Her hafta Pazartesi akşamlarına damgasını vuran ve Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan'ın hazırlayıp sunduğu Kara Kutu programının bu haftaki konuğu, myTECHNIC eski Genel Müdürü Mehmet Çeçen oldu.
“PİLOT OLMAYI ÇOK İSTİYORDUM”
Havacılık sektörüne nasıl adım attığını anlatan Mehmet Çeçen, “Pilot olmayı çok istiyordum. Ama gözlerimde sorun olduğu için pilot olmadım. Öyle olunca da ‘Madem pilot olamıyorum öyleyse uçak mühendisi olayım” dedim. Nitekim de öyle oldu” dedi.
Sektöre 1982 yılında Türk Hava Yolları’nda başladığını ifade eden ve 1985 yılında da TAI’de uçak üretici için göreve başladığını söyleyen Çeçen, daha sonra farklı şirketlerde yönetici pozisyonunda bulunduğunu ardından da İstanbul Havayolları’ndan gelen astronomik bir teklifle TAI’deki görevinden ayrıldığını belirtti.
“PLANLAMA İYİ YAPILMALI”
Mehmet Çeçen, “Türkiye’de bir işin kırılma noktaları planlanmalı... Yapılan işlerin ne zaman zarar noktasına geleceği belirlenip, o noktaya gelinmediği sürece o işe devam edilmeli” dedi.
İSTANBUL HAVAYOLLARI MACERASI
TAI’de görev aldığı süre boyunca ekip olarak keyifli işler yaptıklarını belirten Çeçen, ardından geçiş yaptığı İstanbul Havayolları’nda yaşadıklarını da dile getirdi. Mehmet Çeçen, “İstanbul Havayolları’nın KKTC’de bulunan hangarının açılışını yaptık. O zaman şirketin kurucularından Sümer Akad kızım Cansu için yaptığım besteyi çok beğendi ve 12 kere çaldırdı. Ardından da Holiday Havayolları’nı kurdu ve sürekli birlikte çalışmak istediğini söyledi. Bende oraya geçtim. Ancak daha sonra Holiday Havayolları çok ortaklı bir şirketti ve daha sonra oradan da ayrıldım. Ama benden sonra İstanbul Havayolları’ndan ayrılmak isteyenlere de “Aman ha sakın! Yerinizin kıymetini bilin” dedim.
“MARABA GİBİ SATILDIK”
GTI Havayolları’nda yaşadıklarına da değinen Mehmet Çeçen, “GTI Havayolları’nda genel müdür yardımcısıydım. Şirket daha sonra satıldı. Bizlerde maraba gibi satıldık. Ondan sonra ‘bu işe mahkum muyum’ dedim ve oradan da ayrıldım. Ardından farklı bir sektöre geçmeye karar verdim ve Japonya’ya giderek diyaliz makinesi üreten bir şirketin ürünleri hakkında 15 gün eğitim aldım. O makinelere uçak gibi yaklaştım. Dokümanlarını İngilizceye çevirdim. Bu da Japonların çok hoşuna gitti. Ondan sonra bu işe girdim” dedi.
“UÇAK ARIZADAN DOLAYI GERİ DÖNERSE YOLCU SEVİNMELİ”
İnsanların uçaklardan korkmaması gerektiği söyleyen Çeçen, “Uçaklar eğer arızadan dolayı geri döner ya da bu nedenle rötar yaparsa yolcu sevinmeli. Uçak kendi başına bırakıldığında ne kaza yapar ne de düşer. Kazaya sebep olan şeyler anlık olaylardır. Bir anda olur” dedi.
Mehmet Çeçen, myTECHNIC’te genel müdür olarak çalıştığı dönemde daima personeli işe hazır olmadıkları sürece çalışmamaları yönünde uyardıklarını ve havacılığın ihmale gelmeyecek kadar ciddi bir iş olduğu ifade ettiklerini söyledi.
SİVİL HAVACILIK GELİŞME İÇİN NE YAPMALI?
