Bugüne kadar sadece ülkemizde '26 Nisan Pilotlar Günü' olarak kutlanan etkinlik, 2013 yılında Dublin’de yapılan IFALPA (Uluslararası Havayolu Pilot Birlikleri Federasyonu) Genel Kurulunda TALPA heyetinin yaptığı önerinin kabul edilmesi ile bu yıldan itibaren her yıl Dünya Pilotlar Günü olarak kutlanacak 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü bugün Ataköy Sheraton’da yapılan Uluslar arası 'Pilotlar Çalıştayı' ile başladı.
İstiklal marşı ve hayatını yitirmiş tüm pilotlar anısına yapılan saygı duruşundan sonra açılış TALPA Genel sekreteri Kaptan Pilot Özcan Ünal tarafından yapıldı.
Açılış paneli, 'Mesai Talimatları ve Yorgunluk - 'Yorgun pilot, tehlikeli pilottur' başlığıyla yapıldı.
İlk olarak çalıştayda söz alan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, sivil havacılığın, uçuş emniyetinin, eğitimin ve insan faktörünün öneminden bahsetti. Bilal Ekşi, havacılıkta emniyet ve insan faktörünün önemine vurgu yaparken, eğitimin de bu anlamda en ön sıralarda yer alacağını belirtti. Ekşi, Dünya Pilotlar Günü nedeniyle 'TALPA ve tüm pilotların Pilotlar Günü'nü kutlarım' dedi.
ECA Hukuksal ve Endüstriyel Danışmanı Ignacio Plaza, Türkiye'de sivil havacılığın eğitime önem vermesinden ötürü teşekkürlerini iletti. Her konuşmacının ayrıntılı olarak ele aldığı pilotların uçuş süreleri ve bu sürelere bağlı yorgunluk, konuşmaların özellikle dikkat çeken bölümleriydi. 13 saati aşan uçuş sürelerinin insan kaynaklı ölümlü kazaları %5.5 oranında arttırdığından bahsedildi. Sadece pilotları değil aynı zamanda hayatlarını pilotlara emanet eden yolcuların da can emniyetini yakından ilgilendiren çalışma düzeni ve buna bağlı gelişen uçuş yorgunluğu ve kümülatif yorgunluk kavramları derinlemesine tartışılarak, yoğun mesai düzeni ve yorgunluk kavramlarına gerek ülkemiz ve gerekse yurtdışından örneklerle ışık tutularak, çözüm önerileri sektörün dikkatine sunuldu.
İlk oturumun son konuşmacısı olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Ali Şuğle, hukukla sivil havacılık arasındaki bağın Türkiye'de ki öneminden ve uçuş personelinin iş kanununun dışında bırakılmasından bahsetti.
Çalıştayın soru cevap bölümünde katılımcılar konuşmacılara sorular sordular.
Hava-iş kanunu'nun çıkması konusundaki soruları cevaplayan TALPA Genel Başkanı Gürcan Mantı, "TALPA senelerdir Hava-iş kanununun çıkması ya da mevcut iş kanununun uçuş personeline uygun hale getirilmesi için çalışmaktadır, son geldiğimiz noktada mevcut iş kanununa uçuş personeline özel eklemeler/değişiklikler yapılarak düzenlenmesi aşamasındayız, yakın zamanda uçuş personeline güzel bir haber paylaşmayı hedeflemekteyiz. Buradan vermek istediğim bir diğer haber de mevcut durumda seçimlerde oy kullanamayan uçuş personelinin yeni seçim kanunu ile birlikte oy kullanabileceği müjdesidir" dedi.
Çalıştayda söz alan ECA Endüstriyel Danışman Ignacio Plaza, "Avrupa'daki pilotların çalışma koşullarının Türk meslektaşlarına göre çok daha iyi koşullarda olmasına rağmen daha iyi hale getirilmesi için tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti".
Oturumun sonunda ilk oturumun konuşmacılarına plaketleri dağıtılarak oturuma ara verildi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (23)