Lefkoşa Merit Otel’de basın toplantı düzenleyen TÖSHİD Başkanı ve Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, Yönetim Kurulu Üyesi ve Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Yönetim Kurulu Üyesi ve Onur Air üst düzey yöneticisi Nedim Gürbüz, ortalama 100 TL’lik bir uçak biletinin 50 TL’den fazlasının şu an için müteahhit şirkete gittiğini ve bu meblağın havaalanında hiçbir değişiklik yapılmadan alındığını belirterek, bu yükselen ücretlerin KKTC ekonomisi, turizm ve turizme bağlı sektörleri zor durumda bırakacağı uyarısında bulundular.
TÖSHİD Başkanı ve Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat konuşmasında Pegasus, Atlas ve Onur Havayolları olarak KKTC’ye yüzde 80’den fazla yolcu taşıdıklarını kaydederek, artan maliyetlerin uçak başına bin 174’le bin 222 Dolar arası ilave maliyet getirdiğini söyledi.
“100 TL’LİK BİLETİN 50 TL’DEN FAZLASI MÜTEAHHİDE GİDİYOR”
Gelen artışların KKTC tüketicilerine yıllık 9 milyon 998 bin dolar, havayollarına 2 buçuk milyon dolar ekstra yük getirdiğini kaydeden Haybat, 100 TL’lik bir biletin 50 TL’den fazlasının havaalanında hiçbir değişiklik yapılmamasına rağmen şu an için müteahhit şirkete kaldığını ifade etti.
İhaleyi alan Taşyapı’nın 100 milyon Euro nakit ödemesine rağmen yüzde 16’lık KDV’nin henüz ödenmediği yönünde duyumları olduğunu söyleyen Haybat, buna karşın Taşyapı’nın 4 sene boyunca “tek bir çivi çakmadan” senede 50 Milyon Euro’yu alacağını iddia etti.
KKTC gibi turizme bağlı bir ada ülkesinin havayolu ulaşımını kolaylaştırma yolunu seçmesi gerektiğini söyleyen Haybat, TÖSHİD olarak bu ücret artışlarının tekrardan gözden geçirilmesini istediklerini, en azından bu artışların 4 yıl sonra tüketiciye yeni bir hizmet verildikten sonra artış yapılmasını istediklerini söyledi.
“UÇUŞLARI ASKIYA ALABİLİRİZ”
Haybat, aksi takdirde havayollarının da kendini koruyucu bazı tedbirler alacağını ve bunların arasında uçuşları dondurmanın da bulunabileceğini açıkladı.
Bir soru üzerine Kıbrıs Türk Hava Yolları’na (KTHY) haksız rekabet uygulandığı iddialarına katılmadığını belirten Haybat, devletten sübvansiye almasıyla aslında KTHY’nin “ters tarafta” bir haksız rekabete yol açtığını savundu.
“TURİZME BAĞLI DİĞER SEKTÖRLERİN DE SESİNİ YÜKSELTMESİNİ İSTİYORUZ”
Haybat başka bir soruya karşılık, turizmin bu gelişmelerden olumsuz etkilenmesi halinde, turizme bağlı 50 farklı sektörün de etkilenmiş olacağını ifade etti ve turizme bağlı diğer sektörlerin de seslerini yükseltmesini beklediklerini dile getirdi.
Haybat, 18 Ocak’ta Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na konuyla ilgili bir müracaatta bulunduklarını fakat kendilerine cevabın 22 Mart’ta ulaşmasından dolayı bugün basın toplantısı düzenleme kararı aldıklarını söyledi.
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun da bir konuşma yaparak, esasında özelleştirmeye değil “tekelleşmeye” karşı olduklarını kaydetti ve bu tekelin zorla her şeyi kabul ettirme üzerine kurulu olduğunu söyledi.
Havaalanında seyahat acenteleri, kiralık araç işletmecileri, vatandaşlar ve diğer kesimlere ekstra ücretler getirildiğini ve “indirimsiz biletlerin” uygulanmakta olduğunu kaydeden Tolun, Ercan’da ücretsiz araba park etme süresinin 20 dakikadan 15 dakikaya düşürüldüğünü, havayollarında çocuk indirimlerinin 12 yaştan 2 yaşa kadar çekildiğini, asker indiriminin artık sadece KTBK askerlerine uygulandığını söyledi.
Tolun, konunun birinci muhatabının hükümet ikinci muhatabının da müteahhit şirket olduğunu söyleyerek, daha etkili eylemler planladıklarını ve mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (19)