasından bugüne kadar 100 F-16 ve 50 F-35 hayalet savaş uçağı satın aldı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) eski başkanı Başkanı Aviv Kohavi geçen hafta yaptığı açıklamada, Tahran'ın nükleer silah edinmesini yok etmek için gerekirse tek başına hareket etme becerilerine sahip olmayı başarmak için çalışan İsrail'in ana odak noktasının İran olduğunu yinelemişti.
Kohavi, Walla haber sitelerini demeçte, İran'ın nükleer tesislerine olası bir saldırının İsrail ordusunun "ana görev" olduğunu söylemiş ve "IDF'nin emir görevini yerine getirmeye hazır olacağını" belirtmişti.
İran'ın Batılı güçlerle 2015'te imzaladığı nükleer anlaşmaya geri dönüşüne ilişkin artan belirsizliği İsrail'i kaygılandırıyor. Geçtiğimiz iki yılda IDF, Tahran'ın nükleer tesislerine karşı askeri eylem planlarını artırdı.
İsrail ayrıca, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için müttefiği ABD'ye askeri acil durum planları hazırlaması için baskı yapıyor. ABD Başkanı Joe Biden ise, gerekirse askeri güç kullanmaya hazır olduğunu ancak diplomatik çözümün de halen mümkün olduğunu söyledi.
Yorumlar