Hakkında soruşturma başlatılınca emekliliğini isteyip boşanan DHMİ yöneticisi Mehmet Cemil Acar'ın banka kasasından 160 milyon liralık altın ve döviz çıktı. Evindeki kasasını ise boşandığı eşi polis ekiplerine vermedi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) eski İşletme Dairesi Başkanı Mehmet Cemil Acar "rüşvet ve yolsuzluk" suçlamasıyla tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma derinleştirilirken, Acar adına kayıtlı bir banka kasasında yapılan aramada adeta servet bulundu.
Özel kasadan 26 kilogram ağırlığında külçe altın, 1 milyon 320 bin dolar, 121 bin avro ele geçirildi. Döviz ve altın varlıklarının bugünkü kurla karşılığı 160 milyon lirayı aşıyor.
Acar’ın yalnızca fiziki varlıkları değil, dijital varlıkları da mercek altına alındı. Yurt içi ve yurt dışındaki kripto para hesapları ile olası “soğuk cüzdan”larda tutulan dijital varlıkların tespiti için MASAK çalışma yürütüyor.
Nokta atışı ihbar
Yeni Şafak'ın aktardığına göre, soruşturma Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın iç denetim birimleri tarafından hazırlanan bir raporla başladı.
T24 yazarı Tolga Şardan soruşturma kapsamında CİMER'e yapılan bir ihbarı "Acar’ın 'evindeki yatak odasındaki dolabın arkasındaki gizli kasayı' işaret etti. Hatta kasanın markası bile vardı ihbarda. Polis, arama kararıyla eve gittiğinde kasayı eliyle koymuş gibi buldu!" sözleriyle aktardı.
Acar, kasasından çıkan 160 milyon lirayı "tasarruflarından" sağladığını öne sürdü ve hangi altını nereden aldığını polislere anlattı.
Evdeki ikinci kasa kaçırıldı
Mehmet Cemil Acar'ın son 6 aydaki hareketleri hakkındaki soruşturmadan haberdar olduğuna veya böyle bir soruşturmayı beklediğine işaret ediyor.
İddiaya göre soruşturmanın başlamasının ardından Acar, eşiyle anlaşmalı şekilde boşandı. Savcılık, bu boşanmanın mal varlığını kaçırma amaçlı olup olmadığını tespit edebilmek için hukuki süreç başlattı. Boşanma protokolü ve mal paylaşımı kayıtları incelemeye alındı.
Acar'ın gözaltına alındığı gün evinde bulunan boşandığı eşinin hareketleri de şüphe çekti. Tolga Şardan o gün yaşananları şöyle aktardı:
"Avukat eşliğinde polis tutanak hazırlarken, Acar’ın eşi dubleks evin üst katından çarşafa sarılı bir eşyayı indirmek isterken polislere yakalandı. Avukat devreye girdi. Müdahale etti polislere. Söz konusu eşyaya el konulamayacağı, evin üst katıyla ilgili arama kararı olmadığı ortaya çıktı. Çünkü evin üst katı ayrı bir daire numarasına aitti. Ve savcılık sadece ihbarda geçen daireye arama kararı vermişti. Acar’ın eşi elinde ikinci kasayla bir araca binerek polislerin meraklı bakışları arasında evden uzaklaştı! İkinci kasada ne vardı, kimse bilmiyor."
Başsavcılık, Acar ve ailesinin gelir-gider dengesini analiz etmek üzere bir bilirkişi görevlendirdi. Görevlendirilen uzman ekip, yıllara yayılmış mal edinim süreçlerini, banka hesap hareketlerini, aile bireylerinin gelir beyanlarını ve harcama kalemlerini inceleyecek.
Hızla yükseldi, soruşturma başlayınca emekliliğini istedi
Benzer şekilde Acar, soruşturmanın başlamasından kısa bir süre sonra, 28 Kasım 2024’te kendi talebiyle emekli oldu. Acar’ın görevde bulunduğu süre zarfında edindiği servetin büyüklüğü ve kurum içindeki etkisi soruşturmanın boyutunu genişletti. Özellikle DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin’in danışmanlığı sırasında artan etkisi, soruşturmanın üst yönetim kademelerine kadar uzanabileceği beklentisini beraberinde getiriyor.
Yeni Şafak'ın aktardığına göre, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının mahkemece sabit görülmesi halinde ele geçirilen tüm menkul varlıkların kamu yararına devlet hazinesine aktarılması bekleniyor. Sürecin bu yönde ilerlemesi emsal oluşturabilir.
Yorumlar