İstanbul Havalimanı’nda, engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturmak ve onların sosyal hayata katılımını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Cafe Yanımda” projesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında özel bir etkinlikte yeniden gündeme geldi. İGA ve TUM’un iş birliğiyle gerçekleştirilen kahvaltı organizasyonu, “Cafe Yanımda” ekibine teşekkür ve kutlama niteliği taşıdı.
Etkinliğe, İGA Kurumsal İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Turgay Yaman, İGA Dijital Hizmetler ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın ve TUM/TRU CEO’su Sadettin Cesur katıldı. Projenin hayata geçtiği iki yıl içinde elde edilen başarının çalışanlara borçlu olduğunu vurgulayan yetkililer, ekip üyelerini tebrik etti.
Engelliler İçin Engelsiz Bir Alan
“Cafe Yanımda” projesi, Erişilebilir Herşey Derneği’nin katkılarıyla, engelli bireylerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış özellikleriyle dikkat çekiyor. Elektrikli tekerlekli sandalye şarj istasyonları, sese ve kalabalığa duyarlı bireyler için izole yemek alanları, işaret dili hizmeti sunan dijital danışma kioskları ve erişilebilir masa-sandalye düzenlemeleri ile bu proje, özel gereksinimleri olan bireyler için konforlu bir deneyim sunuyor. Ayrıca, kafe çalışanları arasında yer alan özel ihtiyaç sahibi bireyler, ekonomik ve sosyal yaşama aktif katılım gösteriyor.
Kahvaltı organizasyonunda yer alan ‘Cafe Yanımda’ çalışanlarından Tuğba Atmaca, “Erişilebilir şekilde tasarlanan Cafe Yanımda’da arkadaşlarımla birlikte misafirlerimizi ağırlamaktan büyük keyif alıyoruz. Bugün ise misafir olarak ağırlanmak bizi gerçekten çok mutlu etti” dedi. Projenin bir diğer çalışanı Hasibe Coşkun ise kahvaltı etkinliğinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu anlamlı günde kendilerini yalnız bırakmayan TUM ve İGA ekibine teşekkürlerini iletti.
İGA Müşteri Deneyimi Uzmanı olarak görev yapan görme engelli Sevda Yılmaz ise konuyla ilgili şöyle konuştu: "İstanbul Havalimanı'nda farklılaşan ihtiyaçlara odaklanıyor ve farklı segmentlere özel hizmetler tasarlıyoruz. Her alanda erişilebilirliği önceliğe alan İGA İstanbul Havalimanı'nda çalışma ortamının da erişilebilirliği için çok önemli çalışmalar yapılıyor". İşaret dili ile iletişim kuran ve Yolcu Hizmetleri Uzman Yardımcısı olarak görev yapan Merve Köse ise "İGA İstanbul Havalimanında çalışmak kendimi ayrıcalıklı hissettiriyor. Burada duyusal farklılıkları olan yolcularımıza destek oluyorum. İşaret dili eklenen eğitimler sayesinde farklı eğitimlerle kendimi geliştirme fırsatı yakalıyorum" dedi.
“365 Gün Çalışıyoruz”
Etkinlikte konuşan İGA Dijital Hizmetler ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, engelliler için yürütülen projelerin önemine dikkat çekerek, “Bizim için bu çalışmalar sadece bir günle sınırlı değil, 365 gün boyunca devam eden bir süreç. İstanbul Havalimanı olarak bu alandaki projelerimizle örnek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Aydın, "Seyahatin herkes için bir hak olduğu anlayışıyla yola çıkmış bir havalimanı olarak, tasarım aşamasından itibaren, erişilebilirliği temel bir değer olarak benimsedik ve engelleri ortadan kaldırmak adına sürekli gelişim anlayışıyla çalıştık... Bu yaklaşımımızın bir sonucu olarak, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından verilen Erişilebilirlik Akreditasyonu’nu dünyada alan ilk Havalimanı olduk. Havalimanımızın tüm alanlarını, engelli misafirlerimizle birlikte deneyimleyerek, her bir temas noktasını iyileştirmek amacıyla onların geri bildirimlerini dikkate alıyoruz. Yolcularımızın ihtiyaçlarına en uygun çözümleri birlikte belirleyip, yeni hizmetleri beraber test ediyoruz. Unutmayalım ki, erişilebilirlik sadece fiziksel engellerle sınırlı değil; zihinsel ve duyusal farklılıkları da kapsayan bir anlayıştır. Biz de İGA İstanbul Havalimanı olarak, kapsayıcı ve erişilebilir bir dünya için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye devam ediyor, bu yolda kararlılıkla ilerliyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.
İGA Kurumsal İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Turgay Yaman ise İstanbul Havalimanı’nın engellilere yönelik projelerinin dünya çapında örnek teşkil ettiğini ifade ederek, “Engelleri ortadan kaldırmak adına sürekli çalışıyoruz ve diğer havalimanlarına da örnek olacak projeler geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Cafe Yanımda Geliri Toplumsal Faydaya Aktarıyor”
TUM/TRU CEO’su Sadettin Cesur, “Cafe Yanımda” projesinin toplumsal fayda odaklı bir model olduğunu belirtti. Cesur, “Kafemizden elde edilen gelir, engelli bireyler için çalışan sivil toplum kuruluşlarına bağışlanıyor. Projemiz, gerek sunduğu imkanlarla gerekse gelir paylaşım modeliyle dünyada eşi benzeri olmayan bir örnek. Burada çalışan arkadaşlarımızın özverisi ve başarısı bizleri gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.
Cesur, Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, “Çalışanlarımızın özverili çabalarını kutlamak ve onlarla birlikte olmak bizler için büyük mutluluk. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” diyerek projenin önemine vurgu yaptı.
“Cafe Yanımda” projesi, engelli bireylerin sosyal ve ekonomik yaşama katılımını desteklerken, havalimanı işletmeciliğinde erişilebilirlik standartlarını ileriye taşımayı sürdürüyor.
Yorumlar