Milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları, SHGM’den B737 Max’ler için onay çıkar çıkmaz bir test uçuşu gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz haftalarda bu tip uçaklar için endişelerimi dile getirmiş ve uçağın servise dönmesinin erken olduğunu yazmıştım. Tam da bunun üzerine yapılan bir açıklamayla Max’larda yeni bir problemle daha karşılaşıldı.
Elektrik sistemleriyle ilgili yeni bulunan probleme sahip uçaklar, 16 havayolu şirketinde. Boeing’le irtibata geçmeme rağmen ne yazık ki Türk Hava Yolları’nda etkilenen uçağın olup olmadığı bilgisi paylaşılmadı. Türk Hava Yolları’ndan da tersine bir açıklama yapılmadı. Ayrıca uçuşa elverişlilik direktifi veren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden de bir duyuru yok. Etkilenen uçak mı yok dersiniz?
Edindiğim bilgilere göre ise THY, 12 Nisan’da İstanbul-Ankara hattında B737 Max uçağını kullanacak. Bu ne acele? Pandemi sebebiyle zaten yolcu sayıları düşük. Bir sürü uçak varken, 737 Max’ı alelacele servise sokmak risklerin en büyüğünü almaktır.
RUSYA UÇUŞLARI DURMUYOR...
Türkiye’de artan vaka sayıları sebebiyle Rusya ile uçuşların askıya alınacağına dair iddialar ortaya atılmış, SHGM’de bu iddiaların asılsız olduğuna dair bir açıklama yapmıştı.
Elbette turistlerin ülkemize gelmesi, turizmin ve havacılık sektörünün diri kalması için gerekli. Ancak güzel vatanımın güzel yerlerinde tatil imkânı, önce sahibi olan Türk halkına verilmeli. Aksi halde şartlar eşit değilse bir yerlerde bir yanlış var demektir.
24 Kasım 2015 tarihinde Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait Su-24 tipi uçağın Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Rusya tekrar Türkiye’ye vize uygulaması başlatmıştı. Türkiye yol geçen hanı mı? Onlar gelecek ama biz giderken vize alacağız. Oh ne ala…
MRNA AŞILARI
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 22 ülkeye dağıtılan Çin aşılarının etkisi tartışılırken, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) direktörü Gao Fu’dan flaş bir açıklama geldi; “AŞILARIN ETKİNLİĞİ DÜŞÜK”… Sanıyorum bu durum zaten Avrupa tarafından biliniyordu ki aşı pasaportuna ihtiyaç duyuldu. Sonuç itibariyle Türkiye’den yurt dışına gidiş bir hayal olabilir! Tek tesellim havacı personele Avrupa Birliği’nin onayladığı aşıdan yapılması. Aksi halde durum daha da karmaşık bir hâl alabilirdi.
SİVİL HAVACILIKTA KİLOGRAM SAÇMALIĞI
Sivil havacılıkta, havayolu şirketleri bagaj konusunda kendilerine göre bazı kriterler belirleyerek gerek satış esnasında ve gerekse bagaj teslimlerinde ekstra ücretler talep edebiliyor.
Örneğin iç hatlarda, 15 kg bagaj ve 8 kg kabin bagajlı bilet ücreti 249 TL iken 25 kg bagaj ve 8 kg kabin bagajlı bilet ücreti 349TL’ye satılabiliyor ve bagajsız seçeneği de bulunmuyor. Dış hatlarda ise rakamlar daha da korkunç. Yolcu var 60 kilo, yolcu var 120 kg. Ama bagaj hakları aynı, ödeyecekleri ücretlerde aynı… Oysaki dünya genelinde artık bu uygulama yavaş yavaş rafa kalkıyor. Yolcuya bagajlarının maksimum uzunluk, genişlik ve yükseklikleri belirtilirken, ağırlık ölçüsü de belirtilmiyor. Sonuçta vergiye tabi olan maden veya ağır metal taşıyacak halleri de yok. Umarım Türkiye’deki uygulama da bir an önce değişir…
Riski, zamanlaması yanlış ve yersiz aldığınız takdirde sonuçları hüsran olur…
Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]
Yorumlar Tüm Yorumlar (29)