Havacılık konusunda Cumhurbaşkanını birileri fena yanıltmış. Sayın Cumhurbaşkanının havacılık konusunda aldığı bilgileri bir başkasından doğrulatması gerekir. Zira bilenler “Yine kim kandırdı” sorusunu soruyor.
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” başlıklı vizyon belgesini açıklarken, en çok övünülen havacılık adına ne söyleyecek merakımı gidermek için ilgi ile izledim. Allah var havacılık konusunda benim 2002 yılında AK Parti’ye götürdüğüm dosyanın yüzde ellisi gerçekleşti diyebilirim. Bir 20 yıl daha iktidarda lazım ki diğer yüzde elli gerçekleşsin.
Tabi gün geçtikçe dünya kendini güncelliyor ve buna paralel olarak havacılık da kendini güncelliyor. Dolayısıyla dün yaptığınızın bugün pek önemi kalmıyor. Yani, havacılığı hareket alanı gökyüzü gibi uçsuz-bucaksızdır.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan havaalanları konusunu konuşurken, iktidar olduklarında 26 havalimanı teslim aldıklarını bugün bu sayının 57 olduğunu anlattı.
Bunun Türkçesi şudur; 26’dan 57’ye kadar sıfırdan havalimanı yaptık demektir. Zaman zaman tartışmalara şahitlik ediyoruz ve o tartışmaların odağında “bizim zamanımızda başlanıldı, bizim projemiz” şeklinde sahiplenilme oluyor.
Bir örnek verelim. Mesela kimse bilmez ki bir dönem Ulaştırma Bakanlığı yapan Ahmet Denizolgun vardı ve Gazipaşalı idi. Bir gecede küçük bir pisti olan Gazipaşa Havalimanı’na Mardin Havalimanından söktürdüğü prefabrik yapıyı Gazipaşa Havaalanına kurdurmuştu.
1999 yılında gerçekleşen bu olay seçim dönemine denk getirilmiş ve Gazipaşalılar tarafından ödüllendirilmek istemişti.
Bu dönem açılan Gazipaşa’yı 2002 sonrası yapıldı demek de doğru değil.
Sayın Cumhurbaşkanına bilgi veren danışman veya Ulaştırma Bakanı her kim ise şunu bilsinler ki bu konuyu onlardan çok daha iyi bilenler var bu sektörde.
Doğru birçok havalimanı işler hale getirildi. Uçulmayan meydanlara kimi zaman reel kimi zaman siyasi uçuşlar başladı.
Ama söylemem gerekir ki, tam sayısını bilmemekle birlikte 39 havalimanı işler halde idi Ak Parti iktidarı döneminde.
Bu dönemin en çarpıcı olanı İstanbul Havalimanı’dır. Elbette Atatürk Havalimanı hiç edilerek ve yok edilerek.
İkinci popüler havalimanı Ordu-Giresun Havalimanı’dır ve burası deniz dolgusu yapılarak inşa edilen bir havalimanı olması özelliği ile popülerdir. Bu anlamda Rize Artvin ikinci sırada gelir.
Boşu boşuna yapılan yok mu? Var elbette.
Bayburt Havalimanı külliyen gereksiz bir havaalanıdır. Yatırılan paraya da, emeğe de yazık. Boşuna demiyoruz bu ülkenin kaynakları doğru düzlemde harcanırsa biz fakirliği konuşmayız.
Cumhurbaşkanı 57’ye çıktığını söyledi havalimanı sayısının. Türkiye’de 28 şehrimizde havalimanı yok. Mesela Mersin’de yılan hikayesi olan Çukurova Havalimanı henüz açılamadı. Açılırsa Adana kapanacak. +1, -1 hesabı olacak. Yani çoğalma olamayacak.
Şunu bilelim. Havacılık alanında kısmen iyi işler yapıldığını bilmekle beraber, havacılık adına verilen bilgiler tamamen yanlış.
Çok daha fazlasını, çok daha iyisini ve çok daha güçlüsünü yapabiliriz. Kraldan çok kralcı, reisten çok reis olunmadığı sürece.
Yorumlar Tüm Yorumlar (20)