16 Eylül 2024, Pazartesi 14:36:53

PIA, Avrupa'ya Geri Dönmeye Hazırlanıyor

Pakistan International Airlines (PIA), 2020 yılında Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan uçuş yasağının kaldırılması için yeniden girişimlerde bulunuyor. Havayolu, lisanssız pilotlar da dahil olmak üzere çeşitli güvenlik sorunları nedeniyle kara listeye alınmıştı.
  • 11.6 FO kokpitte sadece pasif bir izleyici olarak kaldı ve etkili bir ekip üyesi olarak katılmadı, Kaptan'ın uçuştaki davranışları nedeniyle CRM öğretilerine uygun olarak kaptanının hatalarını iddialı bir şekilde tamamlamadı / tamamlamadı veya düzeltmedi. 13.3 Etkili bir CRM programının uygulanması sağlanmalı ve CRM eğitim müfredatı uluslararası standartlara uygun olarak gözden geçirilmelidir.
  • INVESTIGATION REPORT (ABQ-202 A-321 AP-BJB 28 JULY 2010) 10.5 The Captain’s behaviour towards the FO was harsh, snobbish and contrary to establish norms. This undesired activity of the Captain curbed the initiative of the FO, created a tense and undesirable environment, and a very conspicuous communication barrier in the cockpit, portraying a classic CRM failure. 11.6 FO simply remained a passive bystander in the cockpit and did not participate as an effective team member failing to supplement / compliment or to correct the errors of his captain assertively in line with the teachings of CRM due to Captain’s behavior in the flight. 13.3 The implementation of an effective CRM program be ensured and the syllabus of CRM training be reviewed in line with international standards. ARAŞTIRMA RAPORU (ABQ-202 A-321 AP-BJB 28 TEMMUZ 2010) 10.5 Kaptanın FO'ya karşı davranışı sert, züppece ve yerleşik normlara aykırıydı. Kaptanın bu istenmeyen faaliyeti, FO'nun inisiyatifini sınırladı, gergin ve istenmeyen bir ortam yarattı ve kokpitte çok belirgin bir iletişim bariyeri oluşturarak klasik bir CRM başarısızlığını resmetti.
  • Sizlere Pakistan'da vuku bulanan iki ayrı havacılık kazasına ait raporlardan CRM ile ilgili bölümlerini türkçe ve ingilizce sunuyorum. Takdir sizin...
  • Pakistan Merkezli Bir Havayolu şirketinde halen "PRELIMINARY COCKPIT PREPARATION Checklist" ile "COCKPIT PREPARATION checklist" uygulamasını gereği gibi yapmayan ve ex-military kafasındaki CRM kendilerine göre yorumlayıp micro-management deyip kokpitte sigara içmeye teşebbüs eden "practical procedure" deyip kendine göre uçuş usulleri oluşturduğu pilotlar olduğu sürece bu uçuş yasağı devam eder durur. Pakistan Sivil Havacılık tarihindeki iki büyük kazanın ana sebeplerinden biriside Crew Resource Management (CRM). Pakistan,da bu hususta kısa süre içinde gelişme kaydedilmesi çok zor gözüküyor.
  • Çok zor bir defa ban olup kara listeye alındıysa o şirketin oradan çıkması çok zordur hele ki PIA ise

Pakistan International Airlines (PIA), 2020 yılında Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan uçuş yasağının kaldırılması için yeniden girişimlerde bulunuyor. Havayolu, lisanssız pilotlar da dahil olmak üzere çeşitli güvenlik sorunları nedeniyle kara listeye alınmıştı.

Kasım 2023’te AB Hava Güvenliği Komitesi tarafından PIA’ya yapılan denetimde, Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi’nin (PCAA) güvenlik gözetimi rolü mercek altına alındı. Denetim sonucunda, güvenlik prosedürlerinden sapmalar ve Uçuş Standartları Müdürlüğü'ndeki ciddi personel eksiklikleri gibi sorunlar tespit edildi. Bu eksiklikler, otoritenin teknik açıdan yetkin personel barındırmasına rağmen, güvenlik gözetimi konusunda yeterli bulunmadı.

Denetim sonuçlarına dayanarak, AB Komisyonu Haziran 2024'te PIA ve diğer Pakistan merkezli havayollarının Avrupa havaalanlarına uçma yasağını sürdürme kararı aldı. Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi, denetim sonrasında yasağın kaldırılmasını beklerken, Komite mevcut yasaklı havayolu listesini değiştirmek için yeterli sebep görmedi.

Ancak, Pakistan hükümeti, PIA'nın İngiltere ve Avrupa’daki uçuş izinlerinin geri kazanılması için yoğun bir lobi faaliyeti yürütüyor. Bu süreç, havayolunun özelleştirilmesi planları ile de paralel ilerliyor.

