Malezya Başbakanı Datuk Seri Anwar İbrahim, Güney Kore’den tedarik edilecek olan FA-50M hafif savaş uçaklarının teslimat sürecinin hızlandırılmasını talep etti. Anwar, uçakların 2026 yerine daha erken bir tarihte teslim edilmesini istediklerini belirtti.
Seul’de gazetecilere konuşan Anwar, Malezya’nın Güney Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) tarafından üretilen 18 adet FA-50M savaş uçağının teslimat sürecinin hızlandırılmasını istediğini söyledi. Başbakan, “Daha önce kararlaştırılan bu 18 FA-50M uçağının teslimat sürecinin hızlandırılmasını istiyoruz. Uçaklar 2026’da teslim edilecekti, ancak mümkünse bu süreci öne çekmek istiyoruz.” dedi.
2023 yılının Mayıs ayında Malezya Savunma Bakanlığı ve KAI arasında imzalanan anlaşmaya göre, 18 uçak için toplam 4 milyar Malezya ringgiti (yaklaşık 850 milyon dolar) ödeneceği bildirilmişti. İlk teslimatın 2026 yılının Ekim ayında yapılması, geri kalan uçak tedarikinin ise 2028’e kadar tamamlanması planlanıyor.
Üretim Süreci Devam Ediyor
Malezya Savunma Bakanı Datuk Seri Mohamad Khaled Nordin, geçtiğimiz eylül ayında KAI’nin Güney Kore’deki tesislerini ziyaret etmiş ve üretim sürecinin %39 oranında tamamlandığını açıklamıştı. Uçakların Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF) için geliştirilen özel varyantının daha modern elektronik sistemlerle donatıldığı belirtildi.
İlk aşamada uçaklar, Malezya’nın Kuantan Hava Üssü’nde konuşlandırılacak. Hava üssü, uçakların bakım ve operasyonel faaliyetlerini desteklemek için gerekli altyapıyla donatılıyor.
Pilot Eğitimi ve Gelişmiş Donanım
FA-50M savaş uçaklarını kullanacak pilotlar, 2026 yılının başlarında Güney Kore’deki Gwangju Hava Üssü’nde eğitime başlayacak. Altı pilotun üç ila altı ay sürecek yoğun bir eğitimden geçeceği ve eğitimin ilk aşamasında T-50 “Golden Eagle” eğitim uçaklarının kullanılacağı bildirildi.
Malezya için üretilen FA-50M, Active Electronically Scanned Array (AESA) radar, havada yakıt ikmal kabiliyeti ve yüksek hassasiyetli füze fırlatma sistemleriyle donatılacak. Ayrıca, uçaklara Lockheed Martin tarafından geliştirilen Sniper Advanced Targeting Pod (ATP) sistemi de entegre edilecek. Bu sistem, hedef tespiti ve sürekli gözetim gibi görevlerde etkinlik sunacak.
(Savunmasanayist)
Yorumlar