Türkiye Havayolları Pilotları Derneği’nin (TALPA) bu yıl 3.’sünü düzenlediği Pilotlar Çalıştayı bugün Atatürk Havalimanı’nda başladı.
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar toplantı salonunda başlayan çalıştaya, TALPA’nın yetkililerinin yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü adına SHGM Uçuş Operasyon Daire Başkanı Yusuf Bayram ve Lisans Şube Müdürü Ramazan Düzgün, Devlet Hava Meydanları İşletmesi adına (DHMİ) Hava Trafik Kontrolörü Cihan Şahin ve Kaan Ertaş, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği adına ise TATCA Başkan Yardımcısı Barış Acınan katıldı.
Kaptan Pilot Engin Aksüt’ün yönettiği Pas geçme ve uçuş ekiplerinin güvenliği konulu çalıştayda açılış konuşmasını TALPA Başkanı Gürcan Mantı yaptı. Mantı; Bugün TALPA’nın her yıl düzenlediği Pilotlar Çalıştayı’nın üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Çalıştayda pilotluk mesleğinin sorunlarını sadece teknik düzeyde tartışmakla kalmayacağız, aynı zamanda canlarını bize emanet eden yolcularımızı, en temel haklarından olan uçuş emniyeti konusunda da medyamız aracılığıyla bilgilendirmeye çalışacağız.
Havacılık mesleğinde yazılı olan kuralların dışında en değerli kaynağın, yaşadığımız deneyimler olduğunu biliyor, bunları bu tür platformlarda birbirimize aktarmanın ve tartışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.
Pilotluk mesleğinin mensupları olarak, ‘riskli ve endişe verici’ durumlar var ise, kamuoyunun bunları bizden duyması gerektiğine inanıyoruz.
Özellikle insan bünyesini zorlayan, dinlenme sürelerini kısaltan veya kalitesini düşüren ticari beklenti ve kar eksenine göre düzenlenmiş mesai talimatları ile mesleğin geleceğinin olmayacağı ve bu durumun sürdürülebilir olmadığı gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. Pilotların ancak, mezarda dinlenebileceği bir çalışma düzenin iyileştirilmesi ve uçuş emniyetini maksimum düzeye getirilmesi için herkesin ve sektörde faaliyet gösteren her kuruluşun taşın altına elini değil başını da koyması gerekir.
Sorunların çözümü elbette örgütlü olmaktan ve birlikte hareket etmekten geçmektedir. Ancak ne yazık ki, 2013 sonu itibariyle ülkemizdeki 5930 lisanslı pilotun sadece 1815’inin derneğimiz üyesi olduğu dikkate alındığında, hak ve hukukumuzu koruyabilmek adına tüm meslektaşlarımızın TALPA çatısı altında birleşmesinin önemini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyoruz.
3. Pilotlar Çalıştayımızda işleyeceğimiz konular pist ihlalleri ve pas geçme uygulamaları olup havacılığın içinde var olan gerçeklerdir ve her meslektaşımızın başına gelebilir.
Çalıştayımızın diğer konusu ise, dünya sivil havacılık tarihinde ilk kez yaşanan ve maalesef Türk pilotların maruz kaldığı kaçırma olayıdır. Konu uzun süre ülkemiz ve dünya kamuoyunun gündeminde kalmış 71 gün sonra meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuşması ile son bulmuştur. Bugün de konuyu tekrar değerlendireceğiz’ dedi.
‘PİLOTLARIN AYAĞI TİTREMESİN’
Mantı’nın konuşmasının ardından bir kürsüye çıkan Atlasjet Kaptanlarından Nuri Sakarya, pas geçme ve pist ihlalleri konusunda detaylı bir sunum yaptı. Pilotların pas geçme konusunda ayağının titrememesi gerektiğini vurgulayan Sakarya, ‘şartlar neyi gerektiriyorsa o yapılmalı’ dedi.
Uçaklardaki yakıt kritiği konusunda da çağrıda bulunan Sakarya, şirketlerin bu duruma gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğinin altını çizdi. Nuri Sakarya, 2. Pilot konusunda da bazı fikirlerin aşılmasını ve karar verebilme anlamında onlara da görevler düştüğünü ifade etti.
ORDU-GİRESUN GÜVENLİ DEĞİL Mİ?
Kaptanlardan bazılarının özellikle Smart Projesi ve Ordu-Giresun Havalimanı’nın uçuşa uygun olup olmadığı gibi konuları sorması üzerine değerlendirmelerde bulunan TATCA Başkan Yardımcısı Barış Acınan, Cihan Şahin, Kaan Ertaş ve bazı kontrolörler, SMART projesinin bir yenilenme ve modernizasyon projesi olduğunu ifade ederek 2 safhadan oluştuğunu ve birinci safhanın 2008 yılından beri kullanıldığını vurguladı.
Ordu-Giresun Havalimanı’nın denize paralel ve rüzgar gibi unsurlardan dolayı güvenilirliği konusunda endişe duyan pilotlara açıklamalarda bulunan DHMİ Hava Seyrüsefer Dairesi Uzman Hava Trafik Kontrolörü Kaan Ertaş ve TATCA Başkan Yardımcısı Barış Acınan, gerekli araştırma ve çalışmaların yapıldığını, detaylı bilgilerin görev yapan uzmanlarda olduğunu vurguladı.
Bugün akşam kadar devam edecek olan çalıştay Pegasus, Onur Air, Sunexpress ve THY kaptanlarının pas geçme, pist ihlalleri ve uçuş ekiplerinin güvenliği ile ilgili sunumlarıyla devam edecek.
©AirportHaber
Yorumlar Tüm Yorumlar (15)