Aşı geldi geliyor derken devlet erkanı aşı olmaya başladı. Sağlık çalışanları da... Ancak unutulan öyle bir kesim var ki!!!
Sağlık çalışanları gibi hiç durmadan çalışan havacılık personeli unutuluyor. Gerek tahliye uçuşları ve gerekse tarifeli seferler ile kargo uçuşlarına devam ettiği nasıl atlandı hayret!Aşı, sağlık çalışanları kadar havacılık sektörü için de elzem ve öncelikli olmalı. Ama nerede?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 'küresel acil durumun' devamı ve uluslararası seyahatler için 'aşı pasaportu' nun şart olarak koşulmaması tavsiyesinde bulundu.
Sebep ne peki? Sebep, aşıların herkese eşit mesafede olmaması ve yeteri kadar üretilmemesiydi. Doğru karar mı evet! Uygulanacak mı o da ayrı muammama!
YOĞURDUM EKŞİ DİYEN OLMAZ!
Dünya genelinde uygulanmaya başlayan bir çok aşı, uygulandığı kişilerde can kayıpları yaşattı. Sebebi aşı mı bilinmiyor. Türkiye’de uygulanmaya başlayan aşı ise eski tip aşılardan. Yani içinde etkisi azaltılmış ya da öldürülmüş virüs var.
Umarım ölümlerin sebebi aşı değildir.
YİNE GEÇ KALIYORUZ
Mutasyona uğrayan Koronavirüs için önlemler hızlı bir şekilde atılıyor ancak Türkiye yine geç kalıyor gibi? İtalya bile Brezilya’da mutasyonlu virüs görülmesi sebebiyle bu ülkeyle olan uçuşları durdurdu. Türkiye ne yapıyor? Neden bir karar alınmıyor. Mutasyonlu virüs ülkeye girdikten sonra mı kapanacak kapılar?
TK EXTRA CARE
Milli bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları, dünyaca ünlü hekimimiz Dr. Öz ile işbirliği sayesinde yeni hijyen programı 'TK EXTRA CARE'i başlattı. Ancak sayın Mehmet Öz’ün Kliniksel uzmanlık alanları; minimal invasif kalp cerrahisi, kalp cerrahisi, kalp kapakçığı ve aort cerrahisi, yetişkin kalp nakli, mekanik kalp yardımcılığı ve koroner baypastır. Unvanı da cerrahi profesörüdür.
Bu açıdan bakıldığında Mehmet Öz ile bu programın başlatılması biraz tuhaf oldu. Her pilotun her uçağı uçuramaması gibi her doktorun da her konuda uzmanlığı olması beklenemez.
Enin ENİ
“Avrupa’nın en fazla seferini biz yapıyoruz” “Dünyada en fazla ülkeye (102) hala biz uçuyoruz” diye twitler atılmaya devam ediyor. Hep en büyük bizim olsun, en çok noktaya biz uçalım derdindeyiz. Önemli olan o uçakların doluluğu. Kaç yolcu uçuruyorsunuz? Uçurduğunuz yolcuların kaçı mutlu? Personele hak ettiği veriliyor mu ? Asıl mesele bu!
SERDAR BAŞAĞAOĞLU
Yorumlar Tüm Yorumlar (27)