Havayollarıyla ilgili 3 ittifak: Star Alliance, Oneworld ve Skyteam... Gözlerin üzerinde olduğu Katar Havayolları, Oneworld ittifakına gireceğini açıkladı. Şimdi tüm dengeler değişebilir, neden mi?
Bilindiği üzere dünyanın önde gelen network havayolları, yolcularına daha geniş bir erişim ağı, daha kapsamlı hizmetler sunmak ve verimliliklerini artırmak adına 90'lı yılların ortası itibariyle farklı ittifaklar oluşturdular. Qualiflyer ve Wings gibi ittifaklar tarih yapraklarında yerini aldı. Günümüzde faaliyet gösteren 3 ittifak bulunuyor. THY'nin de üyesi olduğu Star Alliance, Oneworld ve Skyteam...
Son zamanlarda her üç ittifakın da ilgi odağı Ortadoğu'nun zengin ve itibarlı havayolları olan Emirates, Etihad ve Katar oldu. İttifakların amacı üye sayılarını artırarak daha fazla ölçek edinmek ve network genişletebilmek. Bahsettiğimiz havayolları ülkemize de ciddi oranda seferler düzenliyor.
Geçtiğimiz haftalarda Dubai merkezli Emirates'in Oneworld üyesi Avustralyalı Qantas ile çok kapsamlı bir ikili anlaşma yaptığından bahsetmiş, bu havayolunun kısa vadede hiçbir havayolu ittifakına girme niyeti olmadığının altını çizmiştik. Fakat rakiplerinden Doha merkezli Katar Havayolları'nın geçtiğimiz günlerde British Airways'in liderliğini yaptığı Oneworld ittifakına girme kararını açıklaması tüm dengeleri çok yakında değiştirebilir. Abudabi merkezli Etihad Havayolları da aynı günlerde Skyteam ittifakının lideri konumunda olan Air France-KLM ile çok kapsamlı ikili anlaşmalar yapmak üzere olduğunu açıkladı.
Etihad aynı zamanda Oneworld üyesi olan Alman Air Berlin'in de ağırlıklı hissedarı. Air Berlin'in bir diğer küçük hissedarıysa ülkemizden bir kuruluş; bünyesinde Pegasus Havayolları'nı bulunduran Esas Holding. Hatta Esas Holding hisselerini temsilen Ali Sabancı, Air Berlin yönetim kurulunda üye olarak yer alıyor. Konuya bu perspektiften bakarsak ittifakların üye havayolu kapma savaşı, pek yakında gerek Star Alliance vasıtasıyla THY'yi, gerekse Air Berlin dolayısı ile Pegasus'u çok daha fazla ilgilendirecek bir boyuta gelebilir. Bu arada İzair ve Air Berlin Türkiye denklemini de vurgulamakta fayda var.
THY YOLCU KAYBEDEBİLİR
THY yönetimi, son yıllardaki agresif büyümelerinin arkasındaki en önemli stratejilerinin uluslararası transit yolcu sayılarını artırmak olduğunu açıklamıştı. Nitekim rakamlar bunu doğrular nitelikte. Ne var ki bu süreçte Emirates, Etihad ve Katar gibi küçük nüfuslu Birleşik Arap Emirlikleri Havayolları'nın iş planları da tamamen transit yolcularla Dubai, Abudabi ve Doha gibi merkezlerden onlarca milyon yolcuyu dünyaya dağıtmak üzerine kurulu. Bu üç havayolu da herhangi bir ittifak üyesi olmadığı ve Avrupalı havayolları da ekonomik nedenlerle büyüyemediği için, THY çok cesaretli davranmak ve katıldığı Star Alliance kartını doğru oynayarak büyüme fırsatını iyi değerlendirdi.
Bugünün şartlarında, Katar'ın Oneworld ittifakına katıldığını, Etihad'ın da pek yakında Skyteam üyesi olacağını göz önünde bulundurursak, Emirates'in de ister istemez 3-5 sene içinde Star Alliance üyesi olabileceğini tahmin etmekle pek yanılmış olmayız herhalde.
THY'nin alt yapı ve havalimanı kapasitesi bazında bahsettiğimiz havayolları ile rekabet etmesi çok zor olacağı için, yönetiminin önümüzdeki süreçte şimdiye kadar olduğundan çok daha akıllı stratejiler üretmesi gerekecek. Zira bu ittifak savaşları sonucu ortaya çıkacak tablonun THY için olumlu sonuçlar doğuracağını hiç zannetmiyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (11)