Havacılık kaynaklarına göre, Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi yetkilileri ile AB yetkilileri arasında son iki gün içinde birçok teknik oturum gerçekleştirildi. Bu oturumlarda, PIA'nın Avrupa ve İngiltere'deki uçuş yasağının kaldırılması için atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. Yetkililer, AB ve İngiltere’nin belirlediği hedeflerin tamamlandığını ve PIA’nın bu bölgelere tekrar uçuş gerçekleştirmesine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Havayolu, yasağın kaldırılmasının yakın olduğuna inanıyor ve İngiltere’nin Manchester (MAN) ve Birmingham (BHX) havalimanlarındaki ikram hizmetleri için tedarik teklifleri almayı planlıyor. Bu iki şehir, PIA'nın büyük gelir getiren uluslararası destinasyonları arasında yer alıyor ve her iki kentte de önemli bir Pakistan diasporası bulunuyor.

PIA'nın Avrupa'ya uçuşlarının yeniden başlaması, havayolunun mali durumunu iyileştirecek ve Pakistan ekonomisine de katkı sağlayacak. 2020 yılında PIA’nın Airbus A320 model uçağının Karachi’de düşmesi ve 97 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ciddi güvenlik endişeleri nedeniyle uçuş yasağını uygulamaya koymuştu. Aynı yasağa İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi ve ABD Federal Havacılık İdaresi de katılmıştı.

PIA, Avrupa'ya Geri Dönmeye Hazırlanıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

NumaraYapma5 ~ 2 gün önce
11.6 FO kokpitte sadece pasif bir izleyici olarak kaldı ve etkili bir ekip üyesi olarak katılmadı, Kaptan'ın uçuştaki davranışları nedeniyle CRM öğretilerine uygun olarak kaptanının hatalarını iddialı bir şekilde tamamlamadı / tamamlamadı veya düzeltmedi. 13.3 Etkili bir CRM programının uygulanması sağlanmalı ve CRM eğitim müfredatı uluslararası standartlara uygun olarak gözden geçirilmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NumaraYapma4 ~ 2 gün önce
INVESTIGATION REPORT (ABQ-202 A-321 AP-BJB 28 JULY 2010) 10.5 The Captain’s behaviour towards the FO was harsh, snobbish and contrary to establish norms. This undesired activity of the Captain curbed the initiative of the FO, created a tense and undesirable environment, and a very conspicuous communication barrier in the cockpit, portraying a classic CRM failure. 11.6 FO simply remained a passive bystander in the cockpit and did not participate as an effective team member failing to supplement / compliment or to correct the errors of his captain assertively in line with the teachings of CRM due to Captain’s behavior in the flight. 13.3 The implementation of an effective CRM program be ensured and the syllabus of CRM training be reviewed in line with international standards. ARAŞTIRMA RAPORU (ABQ-202 A-321 AP-BJB 28 TEMMUZ 2010) 10.5 Kaptanın FO'ya karşı davranışı sert, züppece ve yerleşik normlara aykırıydı. Kaptanın bu istenmeyen faaliyeti, FO'nun inisiyatifini sınırladı, gergin ve istenmeyen bir ortam yarattı ve kokpitte çok belirgin bir iletişim bariyeri oluşturarak klasik bir CRM başarısızlığını resmetti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NumaraYapma2 ~ 2 gün önce
Sizlere Pakistan'da vuku bulanan iki ayrı havacılık kazasına ait raporlardan CRM ile ilgili bölümlerini türkçe ve ingilizce sunuyorum. Takdir sizin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NumaraYapma 1 ~ 2 gün önce
Pakistan Merkezli Bir Havayolu şirketinde halen "PRELIMINARY COCKPIT PREPARATION Checklist" ile "COCKPIT PREPARATION checklist" uygulamasını gereği gibi yapmayan ve ex-military kafasındaki CRM kendilerine göre yorumlayıp micro-management deyip kokpitte sigara içmeye teşebbüs eden "practical procedure" deyip kendine göre uçuş usulleri oluşturduğu pilotlar olduğu sürece bu uçuş yasağı devam eder durur. Pakistan Sivil Havacılık tarihindeki iki büyük kazanın ana sebeplerinden biriside Crew Resource Management (CRM). Pakistan,da bu hususta kısa süre içinde gelişme kaydedilmesi çok zor gözüküyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PleaseInformAllah-PIA ~ 2 gün önce
Çok zor bir defa ban olup kara listeye alındıysa o şirketin oradan çıkması çok zordur hele ki PIA ise

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000