Havacılık sanayimizin gelişmesi bir ülkenin gelişmişliğinin göstergesidir. Havacılığımızın endüstriyel anlamda gelişmesi için kurulan TEİ, havacılık adına önemli işlere imza atıyor ve atmaya da devam edecektir diye düşünüyorum. Ancak, öyle iddialar var ki insan “Acaba” diye düşünmeden edemiyor.
TEİ, 1985 yılında Amerikan General Elektrik ile ortak kurulmuş ve THK ile Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın da manevi denilecek hissesi ile kurulmuş bir şirket.
Güzel işler yapılıyor, yapılmaya da devam edecektir diye umut ediyoruz. Zira havacılığımızın eksiği de endüstriyel gelişmedir.
Son bir aydır TEİ yönetiminin tarikatlaşma yönünde bir çalışma içerisinde olduğuna dair sürekli bir mail bombardımanı altındayım. Bir vakıftan bahsediliyor ve o vakıf aracılığı ile tarikat yapılanmasına gidildiğinden bahisle bazı bilgiler ve belgeler naklediliyor.
İddialar, iddialar.
Tabii bahsedilen vakıf var. Adı Gaye Vakfı. Açılımı Gümüşhaneli Araştırma Yardımlaşma ve Eğitim Vakfı Kurucusu Prof. Mustafa Cevat Akşit.
Cevat Akşit’in oğlu Mahmut Faruk Akşit ise TEİ’nin en tepesindeki yani yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda genel müdürü.
Şunu net ifade edeyim. Faruk Akşit’in liyakatı kesinlikle bu görev için uygundur. Lakin etraf muamelesi iddialarına cevap vermek zorundadır.
Tabi vakıf hakkında detaylı bilgiye sahip olmamakla birlikte vakıf üyelerinin yüksek maaşlarla müdür yapıldıkları, inşaat mühendislerinin TEİ’de müdür olarak atandıkları 50-60 bin TL maaş aldıkları, villalarda ikamet ettirildikleri gibi iddialar mevcut.
Soru şu;
İnşaat mühendisi uçak motoru yapan bir kurumda hangi göreve getirilebilir?
Vakfın üst yöneticileri veya yakınları TEİ’de ayrıcalıklı görevlere getiriliyor, takım lideri veya müdür olarak işe başlatılıyor.
Açıkçası bu iddialarla ilgili ben TEİ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit’e ulaşmak istedim. Birkaç kez aradım, özel kalemi ile görüştüm. Ancak geri dönüş olmadı, telefonlara ise hiç çıkılmadı.
Şimdi merak ediyorum. TEİ gerçekten bir çiftlik haline mi getiriliyor yoksa hayal ettiğimiz, bildiğimiz anlamda uçak motoru yapmak için çalışmalar yürütüyor mu?
Şimdilik sadece, bu kadarını yazalım sonra isim isim nasıl kayırılmalar var, nasıl liyakatsız kişilerin uçak motor üretimi yapacak şirkette hangi görevlere atanıyor yazarız.
DHMİ olması gerekeni yaptı…
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu havacılık sektörüne nefes verdi diyebiliriz. Olması gerekeni yaptı. Ben şahsen kendi köşe yazılarımda ısrarla bu konuya değinmiş ve kiracıların, 2020 yılında kepenk kapattırılan, uçuşların neredeyse sıfır olduğu havacılık sektörüne el atılması gerektiğini yazmıştım.
Yazdım diye yaptılar demiyorum. Lakin olması gereken oldu ve sağduyu galip geldi diye düşünüyorum.
Sektör adına önemli bir gelişme diyebiliriz.
Yeter mi? Yetmez.
Konma konaklama, hatta hava koridoru kullanım ücretlerinde bile indirime gidilmesi, uçak park ücretlerinin de sıfırlanması gerekir.
Havacılık olmazsa olmazımız.
Diliyorum ki 2021 yılı pandemiyi atlatarak güçlendiğimiz bir yıl olsun.
Yorumlar Tüm Yorumlar (17)