Türk Sivil Havacılığı’nda kuralların harfiyen uygulandığını ifade eden Çeçen, “Somutu denetlemede, EASA’nın kurallarını uygulamada Türkiye kadar iyi olan bir ülke yok. İnsan faktörünü anlayıp sindirme konusunda sıkıntılar var. Sektörde yetişip Ankara’ya giden yok ama Ankara’dan sektöre geçen ya da geçmek isteyen çok... Şirketlerin gerçek yöneticileri, sahipleridir. Yönetim kurulları genel müdüre hiçbir zaman tam yetki vermezler. Birçok şirkette bu böyledir. Halbuki Sivil Havacılık Otoritesi tüm yetkiyi genel müdürlere vermek ister. Eğer bir şey yapmak istiyorlarsa işe buradan başlasınlar” dedi.
myTECHNIC DÖNEMİ
My TECHNIC eski Genel Müdürü Mehmet Çeçen, şirkette nasıl göreve başladığını ve neden ayrılmak zorunda kaldığını samimi ifadelerle anlattı. SKY Havayolları’nda çalıştığı dönemde şirket sahiplerine “Uçak bakım hangarı yapalım” dediğini ancak bu önerinin kabul görmemesi üzerine işten ayrıldığını belirten Çeçen, “SKY Havayolları’ndan ayrıldıktan sonra birçok şirket bana havayolu projeleriyle geldi. Ben zaten bu görevden hangar işine girmek istediğim için ayrılmıştım ve o yüzden bu teklifleri kabul etmedim. Ama bu işe girmek isteyenler için hazırladığım güzel bir fizibilite raporu vardı. Onlara yardımcı olmak için bu raporu verdim” şeklinde konuştu.
Kafasında hangar işi olduğu dönemde Yavuz Çizmeci’yle bir araya geldiğini söyleyen Çeçen, “Yavuz Çizmeci yatırımcı olarak gerçekten bir duayendir. İnsanı en iyi seçen yöneticilerden biri olduğunu düşünüyorum. Benim kafamda hangar işi Yavuz Bey’in de Cankut Bagana ile büyük myTECHNIC projesi vardı. Bu şekilde yola çıktık. İşe başladığımızda her şey çok güzel gidiyordu. Şirket faaliyetlerine başladıktan sonra giderlerinin iki katını kazanan bir pozisyona geldi. Birçok şirketten de teşekkür mektubu aldık. Ancak 2009 yılının başından itibaren şirkette bazı sıkıntılar yaşandı ve ben sorumlu bir kişi olarak çalışanlarımın yüzüne bakamaz hale geldim. Personel mutsuz durumdaydı. Ödemelerde aksaklıklar yaşanıyordu. Bende çalışanın huzursuz olduğu ve mutsuz olduğu yerde duramazdım. Yavuz Bey’le konuştuk “keşke böyle olmasaydı” dedik ve anlaşarak yollarımızı ayırdık” ifadelerini kullandı.
Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın “Yavuz Çizmeci sonuçta ticari düşünlere sahip bir kişi orayı yaparken işletmek değil de satmak amacı mı vardı?” sorusuna Mehmet Çeçen, “Bakın açık bir şey söyleyeyim 10 Ocak 2007 tarihinde Yavuz Çizmeci, Cankut Bagana ve İbrahim Paşa(Büyükyumukoğlu)’nın da bulunduğu bir ortamda hangarın yer sözleşmesi imzalanmıştı. Ve Çizmeci ayağa kalkarak “Beyler, hangarımın değeri 100 milyon dolardır. 1 milyon dolar veren yüzde 1 hisse alır” diyerek deklare etmişti” diyerek cevap verdi.
myTECHNIC’te kafasında planladığı birçok şeyi hayata geçirdiğini söyleyen Çeçen, “Planladığımız ve düşündüğümüz yere geldikten sonra myTECHNIC’ten ayrıldığımı düşünüyorum. Benim hangar projem vardı. Yavuz Bey ile Cankut Bey’in de büyük hangar projesi... Onların kafasındaki büyük hangar projesi şuan her şeyiyle Sabiha Gökçen Havalimanı’nda duruyor” şeklinde konuştu.
İşte myTECHNIC Eski Genel Müdürü Mehmet Çeçen’in konuk olduğu Sefa İnan’la Kara Kutu programının tamamı:
1. Bölüm
2. Bölüm
3. Bölüm
4. Bölüm
5. Bölüm
Yorumlar Tüm Yorumlar (24)