Havacılık tarihi çok değişik kazalarla dolu. Ancak pisi pisine başınıza bir şey gelmesi yok mu? İşte bu insanı kahrediyor.
Türk Hava Yolları’na ait TK2307 sefer sayılı, TC-JHM kuyruk tescilli B737-800 tipi uçak Eylül 2019’da İstanbul havalimanına inişte taksi yolundan çıkarak toprak zemine girmişti. İçinde 147 yolcusu ve 7 mürettabatı vardı!
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı rapor tüylerimi diken diken etti. Raporda “Kaptan Pilotun iniş aşamasında havacılık kuralları dışında konuşmalar yaptığı” da yazıyor. Yapılacak iş mi ? Her iniş bir çarpışma! En dikkat edeceğin anda çene mi çalıyorsunuz?
SHGM’de bunun üzere tavsiyesinde “Uçuş Ekibinin, iniş aşamasında steril kokpit usullerine uymadıkları ve uçuş dışında konular üzerinde konuştukları göz önüne alınarak; tüm uçuş ekiplerinin steril kokpit usullerine uygun olarak hareket etmeleri hususunda tedbir alınması” diye belirtmiş. Eeee ne yapsın başka ? Ve hakikaten merak ediyorum iniş sırasında konuşulan konu neydi?
Acaba olay sonrası arkadaşlar, şirketin marka değerini, aldıkları riski, can kaybı olan bir kaza olsaydı bunun vebalini nasıl taşıyacaklarını hiç düşündüler mi? Ayrıca uçuştan sorumlu genel müdür yardımcısı bu durumda ne yapardı ve bu olayı kamuoyuna nasıl açıklardı? Bir düşünün!
TEHLİKE ÇANLARI ÇALMAYA DEVAM EDİYOR
Özellikle pandemi döneminde maaşlardaki kesintinin yanı sıra pilotlar üzerinde artan baskı ne yazık ki uçuş güvenliğini tehdit ediyor. Üst yönetimin bir an önce tedbir alması gerekiyor ki herhangi bir kaza kırım yaşanmasın. Bunu tehdit olarak anlayan kişiler olsada havacılık psikolojisi çok başkadır. Pilotların psikolojisi uçuş güvenliğinin en başında gelir. Baskı, stres, kaygı gibi olgular pilotu hataya sürükler. Aman dikkat.
HALA BİRİNCİYİZ AMA...
60 ülkede mutasyonlu koronavirüs vakası görüldü. Ama biz havacılıkta bir numarayız. Istanbul havalimanları en çok yolcuyu ağırlayan havalimanları oldu. Milli gurur Türk Hava Yolları halen en çok noktaya uçan havayolu şirketi, kargoda zirvede... Geçen hafta da yazdığım üzere personeline aşı uygulamakta gecikti. Yeni bir duyuru ile 8 şubatta aşılamaların başlayacağı açıklandı. Biraz erken olmadı mı? Gözlerimi yaşarttınız.
SPONSORLUKLAR
Türk Hava Yolları, geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğu sponsorluklar ve reklamlar sebebiyle çok konuşulmuştu. Bunlara ilaveten Lego güvenlik videoları da unutulmaz elbette.
Buz hokeyi, Amerikan futbolu, kriket, atlı sporlar, futbol, basketbol, golf vs dahası... Geçen yıl ortalarında bazılarından çekilme kararı almıştı şirket. Ancak bazı rakamlar adeta insanın dilini ısırtmıştı. Arjantin medyası Arjantin futbol takımı River Plate için sponsorluk bedelinin 15 milyon doları bulduğunu yazmıştı.
Arjantin’den neyi yakalamaya çalıştılar acaba? Hadi Türk takımlarına destek olmak için sponsor ol da Arjantin neden? Hangi yolcu bilet alırken forma reklamına göre bilet alıyor? Herkes bilet ücretine, uçuş süresine veya ikramını göz önünde tutuyor. Burada bir strateji eksikliği var sanki.
8 milyon dolarlık Legolu güvenlik videolarına ne demeli? Bu kadar zengin bir şirket mi THY? O yüzden mi %50 ye yakın maaş kesintisi yaptınız? Daha eğitim borçlarını bile yeni yılda erteleyemediniz! Siz reklam yapacaksanız personelinizin yaptıklarına bakın. Övgüyle takip ediliyorlar. Kimisi sokak hayvanlarına, kimisi okul çağındaki çocuklara, kimisi de yaşlılara ve hastalara yardım eli uzatıyor. Biraz örnek alın.
Sosyal sorumluluk projelerinde personeli kadar önde olmadığını düşündüğüm THY, elbette zaman zaman ağaçlar dikti, yurdun değişik bölgelerinde okul ziyaretlerinde bulundu, kurban bayramında Fil Dişi sahilini ve Bangladeş’i ziyaret etti. Ancak benim bildiğim bir okul yaptırmadı. Mesela yani...
ZÜBER
Ekiplerin bir numaralı öğünü haline geldi süper ZÜBER. Her yerde teste ve karantina uygulamalarına tabi tutulan uçuş personeline gittikleri destinasyonlarda da harcırahları kesilerek olur olmadık yemekler servis ediliyor. Birçok kişi yemiyor! Ey üst yönetim neden bunları görmezsin?
Personel a’dan z’ye her şeyi yanında taşır oldu. Zeytinini peynirini ve hatta suyunu bile ekip arkadaşlarıyla paylaşıyor artık! Şirketin marka değerinin yükselmesinde son derece önemli olan uçuş personeline bu mu reva ?
EN SONUNDA
Geçen haftaki yazımda İtalya’nın bile Brezilya uçuşlarını durdurduğunu ve Türkiye’nin yeni mutasyonlu virüs için geç kaldığını yazmıştım. Aksiyon alındı mı ? Evet alındı. Ne zaman? Cuma günü. İtalya tam bir hafta önce durdurdu. Harekete geçmekte neden geç kalındı? Umarım bu gecikmenin sonuçlarını ağır bir şekilde ödemeyiz!
Araştırmacı gazeteciliğin kilometre taşı olan Uğur Mumcu’yu kaybedişimizin 28. Yılında saygı ve minnetle anıyorum. Unutmayacağız...
Emniyetli uçuşlar...
Serdar BAŞAĞAOĞLU
TC-JHM ile ilgili rapor;
Yorumlar Tüm Yorumlar (37)